İHD'den engellenen 'Tek Tip Elbiseye Hayır' eylemi açıklaması

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu cezaevlerinde hayata geçirilen tek tip kıyafet uygulamasına karşı yaptıkları, 'Tek Tip Elbiseye Hayır' eylemlerinin 7'ncisi engellenince İHD İstanbul Şube binasında bir açıklama gerçekleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, altı aydır düzenli olarak gerçekleştirdiği 'Tek Tip Elbiseye Hayır' eylemlerinin 7’ncisinin Galatasaray Meydanı’nda engellenmesine ilişkin olarak bugün İHD İstanbul Şube binasında açıklama yaptı.

İHD üyesi Mehmet Acettin yaptığı açıklamada, 'Tek tip dayatması ile tutuklulara boyun eğdirmek istiyorlar. İnsan düşünce, inanç ve onuru ile bir bütündür ve ancak haklarıyla vücut bulan bir varlıktır. Tek tip hiçbir mahpus isteyerek giymediği, giymeyeceği için baskıdır, işkencedir ve işkence insanlık suçudur' dedi.

İHD Hapishaneler Komisyonu, 24 Aralık 2017 tarihinde yayınlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile tek tip kıyafet düzenlemesini, bu uygulamanın ne anlama geldiğini şöyle anlattı, "Tek tip kıyafet giymek zorunda olanlar-olmayanlar, badem kurusu ya da gri renkte olanlar, tulum ya da alt üst biçiminde olanlar diyerek mahpuslar arasında kategorik bir ayrım gözetiliyor ve bu da ayrımcılık yasağının ihlalidir. Bu kıyafet, mahpusu tek tipleştirmeyi, kimliksizleştirmeyi, kişiliğini ezmeyi amaçlayan bir araçtır ve kötü muamele/işkence yasağının ihlalidir. Tek tip giymeyi kabul etmeyen mahpuslara ziyaret yasağından başlayıp hücreye kapatılmaya varan birçok ceza verilmesi öngörülüyor. Bu disiplin cezaları diğer sakıncalarının yanında ağır tecride yol açacaktır. Bu uygulama, üst üste verilen disiplin cezalarıyla mahpusların infazlarının yanmasına ve şartlı tahliye haklarının ellerinden alınmasına neden olacaktır. Tek tip giymeyi kabul etmeyen mahpusların mahkemeye çıkarılmaması ve mahkemeye çıkarılmadan haklarında hüküm verilmesi mümkün olacağından savunma hakkının engellenmesi ve adil yargılanma hakkının ihlali söz konusu olacak."

'696 SAYILI KHK İPTAL EDİLMELİ'

Açıklamada, yarın 12 Eylül darbesinin 38. yılı olduğu da hatırlatıldı ve o dönemde de tek tip kıyafetin gündeme geldiği ifade edildi. OHAL’den farksız uygulamalara son verilmesi talep edilen açıklamada, 696 sayılı KHK’nın da iptal edilmesi istendi. (Kaynak: Bianet)