Gazeteci Seda Taşkın tahliye edilmedi

6 aydır tutuklu bulunan Mezopotamya haber ajansı muhabiri Seda Taşkın, bugün mahkemeye çıkarıldı. Taşkın'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR-  Muş’ta 20 Aralık 2017 tarihinde hakkında “ciddi ihbar olduğu” gerekçesiyle gözaltına alınıp, adli kontrol şartı ile serbest bırakılan ve savcılığın itirazı üzerine Ankara’da 22 Ocak’ta tekrar tutuklanan Mezopotamya Haber Ajansı muhabiri Seda Taşkın’ın yargılandığı 2. duruşma Muş 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Taşkın’ın avukatları Gulan Çağın Kaleli davada hazır bulunurken, Taşkın, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS)  ile bağlandı. SEGBİS bağlantısı yapıldığında avukat Ebru Akkan ve Rıdvan Konak, Taşkın’ın yanında bulundu.

'BÜTÜN ÇEVREM BENİ SEDA OLARAK BİLİR'

MA'da yer alan habere göre Taşkın, yapılan suçlamaları kabul etmedi. Taşkın, "Kod adı deniliyor, buna ilişkin daha önce savunma yaptım. Bakın geçenlerde cezaevinde ziyaretime gelen dedem bile kapıda kalmış içeriye alınmamış. Neden? Çünkü dedem cezaevinde Seda olarak beni çağırıyor. Bütün akrabalarım çevrem beni Seda olarak bilir. Bunu kanıtlamanın başka yolu yok. Aylardır cezaevindeyim bu kadar değerli bir mesleğin karşılığı cezaevi olmamalı. Mesleğimi çok seviyorum ve yapmaya da savunmaya da devam edeceğim" dedi.

'TUTUKLULUK HALİ İÇİN SOMUT DELİL YOK’

Daha sonra dosyanın esasına ilişkin savunma yapan avukat Gulan Çağın Kaleli, Savcılığın tutukluluk halinin devamı kararına katılmadıklarını, iddia makamının geçen duruşmada öne sürdüğü aynı gerekçelerle karar verdiğini söyledi. Kaleli savunmanın devamında şunları söyledi: "İddia makamının tutukluluk halinin devamını istemesi için tek somut bir delil yok. Bakın AİHM' in basın, kişi özgürlüğü, ifade hürriyeti konusunda onlarca kararı size örneklendirebilirim. Bunlardan bir kaç karara değineceğim. Geçen duruşmada dediğimiz gibi dosya kolluk tarafından hazırlanmış ve savcılığa onaylatılmıştır. Delil olarak sunulan tüm dijital materyallerde atılan ihbar maili ile bir bağ yoktur. Yine ihbar mailinin daha önceki savunmada araştırılmasını ve bu ihbarın bir polisten başka bir polise yapıldığını söylemiştik. Hala aynısını söylemekle birlikte, bu ihbarın TEM şube hangi polis tarafından atıldığının araştırılmasını talep ediyoruz. Eğer bu talebimizi de reddederseniz heyetin tarafsızlığı hakkında ciddi şüphe oluşacaktır."

Taşkın'ın yanında SEGBİS'le savunma yapan avukatlar da, dosyanın somut delillerden yoksun olduğunu ve gazeteci olan Taşkın biran evvel tahliye edilmesini talep etti.

'DURUŞMA 12 EYLÜL'E ERTELENDİ'

Savcılık bir önceki duruşmada Seda isminin kod adı olup olmadığına yönelik Taşkın'ın çevresine sorularak yapılacak araştırma tutanağının gelmediğini belirterek, kaçma şüphesi bulunduğu gerekçesiyle tutukluluk halinin devamını talep etti. Mahkeme heyeti yine Seda isminin cezaevi görüşmelerinde kullanılıp kullanılmadığını ilişkin araştırılma yapılması için müzakere yazılmasına ve oy birliğiyle duruşmayı 12 Eylül 2018 tarihine erteledi.