Türkiye ve Almanya arasında ekonomi zirvesi: Yeni bir dönem başladı

Türkiye ve Almanya arasında 5 bakanın katılımıyla, Berlin'de toplantı yapıldı. Görüşmenin verimli olduğunu söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Ortak bakış ve stratejik bakış açısıyla yeni bir dönemin başladığını düşünüyorum" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başkanı Merkel'in yapacağı görüşmeyi işaret eden Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier de "İkili ilişkiler konusunda yeni bir sayfa açılacaktır" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Almanya'ya ziyaret gerçekleştirdi. Bakanlar, başkent Berlin'de Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier ve Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz ile görüştü.

Görüşmenin ardından bakanlar ortak basın toplantısı düzenledi. İki ülkenin politikaları arasında farklılıklar olduğunu belirten Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Türkiye ve Almanya her konuda aynı düşünmek durumunda değil. Farklılıklarında olduğu gerçeğinden hareketle mutabık kaldığı alanları daha da ileriye taşımak için gayet verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Ortak bakış ve stratejik bakış açısıyla yeni bir dönemin başladığını düşünüyorum" dedi.

ALTMAİER: JEOSTRATEJİK ÇIKARLAR KONUSUNDA MUTABIK KALDIK

Görüşmeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya ziyaretinin de gündeme geldiğini söyleyen Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, "Görevimiz aynı zamanda Sayın Şansölye ve Sayın Cumhurbaşkanı'nın gerçekleştireceği ziyareti hazırlamaktı. Türkiye-Almanya ilişkilerinin bütün yelpazesini ele aldık. Hiçbir konu bu görüşmenin dışında kalmadı" diye konuştu.

Geçmişte iki ülke arasında "zorlu konular" da olduğunu belirten Altmaier, "Buna rağmen 100 yılı aşan bir işbirliğimiz ve dostluk mevcut. Çok yakın ekonomik ilişkilerimiz var. Türkiye'de yatırım yapan 7 bin 500 Alman şirketi var. Şu konuda mutabık kaldık: Bu ekonomik ilişkileri geliştirmek istiyoruz. Ve ortak jeostratejik çıkarlarımızın varlığı konusunda mutabık kaldık. Çok sevindim ve mutluyum" dedi.

Ekim ayının sonunda yeniden görüşme yapacaklarını açıklayan Altmeier, "Orada ilk defa ortak ekonomi ve ticaret kurulunun toplantısını gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

PEKCAN: ALMANYA GÜMRÜK BİRLİĞİ'NİN GÜNCELLENMESİNE DESTEK VERİYOR

Görüşmenin verimli geçtiğini söyleyen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "100 yıla dayanan ekonomik, ticari ve dostluk ilişkilerimizin arttırılarak devam etmesi yönünde hemfikir olduğumuzu gördük. İki tarafta da aynı istek var" dedi.

Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması'nda değişiklik yapılması gerektiğini belirten Pekcan, "Gümrük Birliği Anlaşması'nın en kısa sürede güncellenmesi için toplantıların başlaması gerekiyor. Bu doğrultuda da Almanya'nın desteğinin yanımızda olduğunu gördük" şeklinde konuştu.

Pekcan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin bu yıl 38 milyar dolara ulaşacağını tahmin ettiklerini kaydetti.

Son 15 yılda enerji piyasasının serbestleşmesi için adımlar atıldığını dile getiren Enerji Bakanı Fatih Dönmez, "Büyük oranda yurt dışından yatırımcı geldi piyasaya. Bunların önemli bir kısmı da Alman kökenli şirketler. Bu şirketlerin yatırımları 25 milyar Euro'yu aşmış durumda ve yaklaşık 15 bini aşkın kişiyi istihdam ediyorlar" dedi.

Dönmez, mevcut ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini ifade etti.

ALBAYRAK: TÜRKİYE, EKONOMİK OLARAK EURO 2024' HAZIR

"Türkiye’nin ekonomik sorunları EURO 2024 başvurusunu geri çekecek kadar artmış mıdır?" sorusu üzerine Berat Albayrak, "Ekonomik olarak, Türkiye bu organizasyonu gerçekleştirebilecek altyapısının tamamını bitirmiş bir ülke. Türkiye ev sahipliği için birçok şehrine dünya standartlarının üstünde birçok stadyum yapmış bir ülke olarak Türkiye fazlasıyla hazır" yanıtını verdi.

SCHOLZ: TÜRKİYE'NİN EKONOMİK TALEBİ OLMADI

Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya ziyaretinden beklentilerinin ne olduğu yönündeki soruya, Federal Hükümet ile Türk hükümeti arasında gerçekleşen görüşmeler elbette katkı sunacaktır. Bu organizasyonun hedefi odur. Türkiye’nin ne bugün ne de önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı ile Şansölye arasında Türkiye tarafından bir ekonomik destek talebi iletilmemiştir" şeklinde yanıt verdi.

ALTMAİER: İKİLİ İLİŞKİLERDE YENİ BİR SAYFA AÇILACAK

"Türkiye son derece güçlü ve ekonomik açıdan sağlıklı bir ülke" diyen Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, "Bu hepimizi iyimser kılıyor sorunları aşabileceğimiz yönünde. Elbette bunu aşabilmesi bizim çıkarımıza olacaktır. İkili ilişkiler konusunda yeni bir sayfa açılacaktır" dedi.

Gümrük Birliği konusununda Avrupa Birliği'nin karar vereceğini belirten Altmaier, "Türkiye ile AB arasındaki görüşmelerin bir çok alanda olumlu, bazı alanlarda istenen şekilde ilerlemediğini bilirsiniz. Bu konuya net yanıt verebilecek durumda değilim" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)