HDP Eş Başkanı Sezai Temelli: Beka sorunu var dedikleri Devlet Bahçeli’ymiş

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli Şırnak'ta konuştu. Temelli, "Güvenlik sorunu yok, devletin beka sorunu varmış. Meğer bu devlet Devlet Bahçeli’ymiş. Devlet Bahçeli’nin beka sorunu varmış" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, seçim çalışmaları kapsamında Şırnak halkı ile bir araya geldi. HDP Şırnak İl Örgütü'nde yapılan karşılama programına katılan Temelli'ye, milletvekilleri Aycan İrmez, Nimetullah Erdoğmuş ile Kadın Meclisi ve PM Üyeleri eşlik etti. Temelli, "Bu güzel coğrafyanın ekonomisinin gelişmesi önceliğimiz olmalı. Bu iktidar bu coğrafyanın tüm iktisadi kaynaklarını kurutmuştur. İnsanlara tek verdiği şey bu kibrit kutusu evlerdir, cezaevleridir, polis noktalarıdır, jandarma noktalarıdır. Tüm bunlardan kurtulmak için toprağımıza, işimize ve aşımıza sahip çıkmalıyız.

Hep birlikte tarımı geliştirmeliyiz. Buna engel olan ormanlarımızı yakanlardır. Neymiş güvenlik sorunu varmış. Güvenlik sorunu yok, devletin beka sorunu varmış. Meğer bu devlet Devlet Bahçeli’ymiş. Devlet Bahçeli’nin beka sorunu varmış" dedi.

Temelli açıklamalarına, "Bugün ben Şırnak'ta sevgili Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan Hakkari'de. Onun da selamlarını getirdim. Bugün Botan'da hakikatin sesi, savaşa, şiddete karşı yükseliyor. Biz bölge gezisine çıktığımız gün erken seçim kararı açıklandı. Bir baktık ki, bütün halkımız bu erken seçime hazır. İktidar büyük bir şaşkınlık içinde. Biz senin gibilerden kurtulmak için hazırız. Sizler savaş ve yolsuzluk politikaları ile ayakta duranlarsınız. Yalanlarla ayakta durmaya çalışıyorsunuz, 24 Haziran bu yalan iktidarından kurtulma günüdür" diyerek devam etti.

'BİZİM İSMİMİZİ GBT'YE YAZINCA ÖZGÜRLÜK ÇIKAR'

"İşte bu yüzden paniklemişler. Her yerde emniyet güçleri bizleri engellemek istiyor. Bu nedenle buluşmaya geciktik. GBT kontrolü yapıyorlar, hatırlarsanız kongremize gelenlere de yapmışlardı. Bu GBT kontrolünde isimleri yazınca suçlular çıkıyormuş, bizim isimlerimizi yazınca insan çıkar, özgürlük çıkar, barış çıkar, umut çıkar; çok meraklıysanız her gün yapın" diyen Temelli, "Savaş politikalarıyla insanları baskı altında tutarak ayakta durmaya çalışan bir iktidar bu. Bu iktidar kentlerimizi yıktı, çocuklarımızı bizden aldı; bu iktidar bununla da yetinmedi ve Kürde dair ne varsa yok etmeye çalıştı. En haklı taleplerin bile önüne geçmek için akla hayale gelmeyecek siyaset izledi" vurgusunda bulundu.

Temelli Kürt sorununun çözümüyle ilgili olarak şunları söyledi:

"İşte bugün karşı karşıya kaldığımız bu iktidarın zulmü Kürt'e düşmanlık ile anlaşılır. Kürtlerle beraber Kürt sorununu çözersen bu ülkenin her yerine huzur gelir, sadece bu ülkeye mi, Ortadoğu’ya da huzur gelir. Biz zaten bir arada yaşıyoruz, bizim birbirimizle bir sorunumuz yok, bizim senin gibilerle sorunumuz var, çünkü sen Kürde düşman, insana düşman, aşımıza, işimize düşmansın. Şimdi senin de tarihin çöplüğüne süpürülme zamanın geldi.

Bakın o denli bir düşmanlıkla siyaset izliyor ki, Irak Kürdistanı’nda referandum yapılıyor, akla hayale gelmeyecek çetelerle bir araya gelip referandumu engellemeye çalışıyorlar. Irak Kürdistanı’nda halklar kendi kaderini belirlerse bunun sana ne zararı var? Aksine orada hayata geçirilecek olan yeni yaşam, demokrasi yolunda katkı sağlayacaktır. Ama senin demokrasi ile bir işin yok, tek derdin kendi ikbalin."

HDP Eş Başkanı Sezai Temelli, "Suriye savaşı hayata geçtiği günden bugüne Suriye’nin en huzurlu bölgesine çetelerle gidiyor, orayı yağma ediyor. Talanı orada ÖSO çeteleri ile yapıyor, talanı burada kravatlı bürokratları ile yapıyor. Kendi siyasi ikballeri için ailelerinin, yandaşlarının servetleri için.Bu ülke dünyanın en adaletsiz ülkelerinden biri. Dünyadaki adaletsiz gelir dağılımında ilk 5’e giriyor. Adaletsizliğin olduğu yerde iyi bir iktidarın olması mümkün değil. Halkın tüm kaynaklarına el koyup Saray’a taşıyorlar. Saray’ın ampülü yansın diye insanlar karanlık geleceğe sürükleniyor. Bu karanlık geleceği engellemek için 24 Haziran’da hep birlikte oylarımıza, sandıklarımıza sahip çıkacağız.

Korku bunların hastalığı olmuş, birbirlerinden bile korkuyorlar. Biz kazandık, halklar, emekçiler kazandı. Bunun için her türlü şiddete başvurdular. Mutlaka kazanacağız dedik ve kazandık. Bakın dimdik ayaktayız. Bunca zulme rağmen asla baş eğmedik, eğmeyeceğiz de, işte kazanmak budur.

On binlerce arkadaşımızı gözaltına aldılar, 6 bin arkadaşımız tutuklu, geçmiş dönem eş başkanlarımız tutuklu. Yüksekdağ ve Demirtaş tutsak, Selma Irmak, Gülser Yıldırım, Gültan Kışanak hepsi tutsak. Bir suçları olduğu için mi? Hayır, bir sevdaları oldukları için. Buradan onlara da bir selam yollayalım. Bizi esir almaya çalışan, başımızı eğdirmeye zorlayan bu yalan iktidarı şimdi Şırnak’ta özeleştiri veriyor, diyor ki, “biz halka yukarıdan baktık.” Biz bunu size 16 yıl boyunca söyledik, şimdi mi aklınız başınıza geldi? Bu hatayı ne zaman düzelteceksiniz, bütün Şırnak’ı yıktıktan sonra mı? Hiç yüzleri kızarmadan hala halktan oy istiyorlar. Düzelteceklermiş, yahu siz kendinizi düzeltemiyorsunuz. Bakın ev yaptınız, ilkokul çocuğuna deseniz böyle ev çizmez, bu mu düzeltmek?" dedi.

TOKİ evlerine insanları hapsetmeye çalışıyorsunuz, bir yerde evin nasıl yapılacağına oranın insanları karar verir, senin Ankara’daki bürokratının yapacağı ev ancak bu kadar olur.

Şırnak halkı özgürlüğüne düşkün, bu halk bu şekilde baskı altında tutulmaya çalışılıyor, biz bunu asla kabul etmeyiz. Biz özgürlüğümüz için, demokrasi için, yaşam hakkımız için, kendimizi de kentimizi de biz yöneteceğiz.

'KENTİMİZİ TER ETMİYORUZ'

Şırnak’ı Şırnaklılar, Afrini Afrinliler, İzmir’i de İzmirliler yönetecek. Bunlar yönetmekten, demokrasiden bihaber oldukları için ya geliyorlar kentleri yıkıyorlar ya da kayyum atıyorlar. Bu kayyumcu anlayıştan kurtulmamız lazım.

OHAL ve kayyım bir vesayet sistemidir. Bir şiddet iktidarıdır. Biz evimizi ve kentimizi terk etmiyoruz. 24 Haziran’da oylarımızı koruyarak bunu bir kez daha göstereceğiz

2019 Mart ayındaki yerel seçimlerde kayyum atanan tüm belediyeleri geri alacağız, hatta daha fazlasını alacağız. Bu bir demokrasi, insan hakları ve hukuk mücadelesidir. Bu mücadeleyi vermiş olan Faysal Sarıyıldız ve Ferhat Encü’ye de selamlarımızı yollayalım" dedi.

'BEKA SORUNU VAR' DEDİKLERİ DEVLET, DEVLET BAHÇELİ İMİŞ'

"Bu güzel coğrafyanın ekonomisinin gelişmesi önceliğimiz olmalı Bu iktidar bu coğrafyanın tüm iktisadi kaynaklarını kurutmuştur. İnsanlara tek verdiği şey bu kibrit kutusu evlerdir, cezaevleridir, polis noktalarıdır, jandarma noktalarıdır. Tüm bunlardan kurtulmak için toprağımıza, işimize ve aşımıza sahip çıkmalıyız" vurgusunda bulunan Temelli sözlerini, "Hep birlikte tarımı geliştirmeliyiz. Buna engel olan ormanlarımızı yakanlardır. Neymiş güvenlik sorunu varmış. Güvenlik sorunu yok, devletin beka sorunu varmış. Meğer bu devlet Devlet Bahçeli’ymiş. Devlet Bahçeli’nin beka sorunu varmış.

Geliyorlar, Kürtlere kurt işareti yapıyorlar. Batı’da söylemleri Kürt düşmanlığı üzerine, buraya gelince bir anda Kürt oldukları akıllarına geliyor. Buraya geliyorlar Kürt, Ankara’ya gidiyorlar kurt. Bu nasıl bir insanlık. Biz de gittik geldik, ama değişmedik, Ankara’da ne diyorsak Şırnak’ta da aynısını söylüyoruz.

Şırnak'tan yüzde 99 oy alacaklarmış, o sizin içtiğiniz neyse Şırnak halkı içmiyor" diyerek bitirdi.