Kıbrıs'ta gerilim: Türk donanması İtalyan sondaj gemisini engelledi

Kıbrıs'ta Rumların İtalya ile ortak doğalgaz aramasında yeni bir kriz patlak verdi. KKTC'den bağımsız olarak tek taraflı doğalgaz arama çalışmalarına karşı çıkan Türkiye, İtalyan şirketi Eni'nin sondaj gemisini engelledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Doğu Akdeniz'de, Kıbrıs Adası'nın açıklarında cuma öğlen saatlerinden beri gerilim yaşanıyor. Kıbrıslı Rumlar adına adanın açıklarında yeni doğalgaz araştırmaları başlatacak olan İtalyan şirket Eni'ye ait bir sondaj gemisi Türk donanmasına ait gemilerce engellendi.

Yeni engelleme, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın Ege ve Doğu Akdeniz ile ilgili kararlılık mesajları gönderdiği bir sürece denk geldi. Yunanistan'da 'alarm verici' görülen bu açıklamaların gölgesinde, Atina ve Lefkoşa'da 'Türkiye'nin Kıbrıs'ın açıklarında gerginliği tırmandırdığı' görüşünün öne çıktığı belirtiliyor. Cuma günü gündeme gelen 'engelleme' sonrasında, Kıbrıs Rum tarafı diplomatik alanda atağa geçti. İtalyan hükümetiyle iletişim halinde olan Rum tarafı, Ankara'nın son adımlarını diplomatik düzlemde karşılamaya hazırlanıyor.

İTALYA DA DEVREYE GİRDİ

Öte yandan, Roma'nın da arka planda Ankara ile istişare başlattığı belirtiliyor. Ancak pazartesi sabahı itibarıyla bu görüşmelerden olumlu bir sonuç alınmış değil.

AB'den Türkiye'ye Kıbrıs uyarısı: Gerilimden kaçının!AB'den Türkiye'ye Kıbrıs uyarısı: Gerilimden kaçının!

BREZİLYA DA 'SAHADA'

Lefkoşa'nın Roma ve diğer başkentlerle telefon trafiği başlattığı sıralarda, Kıbrıs Dışişleri Bakanı İoannis Kasoulidis de Rum basınına açıklamalarda bulundu. Kasoulidis açıklamasında, 3. Parsel'deki 'engelleme' nedeniyle Türkiye'ye yüklendi ve İtalya'nın krizin aşılması için devrede olduğu mesajını verdi.

Kasoulidis'in açıklamaları iki önemli gelişmeye denk düştü. Rum basını son saatlerde Kıbrıs'ın açıklarında İtalya, Brezilya ve adı açıklanmayan üçüncü ülkelere bağlı deniz unsurlarının kriz bölgesine intikal ettiğini duyurdu.

KKTC'NİN UYARISI: TÜRKİYE İLE ADIM ATACAĞIZ

Aynı saatlerde, KKTC Dışişleri'nden de son gelişmelerle ilgili önemli bir açıklama geldi. Kıbrıs Türk tarafı "Doğu Akdeniz’deki doğal zenginlikler, gerek Kıbrıs’taki iki taraf arasında, gerekse bölgedeki diğer aktörler arasında işbirliği yapılabilmesini sağlayacak, karşılıklı ekonomik bağımlılığa yol açarak gerçek anlamda istikrara hizmet edebilecekken, maalesef Kıbrıs Rum liderliğinin yaratmak istediği oldu bittiler ile bölgede gerginliğe davetiye çıkarma aracına dönüştürülmektedir" vurgusu yaptı.

Açıklamanın devamında, "Kıbrıs Rum liderliğinin yönetimi ve zenginliği Kıbrıs Türk halkı ile paylaşmaya hazır olmadığı, sadece Kıbrıs müzakerelerindeki tutumuyla değil aynı zamanda ada etrafındaki doğal zenginlikler konusundaki yaklaşımlarıyla da doğrulanmaktadır" mesajı verilirken, Rum tarafına önemli bir uyarı da yapıldı: "Kıbrıs Türk halkının haklarını korumak için KKTC olarak Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte mukabil adımlar atmaktan kaçınmayacağız. Geçmişte imzalamış olduğumuz uluslararası antlaşmalar ve yapılan ruhsatlandırmaları da dikkate alarak önümüzdeki dönemde somut adımlar atma kararlılığımızı bir kez daha vurgulama ihtiyacı duyuyoruz."

ANKARA'NIN İLK TEPKİSİ: GEREKLİ ADIMLAR ATILACAK

Kıbrıs'ta kuzeyin Dışişleri Bakanlığının açıklamasının yankısı sürerken bu kez gündeme Dışişleri Bakanlığı'nın açıklaması yansıdı. Ankara Pazar günü, sert tonda, Rum tarafına gönderdiği mesajda şu ifadeleri kullandı: Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan 10 Şubat 2018 tarihli açıklamayı desteklemektedir. Evvelce de defaatle vurguladığımız üzere, Doğu Akdeniz’de kendi kıta sahanlığımızdaki hak ve menfaatlerimizi korumaya devam edeceğimiz gibi, Kıbrıs Türk tarafına verdiğimiz destek çerçevesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile birlikte gerekli adımları atmaya da kararlıyız. Bunun sonucunda ortaya çıkabilecek durumun tek sorumlusu ise, Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir kapsamlı çözümün tesisi için çaba sarfedeceği yere Ada’nın yegane sahibi gibi davranmaktan vazgeçmeyerek ısrarla tek taraflı hidrokarbon faaliyetlerine devam eden Kıbrıs Rum tarafı olacaktır."

Ankara son mesajı çerçevesinde Kıbrıs'ta doğal gaz araştırmaları gerçekleştiren üçüncü ülkelere ait şirketlerin de duruşlarını gözden geçirmesini talep etti.

BÖLGEDEKİ SON DURUM NE?

Kıbrıs'taki bu yoğun diplomasi mesaisinin gölgesinde adanın açıklarındaki gerginlik gündemdeki yerini koruyor. Rum kaynaklara göre, Pazartesi öğlen itibarıyla İtalyan sondaj gemisi 3. Parsel'in açıklarında hareketsiz şekilde yeni talimatları bekliyor.

Bölgede Türk savaş gemileri de beklemeye ve zaman zaman tatbikat gerçekleştirmeye devam ediyor.