İlber Ortaylı: Kitapları iyi yerlere verin!

İlber Ortaylı bağış tartışmalarına cevap verdi: Türkiye'de kütüphaneci yok.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2. Bandırma Kitap ve Kültür Günleri kapsamında düzenlenen söyleşiye katılan Prof. Dr. İlber Ortaylı, kitaplarını Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi'ne bağışlamasıyla ilgili gelen eleştirileri yanıtladı. Ortaylı,  “Neden başka bir yere vereyim? Yurtdışına mı vereyim? Benim öyle hizmetçilerim, yalılarım yok ki saklayabileyim. Ölümümü de bekleyemedim. Türkiye’de kütüphanecilik diye de bir şey yok. Ben yaşarken tüm kitaplarımı vermek istedim. Kütüphaneci dediğimiz derin insanlar değildir. Yüzeysel bilgileri olmalıdır. Mesela yabacı dil bilmelerine gerek yoktur ama kitapların dillerini bilip yönlendirebilmelidir. Bizde böyle kütüphaneciler vardı. Şimdi millet maaşımı alayım diye düşünüyor” dedi.

İlber Ortaylı kişisel kütüphanesini, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne bağışlamıştı. Tartışmalara yol açan bu karar sonrası Ortaylı, "Siz oradaki üniversitelerin halini biliyor musunuz? Ben yurt dışından bavul bavul kitap alıyorum, taşıyorum. Bu zahmeti neden vereyim? Üniversiteler sonra bu kitapları atacak. Galatasaray’da ayrı bir kütüphane kuruldu. Bir de baktık bazı kitaplar kayıp” diye konuştu.

İlber Ortaylı daha önce kitaplarının bir bölümünü bağışladığı Galatasaray Üniversitesi’nin yangında büyük zarar görmesi ve kitapların önemli bir kısmının yok olmasından duyduğu üzüntüyü de aktardı: "Ben kitaplarımı satmıyorum. Siz de kitaplarınızı iyi yerlere verin. Üniversitelerin ve Kültür Bakanlığı’nın kütüphaneleri kötü. İyi kütüphaneci de yok. İsterlerse beni mahkemeye versinler. Kitap toplamak hastalıktır. İyi bir hastalıktır. Üniversitelerde iyi kütüphaneler yok. Verdik, yandı... Kitap, kitabı koruyacak yerlere verilir. İstanbul’daki kütüphaneler iyi değil" ifadelerini kullandı.