HDP: Leyla Güven, Kürtçe şarkı söylediği için cezalandırıldı

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Başaran, Diyarbakır Milletvekili Leyla Güven'e verilen 1 aylık görüş yasağı cezasının 'Kürtçe şarkı' olduğunu söyledi. Başaran, konuyu Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'e verilen 1 ay görüş yasağı cezasıyla ilgili açıklama yaptı. Başaran, "Hakkari Milletvekilimiz Leyla Güven, koğuş arkadaşı ile cezaevinde şarkı söylerken, bu şarkı cezaevi yönetimi tarafından marş olarak yorumlanmış ve bunun üzerine rehin tutulan Hakkari Milletvekili Güven’e 1 ay görüş yasağı içeren disiplin cezası verilmiştir" dedi.

AYM'YE BAŞVURU HAZIRLIĞI

Avukatların bu yasağa yaptığı itirazların reddedildiğini belirten Başaran, "Şu anda AYM’ye başvuru hazırlığı yapılmaktadır" bilgisini verdi. Başaran, şu ifadeleri kullandı:

Meclis’ten alelacele geçirilen ‘Kalıcı OHAL’ yasa teklifinin yasalaşmasından hemen sonra Diyarbakır E Tipi Cezaevinde haksız ve hukuksuz olarak rehin tutulan Leyla Güven’e verilen bu disiplin cezası, cezaevlerindeki muhaliflere uygulanan baskının artarak devam edeceğinin bir işaretidir. Kürt kadın siyasetçi Leyla Güven’in, anadilinde Kürtçe şarkı söylemesini gerekçe göstererek disiplin cezası verilmesinin hukuken ve ahlaken hiçbir karşılığı bulunmamaktadır."

HDP milletvekili Leyla Güven'e 1 ay görüş yasağı verildiHDP milletvekili Leyla Güven'e 1 ay görüş yasağı verildi

Başaran şöyle devam etti: "Diyarbakır Cezaevi İdaresi’ne soruyoruz, bu uygulama cezaevinde Kürtçe konuşulmasını ve şarkı söylenmesini yasakladığınız anlamına mı gelmektedir? Hukuksuz bir şeklide rehin tutulan milletvekilimiz Leyla Güven’e uygulanan disiplin cezası kabul edilemez. İktidarın örgütlü kötülüğünün emrinde olan cezaevi idaresi, yasaklar ve cezalarla Kürt kadınların şarkılarını susturamayacaktır." (HABER MERKEZİ)