Kaymakamdan şarbonlu etle ilgili 'konuşmayın' talimatı

Ankara'daki bir çiftlikte büyükbaş hayvanlarda görülen ve ölümlere neden olan şarbon hastalığının yankıları sürüyor. Bölgedeki besiciler, köylüler arasında panik havasının hâkim olduğunu belirtirken Ahiboz Muhtarı, Gölbaşı Kaymakamı'nın kendisine konuşmama talimatı verdiğini aktardı.Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Talat Gözet'e göre ise hayvandan insana ve insandan hayvana bulaşan şarbon hastalığıyla ilgili paniğe gerek yok.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Brezilya'dan ithal edilen büyükbaş hayvanlarda şarbon hastalığının görülmesinin yankıları devam ediyor. Ankara'nın Gölbaşı ilçesine bağlı Günalan ve Ahiboz Mahalleleri yakınında bulunan bir çiftlikteki büyükbaş hayvanlarda görülen ve ölümlerin gerçekleştiği hastalıkla ilgili ulaştığımız Ahiboz Muhtarı, Gölbaşı Kaymakamının konuşmama talimatı verdiğini söyledi.

Bölgedeki besiciler ise köylüler arasında panik havasının hâkim olduğunu belirtirken Türk Veteriner Birliği Başkanı Talat Gözet, şarbon hastalığıyla ilgili paniğe gerek olmadığını söyledi. Gözet, "Buradaki sıkıntı, Tarım Bakanlığı'nda hayvan hastalıklarıyla mücadele edecek yetkili bir otoritenin olmaması" diye konuştu.

KAYMAKAM'DAN MUHTAR'A 'KONUŞMAYIN' UYARISI

Brezilya'dan ithal edilen büyükbaş hayvanlarda şarbon hastalığının ortaya çıkmasıyla karantina altına alınan Ahiboz Mahallesi muhtarı Şenol Ercan olayla ilgili Gölbaşı Kaymakamı Tülay Baydar Bilgihan'ın "Açıklama yapmayın. Konuşmayın" uyarısında bulunduğunu aktardı. Hayvan ölümlerinin gerçekleştiği çiftlik etrafında bütün tedbirlerin alındığını ve ilaçlamanın yapıldığını belirten muhtar, "Kaymakam Hanımın direktifi, beyanat vermeyin oldu. Tarım Bakanı doğrudan açıklama yapacakmış. Kaymakam Hanım, devletin dışarıdan getirdiği mal olduğu için midir nedir, konuşmayın dedi" ifadelerini kullandı.

BESİCİ: HEPİMİZ PANİKTEYİZ

Bölgede ulaştığımız besiciler ise köyde panik havasının hâkim olduğunu söyledi. Söz konusu çiftlikteki hayvanların kesiminin başka kesimhanelerde hâlâ sürdüğü ve iki büyük süper market aracılığıyla tüketildiği de besicilerin iddiaları arasında.

Söz konusu olayın Ahiboz Mahallesi'nin dışında bir bölgede ortaya çıktığını ve kendi hayvanlarıyla alakasının olmadığını belirten bir besici, "Hepimiz panikteyiz. Biz kendi hayvanlarımızın bütün aşılarını yaptırıyoruz. Köylü ne yapacağını bilemez durumda. Et ve Süt Kurumu köylüyle dalga geçer gibi kilosunu 15 liradan alıyor bu hayvanların. Bakıyorsunuz ki ithal edilen bu hastalıklı hayvanın kilosu 4 Dolar yani 25 lirayı buluyor. Bu mala Türkiye'nin ihtiyacı yok ki. Bizim mallarımız kime yetmedi de dışarıdan ithal ediyoruz! Kimlere peşkeş çekiyorlar bilmiyoruz. Şimdi köydeki besiciler olarak oturup konuşacağız ve bir açıklama yapacağız" dedi.

'TARIM BAKANLIĞI'NDA HAYVAN HASTALIKLARIYLA MÜCADELE EDECEK YETKİLİ OTORİTE YOK'

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Talat Gözet'e göre ise hayvandan insana ve insandan hayvana bulaşan şarbon hastalığıyla ilgili paniğe gerek yok. Söz konusu hastalığın ithal ürünlerden kaynaklandığını söylemenin doğru olmadığını, yörede daha önce bu hastalığın ortaya çıkması nedeniyle de yeniden hastalıkla karşılaşılabileceğini belirten Gözet şöyle konuştu, “Şu anda bölgede karantina uygulanıyor. Hastalığın tespit edildiği hayvanlar tüketime sunulmaz, geri kalan hayvanlar aşılanır ve karantinaya alınır. Şarbon hastalığı dünyada biyolojik silah olarak da kullanılabilecek bir bakteridir. Ancak gerek hayvanlarda gerek insanlarda infiale gerek yoktur. Beş yıl süreyle bölgenin takip edilmesi ve hayvanların ilaçlanması gerekmektedir. Burada sıkıntı Tarım Bakanlığı'nda hayvan hastalıklarıyla mücadele edecek yetkili bir otoritenin olmamasıdır. Bu konulardaki yetki Gıda Kontrol Genel Müdürülüğü'nde. O kurumun başındaki arkadaşımız da bitki koruma mezunu ve konudan habersiz. Şu anda Tarım Bakanlığı'nda ciddi bir sıkıntı var bu konularla ilgili. Yetkili olanlar da bilgisiz demiyorum ama eğitimlerden dolayı konunun ehemmiyetini bilmezler. Bu gibi şeyler başımıza gelecektir ama halkımızı infiale sürüklemeye gerek yok.”

Etiketler Ankara köy şarbon