Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı eski Kurmay Başkanı'na müebbet hapis

Diyarbakır'daki 15 Temmuz davasında karar açıklandı. Albay Özkan'a müebbet hapis cezası verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı eski Kurmay Başkanı Kurmay Albay Şamil Türk Özkan, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin davada, müebbet hapis cezasına mahkum oldu.

Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı olarak görev yaparken 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tutuklanan ve TSK'den ihraç edilen eski Kurmay Albay Şamil Türk Özkan'ın yargılanmasına devam edildi.

Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Özkan, avukatı ve Başbakanlık avukatı Seyit Rıza Karakaş katıldı. Duruşmada ara karar kuran mahkeme, sanık ve avukatının yargılamanın genişletilmesi yönündeki taleplerini reddetti.

SAVCI: GAYBUBET EVİNDEN ARANDI

Duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı, 15 Temmuz gecesi "FETÖ'nün gaybubet evi"nden, bazı askerlerin arandığını ve darbe girişimine ilişkin talimatlar verildiğini söyledi.

15 Temmuz günü saat 23.36'dan itibaren evdeki Yüzbaşı Serkan Alemdar'ın telefonundan, sanık Özkan'ın telefonunun 4 kez arandığını iddia eden savcı, tanık ifadesine göre bu telefon görüşmelerini halen firari olan Saffet kod adlı kişinin yaptığını belirtti. Savcı, Saffet kod adlı kişinin aradığı askerlere "Ceyhun ve Şamil Albay'ın emrine girmeleri" talimatını verdiğini öne sürdü.

Şamil Türk Özkan

'DARBECİLERİN DİREKTİFLERİNİ JÖH TABURUNA İLETTİ'

Şamil Türk Özkan'ın gelen sıkıyönetim emirlerini eski ve yeni Jandarma Özel Harekat Taburu komutanlarına tebliğ ettirdiğinin tanık ifadesi ile belirlendiğini söyleyen savcı, şunları söyledi:

"Sanığın darbe girişiminin yaşandığı gece darbeciler tarafından çekilen mesajların iletildiği harekat merkezine kendisi ve Binbaşı Eşref Fırat dışında kimsenin girmeyeceği, giren olursa zor kullanılacağı yönünde emir vermiştir. Sanık, darbeciler tarafından gönderilen ilk mesajlardan sonra, bu doğrultuda yeni bir mesaj beklemiştir. Sıkıyönetim direktiflerini o sırada raporlu olmasına rağmen JÖH Tabur Komutanı Mehmet Fatih Bilgeç'e bizzat teslim edilmesini sağlamıştır. Mehmet Fatih Bilgeç, Başçavuş Murat Koçyiğit'e Jandarma Bölge Komutanı'nın tutuklaması emri vermiştir. Sanığın darbe gecesi FETÖ/PDY üst yöneticisi tarafından 4 kez aranarak toplamda 9 dakikayı aşan bir süre konuşmuş, sıkıyönetim emirlerine uyulmaması talimatını darbe girişimi sonrasında saat 05:15 sıralarında bağlı birliklerine göndermiştir."

ÖZKAN: TANIKLAR VE İTİRAFÇILAR İLGİM OLDUĞUNU SÖYLEMEDİ

Sanık Şamil Türk Özkan ise esas hakkındaki savunmasında suçlamaların reddetti. Tanık ifadelerinin darbe girişiminin karşısında olduğunu ispatladığını söyleyen Özkan, "Bölge Komutanı Musa Çitil başta olmak üzere, 15 Temmuz gecesi muhatap olduğum 10 jandarma personeli darbeye karşı olduğumu belirtmişlerdir. Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı kışlasında hiçbir olumsuzluk yaşanmadı. FETÖ'cü itirafçılar dahil, dosyada ifadesi olan hiçbir şahıs, benim FETÖ ile ilgim olduğunu ifade etmemişlerdir" dedi.

Dijital inceleme yapıldığını aktaran Özkan, "Dijital inceleme sonuçları, ByLock sorgusunda hakkımda bir olumsuzluk yoktur. Serkan Alemdar'ın telefonundan 4 kez arandığım ve bu görüşmeleri Saffet isimli bir imamla yapıldığım iddia edilmektedir. Serkan Alemdar'ın 3 ifadesinde de böyle bir iddia yoktur. İfadesi alınan itirafçılar bile benim FETÖ ile bir iltisakım olduğuna ilişkin bilgilerinin olmadığını söylemişlerdir" diye konuştu.

'TALİMATLARIMIN HEPSİ DARBE KARŞITIDIR'

Darbe karşıtı emirler verdiğini savunan Özkan, "15 Temmuz gecesi sabaha kadar Bölge Komutanı ile en az 10 kez darbe karşıtı görüşme yaptım. Aldığım tedbirlerin ve verdiğim talimatların hepsi darbe karşıtıdır. Yaptığım her eylem darbe karşıtıdır. Adaletinize ve vicdanınıza güveniyorum" ifadelerini kullandı.

Kararını açıklayan mahkeme, sanık Şamil Türk Özkan'a "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan müebbet hapis cezası verdi. Özkan'ın, sanığın tutukluluk halinin de devamına karar verildi. (DİYARBAKIR/DHA)