Roboskili aileler: Bu dava, bu mezarlıktan yeniden başlamak zorunda

Şırnak'ın Roboski Köyü'nde savaş uçaklarının bombardımanında hayatını kaybedenlerin yakınları basın açıklaması yaptı. Başvurularını reddeden AİHM ile siyasetçi ve avukatlara tepki gösterilen açıklamada, "Herkesin el birliği ile suskunluğa gömüldüğü bu dava, Roboski Mezarlığı’na gömülmek istenmektedir. Biz buna izin vermeyeceğiz. Bu dava bu mezarlıktan yeniden başlamak zorundadır" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şırnak'ın Uludere ilçesine Roboski (Ortasu) Köyü'nde, 2011'de savaş uçaklarının bombardımanında hayatını kaybedenleri yakınları, Adalet Nöbeti eyleminin 334'üncüsünü gerçekleştirdi.

'DAVA CEZASIZLIKLA ÖDÜLLENDİRİLDİ'

Roboski Mezarlığı'nda yapılan basın açıklamasında, askeri ve sivil mahkemelerden sonuç alınamaması üzerine dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıdıklarını belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"AYM'den hukuk ve avukatlar için utanç dolu bir karar çıktı. Dosyayı takip eden baro ve avukatın sorumsuzluğunu bahane eden bu kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götürdük ancak AYM’nin verdiği kararı gerekçe göstererek davamızı reddettiler. Geldiğimiz noktanın özeti; siyasetçilerimizin ve avukatlarımızın ilgisizliği, ilgili baro ve başkanının sorumsuzluğu, AYM ve AİHM’in hükümetle dirsek teması sebebiyle Roboski Davası cezasızlıkla ödüllendirildi."

'SİYASETÇİLERİMİZDEN, AVUKATLARIMIZDAN, BARODAN ÖZELEŞTİRİ BEKLEDİK'

Siyasetçilerden ve avukatlardan özeleştiri beklediklerini kaydeden aileler, birkaç kişi dışında açıklama yapan olmadığını belirttiler. AYM başvurusunun 1100 avukatla yapıldığı hatırlatan aileler, dosyanın sorumluluğu daha az sayıda avukat grubuyla yürütüldüğünü ve sorumluluğun Şırnak Barosu'na verildiğini ifade ettiler.

'ŞIRNAK BAROSU AİLELERE TAVIR ALDI'

Aileler, AYM kararıyla belgelerde eksikler bulunduğu ve belgelerin gereken süreden 2 sonra teslim ediliğini öğrendiklerini aktardılar. Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi'nin eleştirildiği açıklamada, şöyle denildi:

"Dosyayı takip eden Şırnak Barosu’nun beceriksizliği ve sorumsuzluğu sebebiyle AİHM sürecini başka hukukçularla yürütmek istedik. Sanki AYM’deki skandal sorumsuzluktan biz sorumluymuşuz gibi Şırnak Barosu biz ailelere tavır almış, gözaltılarımıza gelmemiş, gözaltına alınan Roboskililer için telefonlarımıza çıkmamış, telefonlarımıza çıktığında da 'özel avukatınız kimse o gelsin' demiştir. Nuşirevan Elçi AİHM kararından sonra, bu sorumsuzlukta hiç payı olmayan ve dosya ile canla başla ilgilenen AİHM sürecindeki hukukçuları suçlamış, bir açıklama yapacağını söylemiş ancak bugüne kadar bir açıklama yapmamıştır.

Olumlu sonuçlandığında üzerinden şöhret kazanacakları ama reddedildiğinde sorumluluğu paylaşmaktan kaçan dosyanın sorumlu avukatlarından herhangi birinin bugüne kadar bizi arayıp tek bir söz söylememiş olması ibretliktir. Herkesin el birliği ile suskunluğa gömüldüğü bu dava Roboski Mezarlığı’na gömülmek istenmektedir. Biz buna izin vermeyeceğiz. Bu dava bu mezarlıktan, yeniden başlamak zorundadır." (HABER MERKEZİ)