68 yaşında Sağlık Bakanlığı'na başvurdu: Benim için 'yaşlı' diye yazmayın!

Ankara'da halkın avukatı olarak tanınan Sedat Vural hastanelerdeki '65 yaş üstü yaşlı' ibaresinin kaldırılması için Sağlık Bakanlığı'na başvurdu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Avukat Sedat Vural muayene için gittiği hastanedeki elektronik ekranda '65 yaş üstü yaşlı' ibaresini görmesinin ardından bunun kaldırılması için Sağlık Bakanlığı'na başvurdu. "Halkın avukatı" lakabıyla tanınan 68 yaşındaki avukat Vural, bakanlığa yaptığı başvuruda 'yaşlılık' ibaresinin kaldırılmasını talep ederek 'bilimsel olarak yaşlı olmadığını' savundu. Dünya Sağlık Örgütü'nün yaşlılığı, "Yaşamsal fonksiyonların sürekli azalması, tüm organizmanın verimliliğinde görülen azalma, çevresel faktörlere uyum sağlayabilme yeteneğinin azalması" olarak tanımladığını hatırlatan Vural dilekçesinde, "Yaşamsal fonksiyonlarımda azalma olmadığından bilimsel gerçeklere göre de yaşlı değilim" dedi.

'68'LİLİK İNANCINDA BİR 18'LİYİM'

Hastanede yaşlı ibaresini görünce muayene olmaktan vazgeçtiğini aktaran Vural'ın dilekçesinden satır başları şu şekilde, "Bilinmesini isterim ki ben bir 68’liyim… Evrensel Gençlik sembolü; Eşit ve Özgür İnsanca yaşamı bayraklaştıran, yaşama sevgiyle tutkun, gençliğin coşkusuyla hep genç kalanlardanım. 68’lilik inancında bir 18’liyim… Böyle bir inancı halen yaşayan ve yaşatan…Haksızlığa ve hukuksuzluğa duyarlı bir hukukçu olarak açtığım davalar, kaleme aldığım dilekçeler; her gün sokak hayvanlarına kuru mama ve su yetiştirmek için sabah-akşam yürüdüğüm 3-5 kilometrelik yoldur benim yaşım… Bu konuda karar vermeye ne hakkınız ne de yetkiniz var…

Popüler görüş yaşlılığı şöyle tanımlar: Bir kimse kendini kaç yaşında hissediyorsa o yaştadır ya da düşündüğü kadar yaşlıdır. Hatta atar damarlarının dayandığı yaştadır. Bütün bunlara bakıldığında 'yaşlılık' göreceli bir kavramdır. Bizde 65 yaş genel emeklilik yaşı olduğu için, birey sosyal güvencelerden yararlanmaya başladığı için bu yaş sosyal ve ekonomik yaşlılığın da başlangıcı olarak görülmektedir. Yaşamsal fonksiyonlarımda azalma olmadığından bilimsel gerçeklere göre de yaşlı değilim… Bu nedenle talebimin kabulüyle gereğinin yapılmasını arz, talep ve ihtar ederim." (DUVAR)