Onur Yürüyüşü'nde 5 kişi gözaltına alındı

İstanbul'da yapılması planlanan LGBTİ+ Onur Yürüyüşü, valilik tarafından yasaklandı. İstiklal Caddesi'ne çıkan yollar polis tarafından kapatıldı. Mis Sokak'ta yapılan açıklamada, karara tepki gösterildi ve "Valilik kendisine verilen yetkiyi bir kez daha toplumun belli bir kesimine karşı ayrımcılık uygulayarak suç işledi" denildi. Açıklamanın ardından farklı noktalarda 5 kişi gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Valiliği'nin yasaklama kararı nedeniyle "İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü"ne izin verilmedi. Mis Sokak'ta yapılan basın açıklamasında valiliğin yasaklama kararına tepki gösterildi. Açıklamanın ardından ara sokaklardaki yürüyüşe izin verilmedi ve biber gazı kullanıldı.

İstiklal Caddesi'ne çıkan sokaklar, saat 18.00'de yapılması planlanan yürüyüş öncesi kapatıldı. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, Taksim Meydanı'ndan Tarlabaşı’na yürümek isteyen 30 kişilik bir gruba izin verilmediğini ve polisin plastik mermi ile kullandığını açıkladı.

Komitenin, saat 18.00’de Mis Sokak’ta basın açıklaması okunacağını, katılımcılarından da Taksim'deki bütün sokaklarda açıklamayı okumasını istedi.

'VALİLİK AYRIMCILIK UYGULADI'

Mis Sokak'ta yapılan açıklamada, yürüyüşün üçüncü kez yasaklandığı belirtildi. Valiliğin eleştirildiği açıklamada, "Valilik kendisine verilen yetkiyi bir kez daha toplumun belli bir kesimine karşı ayrımcılık uygulayarak suç işledi" denildi.

'YÜRÜYÜŞLER SESİMİZİ DUYURMAMIZA ARACILIK ETTİ'

13 kez Onur Yürüyüşü yapıldığı hatırlatılan açıklamada, "Bu yürüyüşler her geçen sene daha da kalabalıklaştı ve varoluşundan itibaren nefretle yüz yüze yaşayan biz lgbti+’lar için kendimizi güvende hissedeceğimiz ve sesimizi duyurabileceğimiz alanlar açılmasına aracılık etti. Bu barışçıl yürüyüşlerin aksine devletin işlediği nefret suçları, polis şiddeti ile yadsınamaz bir biçimde görünür hale geldi. Binlerce insanın katıldığı ve görünürlüğümüzü kutladığımız yürüyüşlerimizi çok özlüyoruz" ifadeleri kullanıldı.

'BUSE, 26 GÜN ÖNCE ÖLÜM ORUCUNA BAŞLADI'

Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nde bulunan Buse Aydın'ın ölüm orucuna başladığı aktarılan açıklamada, "Taksim’den Tekirdağ’da devletin transfobik hukuk sınırları içerisinde tutsak bırakılmış Buse’yi de selamlıyoruz. Buse 26 gün önce kendisine dayatılan beden sınırlarına dur dedi ve ölüm orucuna başladı. Bu vesileyle bir kere daha devletin bize getirdiği yasakların ve hukuksal engellerin politik olduğunu ve bizleri varoluş mücadelemizden asla vazgeçiremeyeceğini haykırıyoruz" denildi.

Basın açıklamasının ardından ara sokaklarda yapılan yürüyüşe izin verilmedi. Polis, biber gazı ve copla yürüyüşe katılanları dağıttı. Mis Sokak'ta bekleyen ve Cihangir'de açıklama yapmak isteyenlerden gözaltına alınanlar oldu.

LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, Mis Sokak'ta 3, Cihangir'de 1 ve Galatasaray'da da 1 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. (Kaynak: Kaos GL)