'Akademisyen yargılamaları görüntüden ibaret’

Barış Akademisyenleri’nin yargılanma süreçlerinde ‘hukuk dışılık’ yaşandığını ifade eden emek ve meslek örgütleri, TTB Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda “Akademisyenlerin yargılanma süreci ‘bir yargılama yapılıyormuş’ görüntüsü verilmesinden ibaret kaldı” denildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) ortak basın toplantısı düzenleyerek, Barış Akademisyenleri’nin yargılanma süreçlerinde ‘hukuk dışılık’ yaşandığını açıkladı.

TTB Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda ortak metni okuyan TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, "Akademisyenler, eleştiri, kaygı ve tutumlarını içeren bir bildiriye imza attıktan sonra, gözaltı, tehdit ve linç girişimleri ile karşılaştı. 406 Barış Akademisyeni KHK’ler ile ihraç edildi. Pasaportları iptal edildi, ‘kara listeye’ alındı. İşleri ellerinden alındıktan sonra iş bulmaları engellendi. Her türlü akademik haklarının yanı sıra yurttaş ve insan olarak pek çok hakları ortadan kaldırıldı. Dr. Mehmet Fatih Traş, ‘medeni ölüm’ ve ‘kara liste’ uygulamaları sonucu intihara sürüklendi" diye hatırlatmada bulundu.

 'SADECE GÖRÜNTÜ VAR'

Başkan Adıyaman, Barış Bildirisi imzacısı akademisyenlerin yargılamalarını "Ceza yargılamaları ile ortaya çıkan hukuk dışılık inanılmaz boyutlara ulaştı; Akademisyenlerin yargılanma süreci ‘bir yargılama yapılıyormuş’ görüntüsü verilmesinden ibaret kaldı" diye değerlendirdi.

'UTANÇ VERİCİ'

Akademisyenlere savunma dahi yaptırılmadığına dikkat çeken Adıyaman, aynı metne imza atan akademisyenlere farklı cezalar verildiğini söyleyerek, "Ve nihayetinde verilen hapis cezaları, tüm bu açık hukuksuzluklara rağmen istinaf mahkemelerinde onaylanmaya başlandı. Bu hukuk dışı süreç ülkemiz demokrasisi ve adalet sistemi adına utanç vericidir. Bu hukuk garabetine bir an önce son verilerek evrensel normlara uygun adil bir yargılama sürecinin işletilmesini, hukuk dışı yargılama sonuçlarının ortadan kaldırılmasını istiyoruz" dedi.

'GEZİ İDDİANAMESİ GİBİ'

KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, yargılama süreçlerinde hakimlerin akademisyenlere kötü davrandığına dikkat çekerek, “Arkadaşlarımız barış talep ettiler. Onların barış talebine sahip çıkmaya devam edeceğiz" dedi.

TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz, hukukun siyasallaştığını ve yargını adil süreçte işlemediğini söyleyerek, "Gezi iddianamesinde gördüğümüz gibi iktidar yargılı kendi aracı olarak kullanıyor. Akademisyenlerin barış istemesini kabullenemiyor. Akademisyenlerin yargılamaları bu ülkenin en yetkili ağzının söylemesiyle başladı. OHAL akademideki muhalif unsurları uzaklaştırmak için kullanıldı" diye konuştu.

DİSK Genel Sekreteri Cafer Konca, yargılamanın usul ve esas açısından hukukla bağdaşmadığını ifade ederek, "Barış akademisyenleri bu ülkede bilim ve özgürlüğün ve bizim için emeğin simgeleridir" dedi. (DUVAR)