AYM: Fuhuşun meslek sayılması insan haysiyetiyle bağdaşmaz

'Seks işçiliği' yapmak isteyen bir kadın, başvurusunu yerel mahkemenin reddetmesinin ardından, AYM'ye taşıdı. Başvuruyu reddeden AYM 'fuhuş insan onuru ve değeri ile bağdaşmaz' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AYM 'seks işçiliği' yapmak isteyen bir kadının başvurusuna 'fuhuşun meslek sayılması insan haysiyetiyle bağdaşmaz niteliktedir' cevabını verdi. Yerel mahkemenin talebini reddettiği kadın, başvurusunu AYM'ye taşımıştı.

T24'te yer alan karar göre, AYM’nin yayınladığı açıklamada şu ifadeler yer aldı; "Fuhuş yaparak geçimini sağlayan başvurucu, bir genelevde çalışmak için başvuruda bulunmuştur. İlgili komisyon genelevin fiziki koşullarının can ve mal güvenliğinin sağlanmasına imkân vermemesi gerekçesiyle başvurucunun talebini reddetmiştir. Başvurucu idare mahkemesinde iptal davası açmış, mahkeme, komisyonun verdiği kararı hukuka uygun bularak davayı reddetmiştir. Benzer tescil talebinde bulunup reddedilenlerin komisyon kararı aleyhine açtıkları davalar farklı idare mahkemelerinde kabul edilmiş ve Danıştayın temyiz incelemesinden geçerek kesinleşmiştir. Dava konusu mahkeme kararı temyiz incelemesinde Danıştay tarafından bozulmuş, mahkemenin direnme kararı vermesi üzerine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca hüküm onanmıştır. Bunun üzerine başvurucu Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştur.”

AYM'nin açıklamasına göre başvurucunun talebi ise şöyle; "Başvurucu, fuhuş yapmayı kendine meslek edindiğini ve genel kadın olarak çalışmak için mevzuatta belirtilen tüm şartları taşımasına rağmen çalışma izni verilmesi istemiyle yaptığı başvurunun reddedilmesi nedeniyle özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğini öne sürmüştür.”