Tüm içecek ambalajlarına depozito geliyor

Paralı poşet uygulamasından sonra içecek ambalajlarına depozito uygulaması için çalışma başlatıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2023 yılına kadar tüm içecek ambalajlarında depozito uygulamasına geçileceğini açıkladı.

Antalya'da 2023'e Doğru Türkiye'de Çevre ve Şehirciliğin Geleceği İstişare Toplantısı'nın sonuç bildirgesini açıklayan kurum, yeni getirilecek uygulamalara ilişkin bilgiler verdi.

1 Ocak'tan itibaren plastik poşetlerin 25 kuruştan satılmaya başlandığını hatırlatan Kurum "Uygulamayla plastik poşet kullanımının yüzde 65 azaldığı hesaplanıyor. Sıfır atık projesi 2023 yılına kadar tüm kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörümüz tarafından uygulamaya geçilecek" dedi.

Kurum, yürütülen diğer çalışmalar hakkında ise şu bilgileri verdi:

BİSİKLET VE YÜRÜYÜŞ YOLU AĞI OLUŞTURULACAK: Avrupa Bisiklet Ağı (EuroVelo) ile entegre bisiklet yolu ağı oluşturulacak. Edirne'den başlayarak Ege kıyıları- Antalya ve İstanbul- Ankara- Konya- Nevşehir- Kayseri rotaları ile ülkemizin kültür ve turizm merkezlerine bisiklet ile erişim sağlanacak. Ulaşıma entegre şehir içi bisiklet yolu projeleri desteklenerek bisiklet kullanımı yaygınlaştırılacak. 2023 yılına kadar 3 bin kilometre bisiklet yolu, 3 bin kilometre yeşil yürüyüş yolu, 60 kilometre çevre dostu sokak ve 60 bin metrekare gürültü bariyeri tamamlanacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Avrupa Birliği ülkelerine ihracat payını artıracak olan Çevre Etiketi Sistemi'ne geçilecek.

HAZİNE ARAZİLERİNİN SATIŞI: 2B arazileri ile Hazine'ye ait tarım arazileri başta olmak üzere Taşkömürü Havzası içerisinde yer alan taşınmazların hak sahiplerine satışına devam edilecek. İmar uygulamaları ve benzeri nedenlerle Hazine ile hisseli hale gelen taşınmazların hissedarlarına ve tapu fazlalıklarının maliklerine satışı gerçekleştirilecek. Ayrıca, yapı kayıt belgesine konu Hazine taşınmazlarının hak sahiplerine satışına başlanılacaktır.

SANAYİ ALANLARI ŞEHİR DIŞINA: Devir işlemleri tamamlanan İstanbul Arnavutköy'de bulunan 1.5 milyon metrekarelik alanın planlaması ve projelendirmesi yapılacak. İstanbul'da şehir içinde sıkışmış sanayi alanlarımızın şehir dışına taşınması ivedilikle gerçekleştirilecektir.

EMLAK BANKASI KURULACAK: Emlak Bankası bir katılım bankası olarak yeniden faaliyete başlayacak. Türkiye Emlak Katılım Bankası sektöre finansal çözümler üretecek, yerel üretimi destekleyecek, sürdürülebilir büyümeye hizmet edecek, toplumun sosyo-ekonomik yapısına katkı sağlayacak projelerde yer alacak.

(ANTALYA-DHA)