Erzurumluoğlu: Avukatlar müvekkillerine 'gelin itirafçı olun' diyor

Hak ve Adalet Platformu’ tarafından geçen yıl yapılan OHAL mağdurları araştırmasının devamı niteliğinde olan “İkinci yılında, OHAL’in Getirdiği Bireysel ve Toplumsal Maliyetler Araştırması”, ‘Mağdurlar için Adalet Topluluğu’ tarafından açıklandı. Basın toplantısında konuşan Bayram Erzurumluoğlu "Avukatların müvekkillerine 'gelin itirafçı olun' dediğini öğrendik" şeklinde konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mağdurlar İçin Adalet Topluluğu 3  bin 776 katılımcı ile görüşerek hazırladığı  'II. Yılında OHAL’in Toplumsal Maliyetleri Raporu'nu basınla paylaştı. İstanbul Taksim'deki Hill Otel'de açıklanan raporun sunumunu HDP Kocaeli milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve KHK ile ihraç edilen Bayram Erzurumluoğlu yaptı.

Erzurumluoğlu ihraç edilenlerin 'cadılara' benzetildiğini söyleyerek, "2016'dan 2018'e kadar cadılar bizim buralarda da hortladılar. Bu işin mantığı damgala, insanı yalnızlaştır, insanın işini bitir. Damga yedik, yalnızlaştırdık. Artık intihar mı eder, kalp krizinden mi gider..." dedi.

52 bin veri 175 sorudan oluşan 993 sayfalık bir rapor hazırladıklarını belirten Erzurumluoğlu, önceki yıllara göre mağdurların sıkıntılarının giderek arttığını söyledi.

'MAĞDURLARIN YÜZDE 50'Sİ HALA İŞSİZ'

Erzurumluoğlu, KHK ile ihraç edilenlere 'nasıl 'nasıl mağdur oldunuz?' sorusunu sorduklarında şu yanıtı aldıklarını söyledi; "Mağdurlar bize, 'Ben sazan mıyım, bizi fişliyor musunuz, 'siz MİT'siniz olmasaydınız çoktan tutuklanırdınız..."

'Bu yanıtların mağdurların ruh halini anlatmak için yeterli olduğunu belirten' Erzurumluoğlu, şöyle devam etti; "Ciddi bir paranoya var. Mağdurların çoğunluğu eğitimciler, sağlıkçılar ve diğer hizmet sektörü çalışanları.  Mağdurların yüzde 50'si hala işsiz. 'Suriyelilerden bile kötü durumdayız' diyen var. OHAL mağdurlarını çalıştırmak istemiyorlar. OHAL doğrudan mağdur olmayanlarıda fakirleştirdi."

'MİLLİYETÇİLİK AZALDI, DEMOKRATLIK ARTTI' 

KHK'lilere ve yakınlarına 'Siyasi düşüncelerinizde değişim oldu mu?' sorusunun yanıtı raporda şöyle yer aldı; "Mağdurlar ve yakınları arasında milliyetçilik azalmış demokratlık artmış, muhafazakarlık aynı kalmış. Ciddi bir siyasi deprem yaratmış. Mağdurlar ve mağdur yakınları arasında mevcut siyasi partiler ve mevcut sağ partilerin kendilerine hitap etmediği yönünde algıları var."

Erzurumluoğlu KHK ile ihraç edilenlerin adliyelere çağrılmadıklarını söyleyerek, "KHK ile atılanların yüzde 70'i adliyeye çağrılmamış. Adliyeye çağrılan yüzde 30 hakkındaki deliller de komedi" dedi.

DAHA ÖNCE SORUŞTURMA GEÇİRDİLER Mİ? 

Raporda ihraç edilenlerden yüzde 1,2'nin soruşturma geçirdiklerini, yüzde 99'nun ise 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilişkilendirilen davalarla daha önce ilişkilendirilmediklerini anlattı. Raporda dikkat çeken başka bir husus ise ihraç edilenlerin gözaltına alındıklarında avukatların kendilerine yaklaşımları. Erzurumluoğlu bu durumu şu cümleyle anlattı: "Avukatların müvekkillerine 'gelin itirafçı olun' dediği öğrenildi."

'HAPİSHANELERDE DÜŞÜK YAPAN KADINLAR VAR'

Raporda KHK'lilerin tutuklanma gerekçeleri sırasıyla şöyle: Bylock kullanma, Bank Asya'ya para yatırma, sendika üyeliği, itirafçı suçlamaları...

Erzurumluoğlu, cezaevlerinde 'FETÖ' suçlamasıyla tutuklananların çocuklarıyla birlikte kötü muameleye maruz kaldıklarını söyleyerek, "Cadıların çocuğu da cadıdır" anlayışının hakim olduğunu söyledi.

Gergerlioğlu da cezaevlerinde oranlarını tespit edemediklerini ama sayısız kadının çocuğuyla birlikte cezaevlerinde olduğunu, birçok kadının da cezaevlerinde düşük yaptıklarını ifade etti: "İnanılmaz zulüm görüyorlar. Hapishanede düşük yapan kadınlar, burada çok acı hikayeler var."