FETÖ davasında avukat ve hakim arasında tartışma: Kimi tehdit ediyorsunuz?

Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak'ın da yargılandığı "FETÖ medya yapılanması" davasında savunmalar tamamlandı. Duruşmaya yarın devam edilecek. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ahmet ve Mehmet Altan ile Nazlı Ilıcak'ın da yargılandığı FETÖ davasında mahkeme başkanı ve sanık avukatı Sevgi Taş arasında tartışma yaşandı.

Mütalaaya karşı savunma yapan Taş, "Yaptığınız bu yargılamalar hem devletin, hem Tanrı'nın yasalarına aykırı. Devletin yasalarına aykırılık uzun zamanda uzun zamanda sonuç doğurmayabilir, ama Tanrı'nın yasalarına aykırılık öyle değil..." diye konuştu. Taş'ın böyle konuşmaya devam etmesi durumunda mikrofonu kapatacağını söyleyen mahkeme başkanı da "Anayasa'ya aykırı şeyler söylemeyin. Kimi tehdit ediyorsunuz?" dedi.

T24'ün haberine göre, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından açılan ve 6'sı tutuklu 7 kişinin yargılandığı davaya Silivri'de devam edildi. Duruşmada, sanık avukatları esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yaptı.

Eski Polis Akademisi öğretim görevlisi Şükrü Tuğrul Özşengül'ün avukatı Mustafa Bal, delilerin toplanmamış olması gerekçesiyle tutuklulukların devam etmesini eleştirdi. Bal, "Son söz aşamasına gelmiş bir davada mahkemeniz itirazları reddederken hala 'delillerin toplanmamış olmasından' bahsedebiliyor. Bu dava çökmüş, yerle yeksan olmuştur" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Mehmet Altan hakkındaki "hak ihlali" kararını hatırlatan Bal, "Anayasa Mahkemesi'nin Mehmet Altan başvurusunda verdiği kararla bu davanın omurgası çökmüştür" ifadelerini kullandı. Bal, Özşengül'ün beraatını ve tahliyesini talep etti.

'MAHKEMENİZ HUKUKİ KAOS YARATTI'

Mustafa Bal'ın ardından Altan kardeşlerin avukatı Ergin Cinmen, dün yarım kalan savunmasına devam etti. Cinmen de AYM kararını hatırlatarak, "AYM'nin kararı bizi ilgilendirmez' demeyin. Dilerim, sayın heyetiniz AYM'nin kararına uymama tavrınızı son kararınızda değiştirirsiniz. AYM aslında bizim savunmamızı yapıyor, bu davanın kararını veriyor. Mahkemeniz oy çokluğuyla hukuki bir kaos yaratmıştır" diye konuştu.

'BU BİLE KONU DIŞIYSA, ÇIKIP GİDELİM'

AYM kararıyla ilgili Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ ve Başbakan Binali Yıldırım'ın gösterdiği tepkilere değinen Cinmen, siyasetçilerin kararla ilgili açıklama yapmasının yasaya aykırı olduğunu belirtti.

Bunun üzerine mahkeme başkanı, Ergin Cinmen'i "Konunun dışına çıkıyorsunuz, toparlayın" diye uyardı. Cinmen ise, "Bu bile konu dışıysa çıkıp gidelim buradan" dedi.

AYM kararının uygulanmaması durumunda "görevi kötüye kullanmak" suçunun doğacağını savunan Cinmen, Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) meslekten çıkarma cezasını da söz konusu edebileceğini belirtti. Cinmen, "Nitekim bugün de birçok hakim ve savcı ya tutuklu, ya hükümlü ya da firaridir. Mahkemeniz ya hukuka ya da hukuksuzluğa imza atacaktır" ifadesini kullandı.

'MÜVEKKİLİMİN 'HATA YAPTIM' DEME HAKKI OLMALI'

Daha sonra eski Zaman gazetesi Marka Pazarlama Müdürü Yakup Şimşek'in avukatı söz aldı. Yakup Şimşek'in avukatı, müvekkilinin dava konusu olan reklamı çeken kişi olmadığını savundu. Avukatı, filmin davanın tutuksuz sanığı Tibet Murat Sanlıman'ın şirketi tarafından çekildiğini iddia etti.

Tutuklu yargılanan Fevzi Yazıcı'nın avukatı Sevgi Taş ise, "Müvekkilim gibi, onun çalıştığı kurumun terör örgütü olduğunu ne bugünkü iktidar biliyordu, ne o günkü iktidar. Müvekkilimin çalıştığı kurum, o zaman sadece 'cemaate yakın kurum' idi" şeklinde konuştu.

Taş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı kast ederek "Bu kadar kudret sahibi bir insanın 'hata yaptık, aldatıldık' deme imkanı varsa, benim müvekkilimin de 'bu kurum terör örgütüymüş, hata yaptım' deme hakkı olmalı. Bu hakkı kullanmasına yardımcı olmalısınız" ifadesini kullandı.

'GÜLEN'E 'ZAT' MI DEDİNİZ?'

Avukat Sevgi Taş, Fetullah Gülen'den bahsettiği sırada mahkeme başkanı ile tartışma yaşadı. Taş, "Fethullah Gülen denen zat" dediği sırada, mahkeme başkanı "Fetullah Gülen'e 'zat' mı dediniz siz?" dedi. Taş, "Küçümsemek için dedim onu" şeklinde yanıt verdi.

Bunun üzerine mahkeme başkanı, "Terörist başı' diyoruz biz" karşılığını verince; Taş "Daha ağır bir ifade kullanabilirdim, kullanıyorum da, şu anda öyle dedim. Böyle müdahale ediyorsunuz, bütünlüğü bozuyor" dedi.

'KİMİ TEHDİT EDİYORSUNUZ'

Avukat Taş, savunmasını sonlandırırken "Yaptığınız bu yargılamalar hem devletin, hem Tanrı'nın yasalarına aykırı. Devletin yasalarına aykırılık uzun zamanda uzun zamanda sonuç doğurmayabilir, ama Tanrı'nın yasalarına aykırılık öyle değil..." ifadelerini kullandı. Bunun üzerine yeniden tartışma yaşandı.

Mahkeme başkanı "Anayasa'ya aykırı şeyler söylemeyin. Kimi tehdit ediyorsunuz?" dedi. Taş, "Vicdani kanaatten söz ediyorum" cevabını verince mahkeme başkanı, "Ne demek istediğimi anladınız değil mi? Böyle devam edecekseniz savcının esas hakkındaki mütalaasına karşı savunmanızı yapmış sayarak kapatacağım mikrofonunuzu" karşılığını verdi.