İstanbullu 'İnançlı Müslüman', Ankaralı ve İzmirli 'Çalışkan' başkan istiyor

Kadir Has Üniversitesi tarafından araştırmaya göre İstanbulluların yüzde 49.1'i belediye başkanının "İnançlı Müslüman" olmasını istiyor. Ankaralıların yüzde 73'ü, İzmirlilerin ise yüzde 65.5'i "çalışkan" olması istediğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kadir Has Üniversitesi tarafından yapılan Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması (TSSEA) 2018 yılı sonucuna göre, İstanbul halkı büyükşehir belediye başkanının "İnançlı Müslüman" bir kişi olmasını istiyor. Ankara ve İzmir’de ise ilk sırada "çalışkan" yanıtı yer aldı.

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın koordinasyonunda Prof. Dr. Murat Güvenç, Prof. Dr. Osman Zaim, Prof. Dr. Mitat Çelikpala, Prof. Dr. Banu Baybars Hawks ve Dr. Öğretim Üyesi Emrah Karaoğuz tarafından gerçekleştirilen ve kamuoyunun güncel siyasal, sosyal, ekonomik, güvenlik ve kültür konularındaki gündemi ve tercihlerini tespit etmeye yönelik "Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması" (TSSEA) 2018 yılı sonuçları açıklandı.

12 Aralık 2018-4 Ocak 2019 tarihleri arasında 26 şehirde, 18 yaş ve üzeri bin kişi ile yüz yüze görüşme yapılarak elde edilen veriler sonucunda, halkın en önemli sorun olarak işsizlik, hayat pahalılığı ve Türk Lirası'nın değer kaybetmesini gördüğü kaydedildi. Ayrıca raporda, "terör sorunu" gerilerken, "FETÖ'nün ciddi bir tehdit" olarak algılandığı belirtildi.

ANKARA VE İZMİR’İN TERCİHİ 'ÇALIŞKAN BELEDİYE BAŞKANI'

İstanbul, İzmir ve Ankara’da yer alan katılımcılara yöneltilen, "Büyükşehir Belediye Başkanı olacak kişi size sayacağım özelliklerden hangilerine sahip olmalıdır?" sorusuna İstanbul’da ilk sırada "İnançlı Müslüman" ikinci sırada "çalışkan" karşılığı verilirken; Ankara ve İzmir’de ise ilk iki sırada "çalışkan", "dürüst ve namuslu olmak" cevapları verildi.

Adayların mı partinin mi önemli olduğu sorusuna yüzde 50.6 aday, yüzde 49.4 "parti" yanıtını verdi.

EN ÖNEMLİ SORUNLAR İŞSİZLİK VE HAYAT PAHALILIĞI

Araştırmada 2017’de yüzde 17’lik oranla en önemli üçüncü sorun olarak görülen işsizlik, bu yıl yüzde 27’ye ulaşarak ülke sorunları arasında birinci sıraya yerleşti.

2016 yılında artış gösteren "FETÖ sorunu", 2017 yılındaki düşüşünü sürdürerek yüzde 18.1’den, yüzde 16.2’ye geriledi ve 2018’de üçüncü sırada yer aldı. "Hayat pahalılığı"nı en önemli sorun olarak görenlerin oranı ise bir önceki yıla oranla 13.2’den yüzde 17.8’e yükseldi.

Son bir yılda ekonomide yaşanan gelişmelerin değerlendirildiği soruya yanıt veren katılımcıların yüzde 57.1’i ekonominin daha kötüye gittiği, yüzde 21.9’luk kesim ise hiç etkilenmediğini belirtti.

YÜZDE 41.4 CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ’Nİ BAŞARILI BULUYOR

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni benimseyenlerin oranı yüzde 46.7 olarak tespit edilirken, toplamda başkanlık veya partili cumhurbaşkanlığı alternatiflerini destekleyenlerin oranı yüzde 58.5 olarak belirlendi.

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin performansını nasıl değerlendirirsiniz?" sorusuna yüzde 41.4 "başarılı", yüzde 30.2 "başarısız" yanıtını verdi.

SİYASİ BOŞLUK ‘MERKEZ’DE VE ‘SOL’DA

Ankete katılanların yüzde 28.6’sı siyasette boşluk olduğunu düşünürken, yüzde 51.4’ü herhangi bir boşluk olmadığını düşünüyor.

Siyasi boşluk olduğunu düşünenlere yöneltilen, "Bu Boşluk, Siyasi Yelpazenin Neresindedir?" sorusuna en çok yüzde 35.7 ile "merkez"de ve yüzde 30,8 ile "sol"da olduğu yanıtları alındı.

Türkiye’de siyasi bir boşluk olduğunu söyleyenler yüzde 42.4 ile CHP ve yüzde 44.4 ile HDP seçmenleri olurken, bunları sırasıyla yüzde 29.5 ile MHP, yüzde 13.3 ile AK Parti takip etti.

Geçtiğimiz yıla göre düşüş gösterse de, kamuoyunun yüzde 30,8’i halen Türkiye’de yargının siyasallaştığını düşünüyor. Bunun yanı sıra "Türkiye’de bir siyasal kutuplaşma olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuna yüzde 38.8 "evet" cevabını verildi.

TÜRKİYE’DE YAŞAMAKTAN MUTLU OLANLARIN ORANI YÜZDE 38.8

Ankete katılanlara sorulan "Türkiye’de yaşamaktan duyduğunuz memnuniyet seviyenizi öğrenebilir miyim" sorusunu yüzde 38.8 "mutluyum", yüzde 19.8 "mutsuzum" şeklinde yanıtladı. Türkiye’de yaşamaktan en mutlu kesimin AK Parti seçmenleri olduğu, MHP, CHP ve HDP seçmenlerinin ise oransal olarak "ne mutlu ne mutsuz" olduğu sonucuna varıldı.

İmkanı olması durumunda yurt dışında yaşamayı tercih edenlerin oranı ise yüzde 20. Bunu etkileyen en önemli faktörün ekonomi olduğu kaydedildi.

Yurt dışında yaşamayı tercih edenlerde ilk sırada yüzde 33 ile HDP seçmeni geliyor. Onu yüzde 21.7 ile CHP, yüzde 17.9 ile MHP ve yüzde 10.1 ile AK Parti seçmenleri takip ediyor. Genel orana bakıldığında Türkiye’nin yüzde 60.4’ü yurt dışında yaşamayı tercih etmiyor. (İSTANBUL/DHA)