Kurbağalıdere'de ıslah çalışmaları tamamlandı

Kadıköylülerin yıllardır en büyük sıkıntısı olan, çevreye yaydığı pis kokusu ve kötü görüntüsüyle bilinen Kurbağalıdere'deki ıslah çalışmalarının yüzde 90'ı tamamlandı. Koku sorunu da 2010'da başlayan ıslah çalışmalarının ardından büyük oranda azaldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Kadıköy'de yıllardır ıslah çalışmaları yapılan Kurbağalıdere'de çalışmalarda son gelindi. Artan hava sıcaklıklarıyla birlikte dereden yayılan kötü koku çekilmez bir boyuta ulaşıyor ve sağlığı tehdit ediyordu.

BALIK YAŞANTISININ ARTIRILMASI HEDEFLENİYOR

Kurbağalıdere'deki çalışmalarının tamamlanmasının ardından, balık yaşamının da artması bekleniyor. İBB Altyapı Hizmetleri Müdürü Necmettin Acar, "Islah çalışmalarımız 2010 yılından itibaren başladı. Yüzde 90 mertebesine gelmiş bulunmaktayız. Koku da yüzde 90 seviyesinde bitmiş bulunmakta ve şu anda hiç koku hissedilmiyor. E-5'in güney kısmında İSKİ tarafından Nisan ayı itibarıyla bitirilecek bir çalışma devam etmekte. Bizim ıslah çalışmalarımız büyükşehir olarak bitmiştir" dedi.

Islah çalışmalarının balık hayatını olumlu etkileyeceğini belirten Acar, "Hâlihazırda balık yaşantısı bulunuyor ve artacak. Evlendirme dairesinde şelale sistemiyle su, durağan olan batık dereye verilecek ve oksijen artırılacak. Bu sayede balık ve diğer canlıların yaşaması müsait bir hâl alacak" diye konuştu.

ÇALIŞMALARIN BİR SENE DAHA SÜRMESİ PLANLANIYOR

Islahtan dolayı köprülerin yıkılıp yenilendiğini belirten Acar, "Uzunçayır, Şefik Bey, Fahrettin Kerim Gökay, Recep Peker gibi 7 adet köprümüz yıkılıp yeniden yapıldı" diye konuştu.

Acar, sözlerini şöyle sürdürdü; "Islah çalışması Göztepe kısmından Kadıköy Yoğurtçu Parkı kısmına kadar tamamlandı. Göztepe'nin kuzey kısmındaki çalışmaların 2019 Nisan ayı itibarıyla bitmesi planlanmaktadır. Burası yaz aylarında koku oluşturma riskinden dolayı denizden terfi merkezi vasıtasıyla evlendirme dairesine 600 santimetre çapında bir su hattı yapmaktayız. Bu sayede yazın oluşabilecek kokuyu da bertaraf etmiş olacağız."

YOĞURTÇU PARKI BÖLÜMÜNE BİSİKLET YOLU YAPILACAK

Ana kolu 10 kilometre uzunluğunda olan Kurbağalıdere, kolları ile birlikte 67 kilometreyi buluyor. 4 bin 600 hektarlık geniş bir havzanın suyunu Marmara Denizi'ne taşıyor. İBB, 2010 yılında başlayan dere ıslah çalışmasını yüzde 90 oranında tamamladı. Denizdeki oksijen miktarını artırmak amacıyla denizden bin 700 metre ileriye 600 santimetre çapında su hattı çekilecek. Durgun günlerde oksijen miktarı bu sistemle, denizden su alınıp dereye deşarj edilerek artırılacak. Böylece, canlı hayatı korunacak. Ayrıca İSKİ'nin, Göztepe Köprüsü'nden yukarıda kalan bölümündeki kolektör çalışmalarının çok büyük bir bölümü de tamamlandı. Islah çalışması kapsamında, derenin Yoğurtçu Parkı'ndaki kısmı ve çevresi yeşillendirilecek, bisiklet yolları yapılacak. (İstanbul - DHA)