İzmir'de Roboski anması: Sorumlular yargı önüne çıkarılmalı

Roboski katliamının 6'ncı yıl dönümünde İzmir'de açıklama yapıldı. Açıklamayı yapan Melih Yalçın, "Komuta kademesinden bakanlara, bürokratlara dek, katliamda payı olabilecek herkesin soruşturulması, sorumluların yargı önüne çıkarılması, halka karşı işledikleri bu insanlık suçunun hesabının sorulması gerekmektedir" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Şırnak'ın Roboski (Ortasu) Köyü'nde, savaş uçaklarının bombardımanında 34 kişinin öldürülmesinin 6'ncı yıl dönümünde, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, basın açıklaması yaptı. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan açıklamada, "Unutmayacağız, affetmeyeceğiz" pankartı açıldı.

Roboski'de, 28 Aralık 2011 tarihinde 28’i aynı aileden 34 kişinin savaş uçaklarının bombardımanıyla hayatını kaybettiğini hatırlatan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sözcüsü Melih Yalçın "O gün, gece saatlerinde bir hava bombardımanıyla gerçekleşen katliamdan dolayı üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen bugüne kadar kimse yargılanmadı ya da ceza almadı’’ dedi.

'ADETA SUS PAYI TEKLİFİNDE BULUNULDU'

OHAL gerekçesiyle Roboski'de yapılacak anmaya kişi sınırlaması getirildiğini belirten Yalçın, şunları söyledi:

"Roboski’de katledilenleri anmak isteyen yakınlara, OHAL gerekçe gösterilerek katliam kurbanlarının her birinin ailesinden sadece bir kişinin anmaya katılımı sınırlaması dayatılmıştır. Ancak ailelerin direnci bu dayatmayı kırmış ve yasak konusunda geri adım attırmıştır. Bununla yetinilmeyip acılı aileler parayla terbiye edilmeye çalışılmaktadır. Uludere Kaymakamı Mehmet Fatih Eyüboğlu, ailelerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yaptıkları başvuruları çekmeleri halinde kendilerine tazminat ödenmesi vaadinde, yani adeta sus payı teklifinde bulunmuştur. Kaymakam Eyüboğlu, bundan 5 yıl önce ailelere tazminat ödemesi yapılmak istendiğini ancak onların bu ödemeyi kabul etmediklerini unutmakta, onurlarını satın almaya çalışmaktadır."

'SORUMLULAR YARGI ÖNÜNE ÇIKARILMALI'

Sorumluların yargı önüne çıkarılması gerektiğini belirten Melih Yalçın, "Komuta kademesinden bakanlara, bürokratlara dek, katliamda payı olabilecek herkesin soruşturulması, sorumluların yargı önüne çıkarılması, halka karşı işledikleri bu insanlık suçunun hesabının sorulması gerekmektedir. Ancak AKP iktidarının böyle bir niyetinin olmadığını biliyoruz. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri olarak, Roboski katliamını unutmayacağımızı, unutturmayacağımızı ve her fırsatta sorumlulara dikkat çekeceğimizi buradan bir kez daha kamuoyuyla paylaşıyoruz" dedi.