Mülkiyelilerin yeni binasına mimarlardan tepki

Mülkiyeliler Birliği'nin yeni binası yarın açılacak. Mimarlar Odası, binaya tepkili.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Mülkiyeliler Birliği'nde önceki yönetim döneminde yıkılan binanın yerine yapılan kültür merkezi yarın açılacak. Binanın kültür merkezi olarak kullanılması bekleniyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi ise yeni binaya tepki gösterdi.  Mülkiyeliler Birliği’nin, tescilli kültür varlığı olan ve hakkında koruma kararı bulunan binası, büyük tartışmalarla bir önceki yönetim döneminde yıkılmıştı.

Açılışın öncesinde Mimarlar Odası Ankara Şubesi,"Mülkiyeliler Birliği yeni yapısında, yıkım üzerinden temellenen kültür neyin kültürüdür?" başlıklı bir açıklama yayınladı. "Mülkiyeliler Birliği, binanın yıkılmaması gerekliliğinin altını defalarca çizen bilimsel raporun gölgesinde açılışını düzenlediği törene bütün dostlarını davet etmiştir" denilen Mimarlar Odası Ankara Şubesi açıklamasında yeni yönetimin binanın yıkımı konusunda sorumluluğu olmadığı vurgulandı ve "Açılış, buruk, ağır ve yarımdır" dedi.

'YIKIM ÜZERİNDEN TEMELLENEN KÜLTÜR NEYİN KÜLTÜRÜ?'

Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi, "Yeni kavramının her yere sirayet ettiği, geçmişin bir çırpıda silinip atılabileceği bir dönemde, kültür kavramı biriktirme ve kuşaklar arası geçirgenlikle örülür. O örgünün ana sahnesi mekândır. Açılışı yapılacak bu yeni yapı birikmiş bir örgünün sahnesi değil kopyası olmaktan ibaret badana kokan yeni bir sayfadır. Bu nedenle bu açılış buruk, ağır ve yarımdır. Mülkiyeliler Birliği yeni yapısında yıkım üzerinden temellenen kültür, neyin kültürüdür?"

Mülkiyeliler Birliği Genel Sekreteri İlker Akçasoy ise şunları söyledi: "Mimarlar Odası'nın kent tarihine ve Ankara'ya karşı taşıdığı sorumluluğun farkındayız ve bu sorumluluğu önemsiyoruz. Ancak şunu belirtmek isterim ki, yenilenmiş binamız ve burada faaliyet gösterecek kültür merkezi, bugün baskı altına alınan, cezalandırılmak istenen, unutturulmaya çalışılan sorumluluklarımızı yaşamın içinde var etmeye çalışacağımız bir mekân olacaktır. Yaratmaya çalışacağımız kültür, tarihi bugüne taşıyacak, yarınları inşa edecek bir kültürdür." (DUVAR)