Üniversite ajansında sansür istifaları

Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin staj yaptığı  Akil Haber Ajansı sitesindeki İsmail Saymaz ve Barış Yarkadaş röportajları dekanın talitamıyla kaldırıldı. Tepki gösteren bazı akademisyenler ajanstan ayrıldı, öğrenciler de sansür nedeniyle çalışmak istemediklerini bildirdiler. Dekandan, "Röportajlar yayın ilkeleriyle örtüşmüyordu" açıklaması geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Akdeniz Üniversitesi (AÜ) İletişim Fakültesi öğrencilerinin staj yaptıkları Akil Haber Ajansı'nın internet sitesinden, gazeteci İsmail Saymaz ve eski milletvekili Barış Yarkadaş'la yapılan röportajların kaldırılması, tartışmalara neden oldu.

Ajansta görevli öğrenciler önce Barış Yarkadaş'la röportaj yaptı. Sitede yayımlanan röportaj, kısa süre sonra siteden kaldırıldı. Yarkadaş, rektörlükten açıklama beklediğini söyledi.

Bu gelişmenin ardından öğrencilerin Antalya Konyaaltı Kitap Fuarı'na katılan gazeteci İsmail Saymaz'la yaptığı röportaj da ajansın internet sitesinde bir gün kaldıktan sonra iddiaya göre İletişim Fakültesi Dekanı Ahmet Ayhan'ın talimatıyla kaldırıldı.

Bazı akademik isimler, röportajların kaldırılmasının ardından ajanstan ayrılırken, öğrencilerin de sansür nedeniyle ajansta çalışmak istemedikleri belirtildi.

SAYMAZ'DAN TEPKİ

İsmail Saymaz da sosyal medya hesabından fakülte yönetimine tepki gösterdi. Saymaz, "Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesindeki gençler, okuldaki haber ajansları için 'Kimsesizler Cumhuriyeti' üzerine söyleşi yaptı. Söyleşi bir gün sonra internet sitesinden kaldırıldı. Aladağ'da 12 çocuğun yanmasından rahatsız olmayıp benim onu yazmamdan mı rahatsız oldunuz?" dedi.

Dekan Ayhan ise öğrencilerin yaptığı röportajların, ajanstaki akademisyen ekip tarafından izlenmeden ve onayları alınmadan öğrenciler tarafından ajansta yayınlandığını öne sürdü. Ayhan, "İçerik olarak siyasi tartışmalara zemin hazırlayabileceği düşünülen öğrenci röportajları, bir eğitim öğretim kurumunun yayın mecrasında olmaması gereken ifadelere yer verildiği gerekçesiyle editoryal ekip tarafından yayından kaldırılmıştır. Lisans öğrencilerinin editoryal süreçleri takip etmeden ve içeriği hakkında bilgilendirme yapmadan sitede yayımlamış olduğu söyleşi, Akil Haber Ajansı'nın yayın ilkeleri ile örtüşmediği için söz konusu siteden kaldırılmıştır" dedi.

(ANTALYA-DHA)