AYM'den BTK'nin erişim engeli yetkisine iptal

AYM, BTK'nin yer sağlayıcısı yurt dışında bulunan ve içeriği müstehcenlik suçu oluşturan yayınlara erişimi engellenme yetkisini iptal etti. Kararda, erişim engeli yetkisinin kapsam ve sınırlarının belirlenmediği kaydedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi (AYM), yer sağlayıcısı yurt dışında bulunan ve içeriği müstehcenlik suçu oluşturan yayınlara erişimin engellenmesine, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından resen karar verilmesine ilişkin düzenlemeyi iptal etti.

Oy çokluğuyla alınan karara, 6 üye karşı oy kullandı. Karar, Resmi Gazete'de yayınlandıktan 1 yıl sonra yürürlüğe girecek.

AYM, Danıştaş 13'üncü Ceza Dairesi'nin, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) resen erişim engeli yetkisinin iptali için yaptığı başvuruyu karar bağladı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kapatılan TİB'in bütün yetkileri BTK'ye devredilmişti.

'SINIRLARI BELİRSİZ YETKİ TANINMIŞTIR'

AYM'nin değerlendirmesinde, engelleme kararınını sınırlı mı yoksa internet sitesinin tamamına mı uygulanacağının belirtilmediği kaydedildi. Engelleme yetkisinin kapsam ve sınırlarını belirlenmediği kaydedilen kararda, şu ifadelere yer verildi:

"İtiraz konusu kuralda TİB tarafından müstehcenlik suçu oluşturan yayınlara resen erişimin engellenmesi kararı verileceği belirtilmekle yetinilmiş, engelleme kararının ilgili yayın, kısım, bölüm ile sınırlı olarak mı ya da internet sitesinin tümüne yönelik olarak mı verileceği veya Kanun’un 8/A ve 9. maddelerinde öngörülen şekilde erişimin kademeli olarak mı engelleneceği hususlarında bir düzenleme yapılmamıştır. Böylece itiraz konusu kuralla idareye kapsam ve sınırları belirsiz şekilde erişimin engellenmesi yetkisi tanınmıştır. Erişimin engellenmesi kararı verilmesinin dayanağı olan itiraz konusu kural anlaşılır, açık ve net olma zorunluluğunu karşılamadığından Anayasa’nın 13. maddesinde öngörülen temel hak ve özgürlüklerin kanunla sınırlanması güvencesiyle bağdaşmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle kural, Anayasa’nın 13, 22 ve 26. maddelerine aykırı bulunmuştur." (HABER MERKEZİ)


Kararın tamamı:

http://www.anayasa.gov.tr/icsayfalar/basin/kararlarailiskinbasinduyurulari/genelkurul/detay/pdf/2017-153.pdf