Avukat Ömer Kavili tutuklandı

İstanbul'da duruşmalarına giden avukat Nadide Özdemir ve Ömer Kavili, askerler tarafından gözaltına alındı. Kavili tutuklama, Özdemir de adli kontrol talebiyle hakimliğe sevk edildi. Hakimlik, Kavili'nin tutuklanmasına karar verdi. Kararda, Kavili'nin "ters psikoloji ile müvekkilini ve kendisini mağdur göstererek haklı çıkmaya çalıştığı" iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Silivri’de Grup Yorum üyelerinin yargılandığı davayı izleyen avukatlar Ömer Kavili ve Nadide Özdemir, hakimin şikayeti üzerine gözaltına alındı. "Kamu görevlilerine direnme" iddiasıyla Kavili'nin tutuklanması, Özdemir'in de adli kontrol kararıyla serbest bırakılması istedi. Sulh Ceza Hakimliği, Kavili'nin tutuklanmasına karar verdi.

Kararda, Kavili'nin "Eyleminin amacının kutsal savunma hakkı olmadığı, aksine ters psikoloji ile müvekkilini ve kendisini mağdur göstererek haklı çıkmaya çalıştığı, şüphelinin eyleminin müdafisi olduğu davayı sulandırmaya çalıştığı, amacının halkın gözünde Yargının ve Mahkemelerin itibarsızlaştırmak olduğu" savunuldu.

Grup Yorum üyelerinin yargılandığı davayı izleyen avukatlar Ömer Kavili ve Nadide Özdemir, "Kamu görevlilerine direnme" ve "Ses ve görüntü aletlerini kullanma yasağını ihlal" iddiasıyla gözaltına alındı. ÇHD İstanbul Şube Başkanı Gökmen Yeşil, Twitter'dan açıklama yaptı:

Avukat Nadide Özdemir ve Ömer Kavili dün Silivri’de bulunan İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Grup Yorum davasına katıldı. Müdafi olduğu dosyada Kavili ve mahkeme başkanı arasında duruşmanın usulüne ilişkin tartışma çıktı. Yaşanan tartışma ardından mahkeme başkanı Kavili'nin salondan çıkarılması yönünde karar verdi. Kavili karara tepki gösterince, zorla duruşma salonundan çıkarıldı.

Özdemir de Kavili'nin zorla duruşma salonundan atılmasını görüntülemek istedi. Bu defa Özdemir'in telefonu mahkeme başkanının talimatı ile alınmak istendi. Duruşma tekrar başlayınca mahkeme başkanı, Özdemir ile Kavili hakkında suç duyurusunda bulundu.

Bugün yeniden Silivri'ye mahkemeye giden Kavili ve Özdemir askerler tarafından gözaltına alındı. Kavili de, gözaltına alınmalarının ardından şu açıklamayı yaptı:

Avukat Hasan Kılıç, Ömer Kavili içim tutuklama, Nadide Özdemir için adli kontrol talep edildiğini aktardı.

Hakkındaki suçlamaları reddeden Kavili, tutanağa "Yukarıda yazılanlar gerçek dışı olup itirazlarım vardır" ifadelerini yazdı.

Sulh Ceza Hakimliği Ömer Kavili'nin tutuklanmasına karar verdi. Kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Şüpheli Ömer Kavili'nin amacının kutsal savunma hakkı olmadığı, aksine ters psikoloji ile müvekkilini ve kendisini mağdur göstererek haklı çıkmaya çalıştığı, şüphelinin eyleminin müdafisi olduğu davayı sulandırmaya çalıştığı, şüphelinin tüm bu eylemleri ile birlikte değerlendirildiğinde amacının halkın gözünde Yargının ve Mahkemelerin itibarsızlaştırmak olduğu, adeta güveni sarsmayı amaçladığı, şüphelinin eylemlerinin haber niteliği taşıyarak toplumda infiale sebep olduğu, delillerin henüz toplanmamış olması, şüphelinin kaçma veya delileri karartma ihtimalinin bulunması göz önüne alınarak atılı suçtan tutuklanmasına karar verildi."

DEMOKRASİ İÇİN HUKUKÇULAR: AVUKATLIK MESLEĞİ TOPLUCA TEHLİKEDE !

Demokrasi İçin Hukukçular, tutuklama kararına tepki göstererek açıklamada bulundu. "Avukatlık mesleği topluca tehlikede!" başlıklı açıklamaları şöyle:

Yüzlerce avukat, Avukatlık Kanunu ve mesleğin uluslararası sözleşmelerle teminat altına alınan güvenceleri ihlal edilerek tutuklandı.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesinin tahliye ettiği 12 avukatı 6 saat sonra tekrar tutuklaması da yargıya müdahalenin gizlemeye gerek duyulmayacak ölçüde pervasızca uyguladığının kanıtı oldu.

Meslektaşımız Av. Ömer Kavili’nin, duruşmada mahkeme heyetiyle yapmış olduğu usul tartışması sonrası jandarmalar tarafından salondan atılması, ertesi gün duruşmaya giderken gözaltına alınması ve tutuklanması savunmaya açık ve yoğunlaştırılmış saldırının son örneği olmuştur.

Barolar ve avukatlar bu keyfiyeti muhakkak durdurmalıdır.

Bu tutuklama keyfiyetini kabul etmiyoruz!

Varlığımızın ön koşulu özgürlüğümüz için baroları ve tüm hukuk kurumlarını acil ortak tutum almaya çağırıyoruz.

Ya özgür savunma, ya özgür savunma!

DEMOKRASİ İÇİN HUKUKÇULAR

Avukatların gözaltına alınması ve tutuklama talebi sosyal medyada eleştirildi:

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu da Twitter'dan yaptığı açıklama ile tutuklama kararına tepki gösterdi. Feyzioğlu'nun tweetleri şöyle:

Etiketler avukat grup yorum