Nadir Yıldırım hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı

KCK davasında yargılanan HDP milletvekili Nadir Yıldırım hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı. Bir sonraki duruşma 6 Şubat'ta görülecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Van Milletvekili Nadir Yıldırım hakkında, tutuksuz yargılandığı KCK ana davasında, tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı. KHK ile tutukluluk süresinin 7 yıla çıkarılması gerekçesiyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın tutuklama talep ettiği belirtildi.

KCK Ana Davası'nda dosyaları ayrılan HDP milletvekilleri Osman  Baydemir, Dirayet Taşdemir, Çağlar Demirel, Selma Irmak, Ahmet Yıldırım, Besime  Konca, Alican Önlü ve Nadir Yıldırım'ın, 6 Şubat'ta görülmesi gereken duruşması, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın HDP Van Milletvekili Nadir Yıldırım'ın tutuklanmasına ilişkin talebi nedeniyle bugün görüldü. Duruşmaya Nadir Yıldırım'ın avukatları katıldı.

Duruşmada söz alan cumhuriyet savcısı, Nadir Yıldırım'ın kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nin siyasi danışmanı olduğunu ve hakkında daha 1998 yılından 2008 yılına kadar 6 kez işlediği iddia edilen suçlar nedeniyle adli işlem yapıldığını söyledi. Savcı, Yıldırım'ın KCK içinde faaliyette bulunduğunu ve eylemler organize ettiğini öne sürdü.

694 sayılı KHK ile yapılan değişiklikle terör suçlamalarında 5 yıl olan tutuklama süresinin 7 yıla çıkarıldığını belirten savcı; Yıldırım'ın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, eylemlerinin yoğunluğu, katıldığı eylemlerdeki sosyal statüsü, kaçma şüphesi gerekçeleriyle tutuklanmasını talep etti.

'İDDİA MAKAMI ETKİ ALTINDA KALMIŞ OLABİLİR'

Nadir Yıldırım'ın avukatı Mesut Beştaş, "Her yakalama ve tutuklamanın bir nedeni olması gerekir. Müvekkilimizin aleyhine yeni bir gelişme yoktur. İnsanın aklına dosya dışı şeyler geliyor. İddia makamı etki altında işlem yapmış olabilir. Hukuk güvenliğini ortadan kaldıran bir sonuçla karşı karşıya kalmaktayız. Görülmemiş bir kararla karşılaşmak istemiyoruz" dedi.

'BU ADLİYE DUVARLARI HUKUK CİNAYETLERİNE TANIKLIK YAPTI'

Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir ise davayı başından beri takip ettiğini belirterek, "Duruşmayı tesadüfen öğrendim. Adımız gibi biliyoruz ki; müvekkilimiz önceki gün 'Afrin'de savaşın gereği yok' dediği için bu durum gelişti. Bu şekilde yargılama yapılamaz, duruşma görülemez. Müvekkilim bir ay önce ifade vermiş. Defalarca yurt dışına çıkıp gelmiş. Bu, olağan üstü bir celsedir. Hukuka dönün. Çünkü bu adliye duvarları 2009-201'dan sonra hukuk cinayetlerine, hukuksuzluklara tanıklık yaptı. Bari siz yapmayın" diye konuştu.

TUTUKLAMAYA YÖNELİK YAKALAMA KARARI 

Kararını mahkeme, Nadir Yıldırım hakkında kuvvetli suç şüphesinin bulunduğunu, Anayasa'da yapılan düzenleme kapsamında yasama dokunulmazlığının bulunmadığını ve adli kontrol tedbirinin yetersiz kalacağını belirterek, tutuklanmasına yönelik yakalama emri çıkarılmasına karar verdi. Duruşma, daha önce yapılması planlanan 6 Şubat tarihine ertelendi.(DİYARBAKIR/DHA)