'Yürütmenin müdahalesi olmasa Celalettin Can tutuklu olmazdı'

78’liler Girişimi, Celalettin Can'ın serbest bırakılması talebiyle basın toplantısı düzenlendi. İnsan hakları aktivisiti Nimet Tanrıkulu, Can'ın acilen ameliyat olması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 78’liler Girişimi Sözcüsü ve HDP Parti Meclisi üyesi Celalettin Can’ın tutukluluğu beşinci aya girdi. Can’ın yargılandığı davanın ilk grup duruşmaları 26-27-28 Haziran’da Silivri Cezaevi Adliyesi’nde görülecek.

78’liler Girişimi dün, Can'ın serbest bırakılması talebiyle toplantı düzenledi. Toplantıya hak savunucusu Nimet Tanrıkulu, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, gazeteci Mehveş Evin, Tarihçi-yazar Erdoğan Aydın, Barış Vakfı’ndan Hakan Tahmaz katıldı.

'BU İNSANİ BİR PROBLEMDİR'

Milliyet gazetesinden Çiğdem Yılmaz'ın haberine göre  toplantıda konuşan anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, “Celalettin Can ve diğer siyasi tutuklular açısından Anayasa’nın 19. maddesi açık. Celalettin Bey’e görüşleri nedeniyle, yazdıkları konuştuklarıyla değil, niyet sorgulamasından bir yorum yoluyla suç iddiası ihdas edilmesi söz konusu. Neden sadece yargının 19. maddeyi uygulamadığını sorgulayamıyoruz, çünkü burada yürütmenin sorumluluğu önde. Onların müdahalesi olmasa, Celalettin Can ve diğerleri şu anda tutuklu olmayacaktı. Bu bir anayasa, AİHS problemi değil, insani bir problemdir” dedi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı(TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı da, “Yargı bağımsızlığı ortadan kalktı. Düşündüğü, ürettiği, farklı sesleri hayatımıza soktuğu için Celalettin rehin durumundadır” diye konuştu.

Can’ın sağlık durumuyla ilgili bilgi veren Nimet Tanrıkulu ise şunları söyledi: “Dışarıdayken de ağır bir kalp ameliyatı geçirmişti, tedavi oluyordu. Çok zorlamalarla ilaçlarını aldırdık. Revire çıkarılmadı, kampüs hastanesine götürdüler. Kelepçeyle, asker gözetiminde muayene edildi. Ya gitmeyecekti ya da biraz mazur görecektik. Dışarıda biyopsi olması gerekiyordu, 3 Mart’ta olması gerekirken 7 Haziran’da oldu. O günden bu yana o sonucu alacağız. Doktoru, acil şekilde ameliyat olması gerektiğini söyledi.”