TMMOB: İstanbul Boğazı için düşünülen imar barışı düzenlemesi geri çekilmeli

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, tartışma konusu haline gelen İstanbul Boğazı'nın 'imar barışı'nın geçerli olup olmayacağına ilişkin çağrı yaptı: Düzenleme geri çekilmeli.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Boğaziçi öngörünümüne sahip bölgelerin 'imar barışı'ndan nasıl etkileneceği ve hazırlanan yeni taslakla ilgili açıklama yaptı. Oda, "Düzenleme kabul edilirse Boğaziçi Kanunu'nun amaç ve işlevinden söz etmek mümkün olmayacak ve kamu yararını gözetmek amacı taşıyan bir kanunun hükümleri işlevsiz kalacaktır" uyarısı yapıldı.

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklamada şu değerlendirmeye yer verildi:

KAMU YARARI GÖZETİLMELİ: Burada üzerinde durulması gereken asıl noktanın kamu yararı olduğu aşikârdır. Kültürel, tarihi ve doğal değerlerin korunmasında da yapılacak yapılarda gözetilecek kriterlerde de kamu yararı ön planda olmak zorundadır. Kanunun Genel Esaslar başlıklı 3. maddesinin e) bendindeki 'Boğaziçi Alanındaki yapılar bu manun hükümlerine ve imar planları esaslarına göre yapılır, aykırı olanlar derhal yıkılır veya yıktırılır' hükmü ile i) bendindeki 'Boğaziçi Alanında kıyılar ancak kamu yararına kullanılır' hükmü de bu amacı destekler niteliktedir. Kanunun 10 ila 13. maddelerini kapsayan ikinci bölümünde de imar uygulamalarının nasıl olması gerektiği, planların denetimi ve yıkım işlemlerinin nasıl olması gerektiği düzenlemelerine yer verilerek, kanunun amacı ve işlevi pekiştirilmeye çalışılmıştır. Fakat ne yazık ki anılan kanun teklifiyle getirilmeye çalışılan düzenleme kabul edilirse Boğaziçi Kanunu'nun amaç ve işlevinden söz etmek mümkün olmayacak ve kamu yararını gözetmek amacı taşıyan bir kanunun hükümleri işlevsiz kalacaktır.

İMAR AFFININ ÖZÜ HALK YARARI DEĞİL: Söz konusu teklifin gerekçesinden de anlaşılacağı üzere Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesindeki taşınmaz maliklerinin de, imar kanununun geçici 16. maddesi uyarınca yapı kayıt belgesi alabilmesinin önünün açılması hedeflenmekte ve yıkım kararlarıyla idari para cezalarının iptal edilmesi amaçlanmaktadır. Gündeme geldiği ilk andan beri imar barışının imar affının halkın yararını düşünmekten ziyade orman, mera, kıyı, kent toprakları gibi bütün kamusal alanların işgalinin ve talanının önünü açacağını; kaçak yapılaşmalar neticesinde doğal değerlerin tahribatının ve hukuksuzluğun özendirileceğini; çarpık ve düzensiz kentleşmenin kalıcı hale getirileceğini; yasalara ve kurallara uygun yaşayan bireyler için yasalara uymayanlar lehine yapılan düzenlemelerle oluşturulan eşitsizlik olgusuyla devlete, hukuka ve adalete olan güvenin sarsılacağını; bu tür uygulamaların bedelinin hep birlikte ödeneceğini Harita ve Kadastro Mühendisleri Odamız başta olmak üzere TMMOB ve bileşenleri her fırsatta dile getirmiştir. Henüz Plan ve Bütçe Komisyonun'nda olan söz konusu bu düzenlemenin bir an önce geri çekilmesi gerektiğini bir kez daha dile getiriyoruz.

NE OLMUŞTU?

TBMM Başkanlığı'na sunulan Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nde imar barışına ilişkin önemli bir madde de yer almıştı. Teklifin 2. maddesiyle Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi içerisinde belirlenen alanlardaki taşınmaz maliklerin yapı kayıt belgesinden faydalanması amaçlanıyordu.

Teklifin yasalaşması durumunda Sarıyer, Üsküdar, Beykoz ilçelerinin Boğaziçi ön görünüm kabul edilen sınırları da imar barışı kapsamına alınacağı öne sürülmüş, böylece Boğaziçi'nin tamamı imar barışına ilave edilmiş olacağı iddia edilmişti. İmar barışı kapsamına yeni ilave edilecek bölgeler için 31 Aralık'ta bitecek başvuru süresinin uzatılmasının da değerlendirildiği ifade edilmişti.

Boğaziçi'nin de imar barışı kapsamına alınması eylül ayında gündeme getirilmiş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedad Gürgen, çalışmanın detaylarını anlatmıştı. Eleştiriler üzerine Boğaziçi'nin imar barışı kapsamına alınması rafa kaldırılmıştı. (HABER MERKEZİ)