Diziye, oyuna 'milli ayar': Ters çevirince 'Allah' yazıyor

Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB) Eğitim Kültür ve Araştırma Genel Müdürlüğü, dizi ve oyunlar için çalışma başlattı. İçerikler tespit ediliyor ve 'Farkındayız' adlı sitede yayınlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB) Eğitim Kültür ve Araştırma Genel Müdürlüğü, yabancı dizi, film ve bilgisayar oyunlarındaki 'islamofobik, milli, manevi ve ahlaki değerleri aşağılayıcı' unsurlar için çalışma başlattı. Müdürlüğün yayına hazırladığı 'farkindayiz.gov.tr' adlı sitede yabancı yapımlardaki içerikler ele alınıyor.

Türkiye Gazetesi'nden Derya Budak'ın haberine göre, yapımlarda doğrudan veya saklı şekilde 'Türk kültür ve geleneklerine, dini değerlere karşı yapılan hakaret unsurları' kapsamında 40 yabancı içerik incelendi. Özel olarak psikologların da içerisinde bulunduğu bir ekip kurulduğu belirtilen habere göre bakanlık 100 bin gence de seminer verecek. Ayrıca aile, öğretmen ve imamlara da 'eğitim seminerleri' verilerek 'dini, kültürel değerlere sahip çıkan gençlere rehber olmaları için' çalışma yürütüleceği belirtiliyor. Bakanlık uzmaları 'Farkındayız' projesinin başlıkların genişletileceğini de belirtiyor söyledi.

FRIENDS DİZİSİNDEKİ 'FES'Lİ SAHNE: Bakanlığın incelediği 40 yapım arasında 'Friends, South Park, The Simpsons, The West Wing' gibi diziler de yer aldı. Sitede, Friends dizisinde "Monica adlı dizi karakteri ülkemize ve Türk insanına gönderme yaparak kafasına bir hindi geçirip üzerinde bir fesle dans etmektedir" denildi.

TERÖRİSTLER 'ALLAHUEKBER' DİYE BAĞIRIYOR: 'Farkındayız' isimli internet sitesinde ayrıca, 'Call of Duty, Guitar Hero, Resident Evil, Counter Strike, Tekken' oyunlarına yer verildi. Counter Strike oyunu için "Komandolar teröristleri öldürürken, teröristler "Allahuekber, Lailahe İllallah" şeklinde bağırmaktadır" denilirken, Guitar Hero oyununda "gitar çalan ve şarkı söyleyen karakterlerin üzerinde durduğu zeminin" ters çevrildiği zaman Arapça 'ALLAH' ibaresi yazdığı ifade ediliyor.