Katliamı fotoğraflayan fotoğrafçıya 'kanıtın yok' dendi!

Ankara Gar Katliamı'nı fotoğraflayan Özcan Yaman'ın 'olay anında orada olmadığı'na karar verildi. Yaman'ın manevi tazminat talebi reddedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fotoğrafçı-yazar Özcan Yaman, Ankara Gar Katliamı'nda İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı davada tazminat kazandı. Bakanlığın karara itiraz etmesi üzerine istinaf mahkemesi tazminata yer olmadığına hükmetti. Patlama sırasında orada bulunan ve paylama sonrasını fotoğraflayan Yaman'ın, "olay yerinde olduğunu kanıtlar somut bir delilin bulunmadığı" sonucuna ulaşıldı!

Evrensel’den Burcu Yıldırım’ın haberine göre Yaman, katliamda kusuru olduğu gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı aleyhine Ankara 17’nci İdare Mahkemesi’nde tazminat davası açtı.  Mahkeme, tazminata hükmetti ancak bakanlık karara itiraz etti. Ankara Bölge İdare Mahkemesi Yaman’a ödenmesine karar verilen 5 bin lira manevi tazminatın ‘gereksiz zenginleşmeye’ neden olacağını savundu.

Kararda, 103 kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce kişinin yaralandığı katliama tanık olunmasının ve yaşanan travmanın tek başına yeterli olmadığı savunuldu: “Aksi durumun her olaydan etkilenen için tazmini sonucu doğuracağı, bu durumun da manevi tazminatın amacını aşar şekilde zenginleşmeye sebep olacağı, kaldı ki davacının patlamanın gerçekleştiği esnada olay yerinde olduğunu ve bir nedenle travma geçirdiğini kanıtlar somut bir delilin de bulunmadığı hususları dikkate alındığında manevi tazminat talebinin reddi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır” denildi.

Yaman’ın çektiği fotoğraflar, Fransız haber ajansı Agence France-Presse (AFP) tarafından servis edilmişti. Yaman, bir fotoğrafıyla 2015’te Atlanta Fotomuhabirliği Semineri sonrası dağıtılan ödüllerde ‘spot haber’ kategorisinde ikincilik ödülü kazanmıştı.

'HİÇ DELİL YOKMUŞ GİBİ GÖSTERDİLER'

Yaman’ın avukatı Songül Beydilli, müvekkillinin olay sırasında çektiği, ulusal ve uluslararası basın kuruluşlarında yayımlanan fotoğraflarının dosyada olmasına rağmen mahkemenin bu kararı verdiğini söyledi.

Mahkemenin tüm bu belgeleri görmezden geldiğini ya da incelemediğini savunan Beydilli, şunları kaydetti: “Birçok Anayasa Mahkemesi (AYM) kararında patlamanın yaşandığı olayların içinde olanlar fiziksel zarar görmeseler de travma yaşadıkları nedeniyle hayat boyu tazminat ödenmesine karar veriliyor. Dosyada müvekkilimin katliamdan sonra psikiyatrik tedavi gördüğüne ilişkin rapor da var. Bu rapor Türkiye İnsan Hakları Vakfı’ndan alınmış. Dolayısıyla manevi tazminat davalarında gereken iki şerh de yerine gelmiş. Mahkeme dosyadaki hiç delil yokmuş gibi bir gerekçe göstererek hukuka aykırı davranmıştır.”

Avukat, karar için düzeltme başvurusu yapacaklarını belirterek bunun reddedilmesi durumunda AYM’ye başvuracaklarını açıkladı.

Kaynak