Vekil Çokal'dan şiddete karşı 'karate' önlemi!

İYİ Parti Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal sağlıkta şiddeti önlemek amacıyla getirildiği söylenen düzenlemenin hayal kırıklığı yarattığını söyledi. Doktorluk yaparken şiddete uğradığını anlatan Çokal, “Ben kendimi korumak için ne yaptım biliyor musunuz? Karate kursuna gittim ve çekmecemde gözyaşı spreyi bulundurdum. Bu yasanın sadece adı doğru ama içeriği bomboş” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti’nin sunduğu 44 maddelik sağlık teklifi kimi değişikliklerle Meclis Aile, Çalışma, Sağlık Komisyonu’ndan geçti. Teklifte en çok tartışma yaratan maddeler KHK ihracı hekimlerle yeni mezun hekimlerin özel hastanelerde çalışmasına getirilen kısıtlama ve sağlık çalışanlarına dönük şiddeti önlemeye dönük düzenlemeler oldu.

Sağlık çalışanlarına dönük şiddeti önlemeye dönük düzenlemeye MHP de itiraz etti. MHP Gaziantep Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan düzenlemeyi olumlu ama yetersiz bulduklarını söyledi, “Sağlıkta şiddetin çözümlenmesi, önlenmesi için caydırıcı, önleyici tedbirlerin arttırılması gerekiyor” dedi.

'ŞİDDET YARI YARIYA DÜŞECEK'

Teklifin imzacıları arasında bulunan AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, sağlıkta şiddet vakalarında savcılık zorunluluğu ile kamu davası açılmasını sağladıklarını söyledi. Tamer ayrıca özel hastanelerdeki sağlık çalışanlarının artık kamuda çalışıyormuş gibi kabul edilip aynı işlemi göreceklerini ifade etti. Tamer’e “Savcı ifadeyi aldıktan sonra sağlık kurumlarında darp, vurma, kırma gibi olaylar yarı yarıya düşecek mi?” sorusu yöneltildi. Tamer de “Temennimiz o” yanıtı verdi.

'İDAM MI BEKLİYORSUNUZ?'

Madde üzerinde söz alan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, “Böyle bir maddenin yasa teklifi içerisinde olmasını önemsiyoruz fakat şiddeti önleyecek yeterince bir içerik yok” dedi. AK Parti Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel bunun üzerine, “İdam mı bekliyorsunuz, ne bekliyorsunuz ki ben anlamadım. Yani yeteri kadar değil…” dedi. Gürel’in bu sözlerine CHP’li Ali Şeker “Şaka mısınız siz?”, CHP’li Neslihan Hancıoğlu ise “Gerçekten çok üzüldüm bir kadın olarak. Vicdanınız kalmamış” diyerek tepki gösterdi. Tartışmalar üzerine konuşması kesilen HDP’li Semra Güzel, “Toparlamakta biraz zorlanacağım, kusura bakmayın” dedi. Gürel’in bu sözlere “Çok ciddi bir söylemde bulunacağınızı da tahmin etmiyordum ben zaten” yanıtı vermesi tartışmayı yeniden alevlendirdi. CHP’li Özgür Özel, “Bir milletvekiliyle konuşuyorsunuz. Her milletvekilinin arkasında 80 bin, 100 bin oy var. Hem günü geldiğinde “millî irade, millî irade” diyeceksin hem milletin yolladığı vekile seni çok ciddi bir şey söyleyeceğini sanmıyordum zaten… Size bir milletvekilini aşağılama hakkını kim veriyor? Kimse vermez” diye tepki gösterdi.

'KARATE KURSUNA GİTTİM'

İYİ Parti Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal da sağlıkta şiddeti önlemek amacıyla getirildiği söylenen düzenlemenin hayal kırıklığı yarattığını söyledi. Sağlık çalışanlarına dönük şiddet vakalarıyla ilgili verileri paylaşan Çokal, “Ben de şiddete uğrayan hekimler arasındayım” diyerek yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Ben de şiddete uğrayan hekimler arasındayım ve kendimi korumak için en etkin maddenin göz yaşartıcı sprey olduğu kararına vardım ve onu bulunduruyorum. Özel kliniğimde sarhoş olarak gelen bir hastayı bana yaptığı saygısızca bir konuşmadan dolayı muayene edemeyeceğimi ifade ettim ve hasta üzerime yürüyüp şiddet uygulamaya kalktı. Jandarması, savcısı, polisi, hepsi tanıdıktı; ne oldu? Salındı. Ve ben kendimi korumak için ne yaptım biliyor musunuz? Karate kursuna gittim ve çekmecemde gözyaşı spreyi bulundurdum. Bu yasanın sadece adı doğru ama içeriği bomboş.”

Muhalefet partilerinin olumlu ama yetersiz bulduğu madde değişiklik yapılmadan komisyondan geçti.