Bakan Soylu: 144 kilometrelik sınır duvarı yapıyoruz

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, genel güvenlik, terör ve uyuşturucuyla mücadelede yaptıkları çalışmaları anlatarak, "Hükümet olarak Ağrı ve Iğdır'da bir duvar yapma kararı aldık. 144 kilometrelik bir sınır duvarı yapıyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, beraberinde Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin ve Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok ile Tekirdağ'da 'Genel Güvenlik ve Uyuşturucu ile Mücadele' konulu toplantıya katıldı. Bölgedeki valiler, belediye başkanları, emniyet müdürleri, jandarma komutanları, muhtarların da yer aldığı toplantıda, Bakan Soylu, öncelikle kaçak göçmen konusuna değindi. Türkiye'de 3.5 milyon Suriyeli, 1 milyon kadar da diğer bölge ülkelerinden gelen insanların bulunduğunu belirten Soylu, şöyle konuştu:

'AĞRI VE IĞDIR'DA DUVAR YAPMA KARARI ALDIK'

"Kara sınırlarımızın yüzde 44'ünü oluşturan iki ülkede devlet otoritesi yok. Bıçak kemiğe dayandı ve sınır güvenliğimizi sürdürmek için Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı'nı yapmak durumunda kaldık ve hâlâ da orada personelimiz var. Son günlerde Ağrı, Iğdır ve İran sınırından göçmenler gelmeye başladı. Bu yıl rakamlar 27 bin civarında. 27 bin kişi sınırlarımızdan kaçak bir şekilde ülkemize girmeye çalıştı. 27 bin de yakaladığımız rakamlar. Şu ana kadar 6 bin 500 kişiyi her an bir hamle ile hızlı hareket ederek geri göndereceğiz. Hükümet olarak Ağrı ve Iğdır'da bir duvar yapma kararı aldık. Yaklaşık 2.5 milyon Afganlı İran sınırında beklemekte. Iğdır'daki sınır duvarımızın yüzde 95'ini bitirme noktasındayız. Iğdır'da düzensiz göç oranı yüzde 90 oranında azaldı. Şimdi yine Iğdır'da bir geçici geri gönderme merkezi kuruyoruz. Toplam olarak 10 gün içerisinde 6 bin 500 kişiyi Afganistan'a geri göndermiş olacağız. Türkiye'nin kara sınırları toplamı yaklaşık 2 bin 950 kilometre, kıyı şeridi uzunluğu ise 8 bin 333 kilometre. Aldığımız önlemler ile buralardan göçü bıçak gibi kestik."

'144 KİLOMETRELİK BİR SINIR DUVARI YAPIYORUZ'

Bakan Soylu, düzensiz göçün en önemli mücadele alanlarından biri olduğunu belirterek, karada ve denizde ciddi sorumluluk yüklendikleri bir konu olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Masum insanların mağdur olması bir yana, bu masum insanların arasına yabancı savaşçıların da hatta, FETÖ'cülerin de karışması durumu söz konusu. 2017 yılında yakaladığımız düzensiz göçmen sayısı 175 bin 752'dir, az bir rakam değil. 2018 yılında ise şu ana kadar ulaştığımız rakam 66 bin 222 kişidir. Sahil güvenlik komutanlığımız tarafından yakalanan göçmen sayısında yüzde 50 oranında azalma, yakalanan organizatör sayısında ise yüzde 50 artış söz konusu. Yani işi planlayanları daha fazla yakaladık. Özellikle denizlerimizde hayatını kaybeden göçmen sayısında yüzde 71'lik bir azalma yaşandı, onları da kurtardık. 2018 yılında 10 Nisan tarihi itibarı ile söylüyorum. 5 bin 692 düzensiz göçmen ve 18 göçmen kaçakçısı yakalanmış. 112 arama kurtarma görev icra edilmiş. 33 kişi de kurtarılmıştır. Bu yıl Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın ortak operasyonlarında 170 kilo esrar ele geçirilmiştir. Özellikle sınır duvarları konusuna ağırlık veriyoruz. Ağrı ve Iğdır arasında 144 kilometrelik bir sınır duvarı yapıyoruz. Bu arada batı sınırlarımızla ilgili 3 projemiz var. Birincisi Türkiye-Yunanistan-Bulgaristan polis ve gümrük işbirliği noktasında temas merkezi kurulması ve işleyişi. İkincisi batı ve doğu sınırların da gözetleme kapasitesinin arttırılması. Üçüncüsü ise sadece batı sınırlarının gözetleme kapasitesinin arttırılması. Bu projeler, entegre bir sınır yönetiminin önemli bir parçasıdır."

'TÜRKİYE HİÇBİR ÜLKE İÇİN SORUN TEŞKİL ETMİYOR'

Kaçakların açık denizin ortasında çoluk, çocuk demeden ölüme gittiklerini söyleyen Bakan Soylu, "Batı bu meseleye duyarsız. Uyuşturucu kaçırıyorsa da bunu başka bir ülkeye getiriyor ve oradaki gençleri zehirliyor. Uyuşturucu parasıyla terör örgütüne silah alınıyor. Bütün bu tablo bizden kaynaklanan bir tablo değil, bize ithal edilen bir tablodur. Türkiye hiçbir ülke için sorun teşkil etmiyor. Bizim komşularımızın yapmadıkları bizim için sorun oluşturuyor. Ülkemizin geleceğine kast ediliyor" diye konuştu. (TEKİRDAĞ-DHA)