Özhaseki: İstanbul Boğazı'ndaki yapılar 'imar barışı'ndan muaf olsun

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Boğazı'nın "imar barışı" dışında tutulması gerektiğini söyledi. Özhaseki, "İstisna maddesi olarak gelsin, bu haktan istifade edemesinler" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "imar barışı" düzenlemesi hakkında açıklama yaptı. İstanbul Boğazı'nda bulunan yapıların kapsam dışında tutulması gerektiğini söyleyen Özhaseki, "İstisna maddesi olarak gelsin, bu haktan istifade edemesinler. Boğaz'ın öngörümünde yasa ne emrediyorsa o yapılsın ki biz o boğazla iftihar edelim" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında, "Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nı görüşmek için toplandı.

'KENTLERE GÖÇE HAZIRLIKSIZ YAKALANDIK'

Toplantıya katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, tasarının "imar barışı" bölümüyle ilgili sunum yaptı.

1950'den sonra kentlere göçün arttığını belirten Özhaseki, "Bu hızlı göçün neticesinde ülke olarak, parti, belediye ayrımı yapmıyorum, hazırlıksız yakalandık. Bunun ne getirdiğini göremedik, nasıl bir soruna yol açacağını kestiremedik. O insanlar başlarını bir yere sokmak istediklerinde yol gösteremedik, planlar yapamadık" diye konuştu.

'KOCAMAN SORUNLAR ORDUSU KARŞIMIZDA DURUYOR'

Özhaseki, mülkiyet kaynaklı sorunların dışında ruhsat, iskan ve tapu tahsis belgeleri alanlarında da sorunlar yaşandığını ifade etti.

Büyükşehir Yasası'nın çıkmasının ardından belediyeleri kapanan beldeler ile mahalleye dönüşen köylerin de birtakım sorunlar yaşadıklarını aktaran Özhaseki, "Şimdi bütün bunları yan yana getirdiğimiz zaman kocaman bir sorunlar ordusu karşımızda duruyor ve neredeyse o 26,5 milyon bağımsız birimin yüzde 60'ı bu vaziyette" dedi.

'UYGUN GÖRÜRSENİZ, ÖNERGEYLE İSTİSNA MADDESİ EKLENEBİLİR'

"31 Aralık 2017'ye kadar olan yapılmışlarla ilgili bu teklifi verdik" diyen Özhaseki, şöyle devam etti:

"Bunun içerisine, değişik şekillerde düşündüğümüzde bizi belki de rahatsız eden konuların önünü kesecek şekilde birtakım istisna maddeler getirebiliriz. Benim teklifim şu; Boğaz'ın öngörünümünde kalan kısımlar bundan muaf olsunlar. Yani istisna maddesi olarak gelsin, bu haktan istifade edemesinler. Çünkü bu boğaz bir tane, ikinci bir boğaz yok. Şimdi burada hakikaten bakıldığı zaman çok değerli birtakım orada binalar var. 'Bunlar da verip kurtulacak mı' gibi bir şeyle bakılıyor ama benim oradaki meselem parayla da ilgili değil. O Boğaz'ın öngörünümünde yasa ne emrediyorsa o yapılsın ki biz o boğazla iftihar edelim. Oraya bu af maddesi gelmesin, öngörüme gelmesin. Bunu burada eğer isterseniz, uygun görürseniz bir önergeyle verebiliriz." (Kaynak: Meclis Haber Portalı)