Çavuşoğlu'ndan F-35 açıklaması: ABD, 'uygulamam' diyemez

Çavuşoğlu F35 savaş uçaklarının teslimi hakkında açıklama yaptı. Uçakların verilmemesi durumunda ihtiyacın başka yerden karşılanacağını ifade etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu F-35 savaş uçaklarının teslimiyle ilgili ABD ile ilgili bir açıklama yaparak, "Canım sıkıldı, uygulamam diyecekleri bir anlaşma değil" dedi.

ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen ve Türkiye'ye F-35 savaş uçağı satışının askıya alınmasını da içeren tasarıyla ilgili Çavuşoğlu, uçakların verilmemesi durumunda ihtiyacın başka yerden karşılanacağını da ifade etti.

Bakan İncirlik Üssü'nün kapatılmasının ise ilişkilerin kopma noktasına gelmesiyle konuşulabileceğini kaydetti.

ABD ile Münbiç görüşmelerine de değinen Çavuşoğlu, "Ön mutabakata göre YPG Münbiç'ten çekilecek 4 Haziran'da takvim belirlenecek" diye konuştu.

Anlaşmanın sağlanması durumunda modelin Suriye'nin kuzeyinde de uygulanabileceğini belirten Çavuşoğlu, ABD'nin YPG ile PKK bağını koparmak istediğini kaydetti.

Çavuşoğlu, istişareler için Ankara'ya çağrılan Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç'ın 4 Haziran'daki görüşme sonrasında dönebileceğini dile getirdi.

'MERKEL DE SIK SIK TÜRKİYE'YE GELİYOR'

Merkel'in Erdoğan'ı seçimden sonra Almanya'ya davet etmesi konusunda ise Çavuşoğlu şunları söyledi:

"Merkel'e önce Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın selamını ilettim. Başbakanımızla görüşmeniz çok verimli geçmiş. Cumhurbaşkanımızla telefonla görüştünüz dedim. Cumhurbaşkanınızı seçimden sonra bekliyoruz dedi. Daha önce Steinmeier'le hem de Merkel ile görüşmesinde bu ziyaret konuşuldu. O zaman seçim de yoktu. Şimdi ise daha selamını iletince direkt Merkel, "Seçimden sonra ziyaretini bekliyoruz" dedi.

Resmi davet Cumhurbaşkanından gelebilir o ayrı bir şey ama Merkel'in de "Başbakan olarak bekliyoruz" demesi doğal bir şey. İcranın başı Şansölye'dir Almanya'da. Davetin yapılması başka bir şey, ziyaretin gerçekleşmesi başka bir şey. Bunlar doğal şeylerdir. Merkel de sık sık Türkiye'ye geliyor. Bizim için de doğal bir şey. Övünülecek bir şey değil. Onu oraya buraya çekmenin bir anlamı yok. Aramızda geçen bir diyalog bu. Ben de verdikleri destek nedeniyle teşekkür ettim."

Etiketler ABD Çavuşoğlu F35