Türkiye Sakatlar Derneği'nden engellilik raporu

Türkiye Sakatlar Derneği engellilerin temel sorun ve önerilerine ilişkin raporunu açıkladı: Maalesef veriler göstermektedir ki kadın engelliler daha yoğun ayrımcılığa maruz kalmaktadır...

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Ankara Şubesi, yaptığı basın açıklamasıyla Türkiye’de yaşayan engellilere ilişkin temel sorun ve önerilerine ilişkin raporunu açıklandı.

Mevcut durumda engellilerin sorunları için sadece mevzuatla çözüm arayan bir yaklaşımın egemen olduğunu söyleyen TSD Ankara Şube Başkanı Mithat Tokur, “Buradan ifade etmek gerekir ki yasalar uygulanmadığı sürece tam olarak yürürlüğe girmiş olamaz. Milyonlarca engellinin yaşamıyla doğrudan ilgili yasalar ve bazı maddeler on yıllardır ertelenmektedir” diye konuştu.

Raporun içerisinde yer alan kadın engellilerin durumu konusunda ise TSD Genel Merkez Engelli Kadın Kurulu Başkanı Pervin Giyik, “Maalesef veriler göstermektedir ki kadın engelliler daha yoğun ayrımcılığa maruz kalmaktadır. Bu yöndeki eşitleyici politikaların mutlaka toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifi içermesi gerekmektedir” dedi.

Kendisi de OHAL KHK’sı ile Türkiye İş Kurumu’ndaki görevinden ihraç edilen Mithat Tokur’un Türkiye Sakatlar Derneği Ankara Şubesinde açıkladığı raporun satır başları şu şekilde:

ENGELLİLİĞE DAİR YAKLAŞIMLAR: Engellilik geleneksel ve ayrımcı yaklaşımlarla aşılamaz. Engellilik sadece bedenle ilgili bir tıbbi mesele olarak ele alınamayacağı gibi sosyal boyutları görülmeden de çözülemez. Mevcut durum analizinin ortaya koyduğu bir tespit de bir ülkenin gelişmişlik düzeyinin engellisine sunduğu refah düzeyiyle orantılı olduğu şeklindedir. Engellilere yönelik hizmetleri kısan devletler ne adil ne de sosyal bir düzen devletidir.

YETERLİ VERİ EKSİKLİĞİ: Türkiye’de engelliliğe ilişkin en temel sorunlardan biri de engel gruplarının yaş, cinsiyet, coğrafi bölge, ekonomik ve sosyal statü gibi başlıklarda paylaşılan verilerin güncel, tutarlı ve kapsamlı bir şekilde elde edilememesidir. Bugün milyonlar olduğunu söylediğimiz engellilerin en temel hakları olan sağlık, eğitim, istihdam, erişebilirlik ve kişisel bütünlüğün korunması başlıklarında yaşamsal sorunlarla yüz yüzeyiz. Bu konuda kamusal sorumluluk mekanizmaları tam olarak işlememektedir.

SOSYAL YAŞAM: Günlük yaşamda çok basit konularda engellileri düşünen yaklaşımlar maalesef mevcut değil. Birçok kamu kurumu başta olmak üzere bugün Ankara’nın ve diğer birçok metropolün toplu taşıma sistemi engelliler düşünülerek dizayn edilmemiştir. Çok basit bir örnekle bugün Kızılay’da veya Ankara’nın herhangi bir yerinde engellilerin sorunsuz bir şekilde gidebileceği, lavabosu, asansörü otoparkı engelli bireyleri düşünülerek kurgulanmış bir mekan, restoran veya lokanta bulunmamaktadır.