İddia: Kaşıkçı krizi Gülen'le mi yatıştırılacak?

NBC kanalı, Kaşıkçı cinayeti nedeniyle Türkiye'nin Suudi Arabistan üzerindeki baskıyı kaldırması karşılığında, ABD'nin Gülen'in iade yollarını araştırdığını iddia etti. Kanal, iddiayı dört farklı kaynağa dayandırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump’ın, Türkiye’nin Cemal Kaşıkçı nedeniyle Suudi Arabistan ve veliaht prens Muhammed bin Selman üzerinde kurduğu baskıyı kaldırması karşılığında Fethullah Gülen’i iade etmeyi planladığı öne sürüldü. NBC News kanalının dört farklı kaynağa dayandırdığı habere göre, Beyaz Saray federal emniyet teşkilatlarına Gülen’i iade etmenin yasal yollarını araştırma talimatı verdi. Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesi için Amerikan yasalarına göre yasal bir zemin oluşturulamazsa, Güney Afrika’ya gönderilme seçeneğinin de üzerinde durulduğu öne sürülüyor.

NBC News’un iki üst düzey yetkili ile ilgili görüşmeler konusunda brifing almış iki kişiye dayandırdığı haberindeki iddialar şöyle:

  • Ortadoğu’da İran’ı kıskaca alma politikasında Riyad’daki mevcut yönetimle ittifakına ihtiyaç duyan Trump yönetimi, Türkiye’i ‘yatıştırmayı’ ve Kaşıkçı konusunda okların veliaht prense dönmesini engellemek istiyor. Bu nedenle, Trump yönetimi yetkilileri geçen ay federal kurumlara bir dizi talimat gönderdi.
  • Buna göre, Adalet Bakanlığı ile FBI yetkililerinden Gülen’in iade dosyasının yeniden açılması istendi.
  • İç Güvenlik Bakanlığı’ndan da Gülen’in ABD’deki yasal statüsü konusunda bilgi talep edildi.
  • Beyaz Saray özellikle de, Yeşil Kartı bulunmasına rağmen Gülen’in ABD’de hangi şartlarda oturduğu konusunda ayrıntı istedi.
  •  Gülen’in ABD’de herhangi bir yasayı ihlal edip etmediğinin de araştırılması istendi.
  • İddiaya göre, Türk yetkililer ile Trump yönetimi yetkilileri arasında yakın zamanda ele alınan bir seçenek de, Gülen’in yasal açıdan Türkiye’ye iade edilememesi halinde Güney Afrika’ya ‘yerleştirilmesi’.

‘ERDOĞAN FIRSAT GÖRDÜ’

NBC News’a konuşan yetkililer, ‘Kaşıkçı cinayetinden sonra Erdoğan’ın Trump üzerinde Gülen konusundaki baskıyı artırma fırsatı gördüğünü’ öne sürdü. İddiaya göre, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Kaşıkçı cinayeti nedeniyle 17 Ekim’de Türkiye’de gerçekleştirdiği temaslarda da Gülen konusu gündeme geldi.

‘TÜRKLERİN POMPEO’DAN BİR NUMARALI İSTEĞİ’

Pompeo’nun temaslarına dair bilgi sahibi olan bir yetkili, “Bu, Türklerin bir numaralı isteğiydi” dedi. Pompeo’nun ise Gülen’in 15 Temmuz darbesindeki dahline ilişkin yeni kanıtlar olup olmadığını sorduğu belirtiliyor. Sonrasında ise Trump yönetiminin, Gülen konusunu gözden geçireceklerine dair Ankara’ya haber gönderdiği öne sürülüyor.

‘ADALET BAKANLIĞI İADE İÇİN GEREKÇE BULAMADI’

NBC News’un iddiasına göre, ilgili kurumlardaki yetkililer başta bu talepleri ciddiye almadı. Ancak üst düzey bir yetkili, “Başta ilgilenmediler fakat bunun ciddi bir talep olduğunu anlayınca çok öfkelendiler” dedi. İddiaya göre, Adalet Bakanlığı yetkilileri Beyaz Saray’a, Gülen’in iadesini gerektirecek bir gerekçe bulunmadığı yanıtını verdi.

TÜRK YETKİLİ YALANLADI

NBC News kanalı haberiyle ilgili Ulusal Güvenlik Konseyi ve FBI’ın yanı sıra Adalet, İç Güvenlik ve Dışişleri bakanlıklarına yönelttiği soruların yanıtsız kaldığını belirtti. Gülen’in bir avukatı da soruları yanıtlamadı. Kanala isim vermeden konuşan bir Türk yetkili ise “Kaşıkçı cinayeti ile Gülen’in iadesi arasında hiçbir bağlantı görmüyoruz” diyerek iddiayı yalanladı.

‘HAKAN ATİLLA DA SERBEST BIRAKILABİLİR’

Haberde, Trump ile Erdoğan’ın kısa süre önce ikili ilişkilerdeki gerilimi azaltmanın bir diğer yolu olarak, ABD’de 32 ay hapis cezasına mahkum edilen eski Halkbank genel müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın serbest bırakılması seçeneğini ele aldıkları da iddia edildi. (Dış Haberler)