Alevi dedesi isteyen Eren Erdem'e 'imam çağırın' yanıtı

Silivri Cezaevi'nde tutuklu olan eski CHP milletvekili Eren Erdem, inançları gereği cezaevine Alevi dedesi çağırmak istedi. Ancak Alevi dedesini mevzuata uygun bulmayan cezaevi yönetimi, 'imam çağırın' yanıtını verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Seçimin ardından tutuklanan eski milletvekili Eren Erdem, inanç ayrımcılığı uygulandığı belirtildi. Erdem'in avukatı Onur Cingil, “Eren Erdem’in inançları gereği cezaevine Alevi Dedesi çağırmak istemesi yasal hakkıdır. Ancak cezaevi yönetimi bize sözlü olarak ‘imam istiyorsanız çağırabilirsiniz ancak dede olmaz’ dedi. Biz de bu açıklamanın bir de yazılı olarak elimize ulaşmasını bekliyoruz” dedi.

Cingil Artıgerçek’e yaptığı açıklamada, kendilerine yapılacak olan açıklamanın ardından yasal bir süreç başlatacaklarını ifade etti. Cingil, cezaevi yönetiminin mevzuattaki 'din görevlisi çağırılabilir' ifadesini yalnızca Sunni mezhebinin din adamı olarak algıladığını vurgulayarak, çifte standart uygulandığını söyledi.

Öte yandan Alevi Dernekleri Federasyonu bugün Ankara Adliyesi'ne konuya ilişkin suç duyurusunda bulunacak.

HDP'DEN EREN ERDEM AÇIKLAMASI

HDP Milletvekilleri, CHP eski milletvekili tutuklu Eren Erdem'in Alevi dedeleriyle görüşme talebinin reddedilmesini Meclis gündemine taşıdı.

HDP Milletvekilleri Ali Kenanoğlu, Kemal Bülbül ve Zeynel Özen Meclis'te düzenledikleri basın toplantısında Diyanet İşleri Başkanlığı ile Adalet Bakanlığı arasında imzalanan protokolle cezaevlerindeki mahkumlara din görevlileriyle görüşme hakkı getirildiğini hatırlattı.

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, cezaevlerindeki Alevi tutuklu ve hükümlülerin kendi inançlarının bir gereği olarak pirleriyle, analarıyla, dedeleriyle görüşme yapamadıklarını belirterek, "Son zamanlarda bu taleplerde bulunanlardan birisi de eski CHP Milletvekili Eren Erdem'dir" dedi.

Bülbül, bir uygulama varsa ayrımcılık yapılmadan verilen haklardan eşit yurttaşlık temelinde herkesin yararlanması gerektiğini söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığının, "Alevilik müstakil bir din değil" diyerek başvuruları reddettiğini anlatan Ali Kenanoğlu ise "Alevi toplumunun, mahkumlarının inançlarının ne olup olmadığını tanımlamak hükümetin, Diyanet İşleri Başkanlığının ne de herhangi bir kurumun hakkı ya da haddi değildir. Bir an önce bu taleplerin karşılanması gerekiyor" dedi. Kenanoğlu söz konusu uygulamanın temel inanç özgürlüğüne de aykırı olduğunu söyledi.

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, Alevilerin ve diğer inançlardaki mahkumların varlığının yok sayılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi, yetkilileri bu talepleri yerine getirmeye davet etti. (HABER MERKEZİ)