'Askerliğe elverişli' denilen engelli genç hayatını kaybetti

Zihinsel engelli 20 yaşındaki Mehmet Bozkurt'a, Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından “Askerliğe elverişlidir” raporu verildi. Askere alınan genç erkek 1 hafta sonra hayatını kaybetti.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Karakaş

DUVAR - Zihinsel engelli 20 yaşındaki Mehmet Bozkurt’un ailesi, oğullarının zorunlu askerlik görevini yapamayacağına dair rapor almak üzere 2017 yılında hastaneye gitti. Urfalı aile, Bozkurt’a “yüzde 50 engelli” raporu veren Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gittiğinde beklenmedik bir durumla karşılaştı. Genç erkeğe engelli raporu veren hastane, “Askerliğe elverişlidir” raporu düzenledi.

20 yaşındaki engelli genç bu rapor üzerine 14 Ekim 2017 tarihinde zorunlu askerlik görevine başladı. Ancak aradan iki gün geçtikten sonra taburda fenalaştı. Bu olayın ardından 17 Ekim’de Ankara Etimesgut Şehit Sait Ertürk Devlet Hastanesi Psikiyatri Polikliniği'ne sevk edildi. Burada “zeka geriliği” tanısı konan Mehmet Bozkurt, 18 Ekim’de Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin psikiyatri servisine sevk edildi. 20 yaşındaki genç, buradan da önce acil servis, sonra beyin ve sinir cerrahisi bölümünün yoğun bakım polikliniğine gönderildi. Ancak genç erkek, müdahalelere rağmen kurtarılamadı ve 22 Ekim 2017 tarihinde hayatını kaybetti.

SAVCILIK: DOĞAL ÖLÜM, ŞÜPHE YOK 

Adli Tıp tarafından düzenlenen raporda, “kesin ölüm sebebinde kanaate varılamadığı” belirtildi. Bu gelişme üzerine Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulu tarafından bir başka rapor düzenlendi. Raporda, “kişinin travmatik tesirle öldüğünün tıbbi delillerinin bulunmadığı”, “askerlik görevini yaptığı sırada fenalaştığı”, ölüm sebebinin ise “menenjit” olduğu belirtildi. Askerliğinin ilk haftasında fenalaşarak hastaneye kaldırıldıktan sonra yaşamını yitiren Bozkurt’un şüpheli ölümü kayıtlara “doğal ölüm” olarak geçti. Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı, 'Mehmet Bozkurt’un menenjit sonucu ölmesi nedeniyle herhangi bir şüpheli durum olmadığını' belirtilerek 13 Kasım 2018 tarihinde kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

KUZENİ: VÜCUDUNDA DARP İZLERİ GÖRDÜM

Diğer yandan, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından düzenlenen raporda, 'genç erkeğin kafatasında kırıklar olduğu' belirlenmişti. Avukatlar savcılık başvurusunda, “Daha önce menenjit hastalığı bulunmayan birinin menenjit olması travma geçirdiğinin güçlü delilidir. Kontrolsüz hareketlerinden dolayı darp edilme ihtimali vardır” dedi. Ayrıca, hayatını kaybeden gencin otopsiye giren kuzeni 'Bozkurt’un vücudunda darp izleri gördüğünü' iddia etti. Ancak bu iddialar da savcılık tarafından araştırılmadı. Avukat Nurullah Küçükoğlu’nun savcılığın takipsizlik kararına yaptığı itiraz da reddedildi. Bozkurt ailesinin avukatları, ağır kusurlu oldukları gerekçesiyle Sağlık Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’na maddi ve manevi tazminat davası talebiyle başvurdu. Ailenin avukatları şimdi, Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapmaya hazırlanıyor.