MLDI ve MLSA, gazeteci İdris Sayılgan için AİHM’e başvurdu

Tutuklu gazeteci İdris Sayılgan için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru yaptı. Avukat Veysel Ok, "Şahin Alpay ve Mehmet Altan kararlarına benzer bir sonuç çıkacağını düşünüyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) ve Londra merkezli Media Legal Defence Initiative (MLDI) avukatları "örgüt üyeliği" ve "terör propagandası" iddiasıyla tutuklu bulunan gazeteci İdris Sayılgan için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru yaptı.

MLSA'nın Koordinatörü Veysel Ok, Sayılgan'ın tutuklanmasının tek gerekçesinin gazetecilik faaliyetleri olduğunu söyledi. AİHM başvurusu hakkında bilgi veren Ok, "Türkiye’de ilk defa bir gazeteci için uluslararası bir örgütle ortak imzalı olarak AİHM başvurusu yapılıyor. Biz uluslararası örgütlerle dayanışmanın ve ortak çalışmanın mahkeme nezdinde başvuruları güçlendireceğini ve gazetecilerin özgürlüğüne kavuşmasına katkıda bulunacağını düşünüyoruz" dedi.

'8 DURUŞMAYA DA GETİRİLMEDİ'

Sayılgan’ın davasında hiçbir ilerleme kaydedilmediğini ifade eden Ok, müvekkilinin 8 duruşmadan hiçbirine getirilmediğini belirtti. Ok, "Tutuklamanın hukuka aykırı olduğunu gerekçelerle ifade ettik. Fakat buna rağmen tahliye edilmedi. Hakimle bir kere bile yüz yüze getirilmedi" diye konuştu.

Temmuz ayında Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuru yaptıkları aktaran Veysel Ok, "Ancak AYM bugüne kadar başvurumuzla ilgili tek bir işlem yapmadı. Bu sebeple AİHM’e başvurma kararı aldık ve başvurumuzun incelenmesi için AİHM İç Tüzüğü’nün 41'inci maddesi çerçevesinde öncelik talebinde bulunduk" dedi.

'ALPAY VE ALTAN KARARINA BENZER BİR SONUÇ BEKLİYORUZ'

Sayılgan adına yapılan başvurunun AİHM’in haklarında ihlal kararı verdiği gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan başvurularından farkı olmadığını söyleyen Ok, "İdris için yaptığımız başvurudan da Alpay ve Altan kararlarına benzer bir sonuç çıkacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Başvuruda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5, 6, 10, 13 ve 18'inci maddelerinde düzenlenen; özgürlük ve güvenlik hakkı, adil yargılanma hakkı, ifade özgürlüğü, etkili başvuru hakkı ile ilgili hükümlerinin ihlal edildiği savunuldu.

"Terör örgütü üyeliği" ve "terör propagandası" suçlamalarıyla yargılanan İdris Sayılgan, gözaltına alındıktan sonra sekiz gün boyunca tek başına karanlık bir hücrede tutulmuştu. Telefon hakkını kullanmasına izin verilmeyen Sayılgan, avukatıyla görüşememişti. 24 Ekim 2016'da tutuklanmasına karar verilen Sayılgan, Trabzon Cezaevi’ne gönderilmişti.

Sayılgan’ın bir sonraki duruşması 24 Aralık’ta görülecek. (HABER MERKEZİ)