Balyoz davası sanıklarının müdahillik talepleri kabul edildi

Balyoz davasında yargılananlar, savcı Savaş Kırbaş'ın yargılandığı FETÖ davasına müdahillik talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, suçtan zarar görüldüğü gerekçesiyle taleplerini kabul etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Balyoz davası savcılarından Savaş Kırbaş'ın tahliye talebi reddetti. Ret kararına gerekçe olarak, Kırbaş'ın telefonundan şifreli haberleşme programı ByLock'a 55 kez bağlantı yapılmış olması gösterildi.

İstanbul 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen FETÖ davasına, tutuklu sanık Savaş Kırbaş ve tarafların avukatları katıldı. Kırbaş hakkında 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve "FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

'CEZAEVİNDE KALANLARIN YERİNE GELENLER DARBE GİRİŞİMİNDE BULUNDU'

Balyoz Planı davasında çeşitli hapis cezalarına çarptırıldıktan sonra beraat eden Fikret Güneş, Bora Serdar, Ahmet Yavuz, Ali Sadi Ünal, Erdem Caner Bener, Cemal Temizöz, Abdullah Gavremoğlu, İhsan Balabanlı, Abdullah Galay, Kubilay Aktaş duruşma salonunda hazır bulunarak davaya müdahillik talebinde bulundu. Ahmet Küçükşahin, Mustafa Kemal Tutkun, Faruk Oktay Memioğlu ve Dursun Çiçek ise mahkemeye dilekçe göndererek müdahillik taleplerini iletti.

Taleplere ilişkin söz alan Ahmet Yavuz'un avukatı Mehmet Yavuz, müdahillik talebinde bulunanların 3 yıl cezaevinde kaldığını ve Balyoz davası ile askeriyenin tasfiye sürecine girildiğini, yerine gelen kişiler tarafından da darbe girişiminde bulunulduğunu söyledi.

Mahkeme heyeti, suçtan doğrudan zarar görüldüğü gerekçesiyle müdahillik taleplerini kabul etti.

TANIK: 8 ÜYE SORUŞTURMA AÇILMAMASI İÇİN 'RET' OYU KULLANIYORDU

Duruşmaya SEGBİS yoluyla bağlanan eski HSK Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur, tanık olarak dinlendi. Okur, "Hakkında FETÖ'den işlem yapılan 8 üye bütün dosyalarda soruşturma açılmaması konusunda 'ret' oyu kullanıyordu" dedi.

Tanık beyanlarının ardından söz alan sanık Savaş Kırbaş, sadece Balyoz davası savcısı olduğu için yargılandığını ve "FETÖ ile bir irtibatının bulunmadığını" iddia etti. Kırbaş, tahliyesini talep etti.

Mahkeme heyeti de Kırbaş'ın üzerine kayıtlı telefon hattından ByLock IP'lerine 55 kez bağlantı yapmış olması ve Balyoz davasında savcı olması, bu davanın Yargıtay'da kısmen bozulmuş olması, bu davaya ilişkin şikayetler gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına karar verdi.

NE OLMUŞTU? 

İlk duruşması 16 Aralık 2010 görülen Balyoz davasında, muvazzaf ve emekli askerlerden oluşan sanıkların darbe planı yaptıkları iddia edilmişti. 31 Mart 2015'te kararını açıklayan mahkeme, Emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek ve emekli 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan'a ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi. Ceza, "darbeye teşebbüsün yarıda kalması" iddiasıyla 20 yıla indirildi.

Cezaevindeyken MHP milletvekili seçilen Korgeneral Engin Alan'a 18 yıl, Dursun Çiçek, Ahmet Zeki Üçok, Ömer Faruk Ağayarman'a 16 yıl hapis cezası verildi.

Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararının ardından dava yeniden görüldü. Yeniden yapılan yargılamanın ardından tüm sanıklar beraat etti. Davanın hakim ve savcıları hakkında da dava açıldı. (İSTANBUL/DHA)