İki gazeteci hakim karşısında: Bizi değil istismarcıları yargılayın

Erciş'teki bir okulda yaşanan cinsel istismarı haberleştiren gazeteciler Erhan Akbaş ve İdris Yılmaz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erol Şimşek'in şikayetiyle haklarında açılan davada savunma yaptı. İstismarla ilgili inceleme ve soruşturmanın kendilerinin yaptığı haberden sonra başladığına dikkat çeken gazeteciler, "Bizi değil istismarcıları" yargılayın dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Van’ın Erciş ilçesindeki Keklikova mahallesinde bulunan bir okuldaki cinsel istismarı haberleştirdikleri için yargılanan gazeteciler bugün hakim karşısına çıktı.

Gazeteciler Erhan Akbaş ve İdris Yılmaz hakkında, geçen 17 Mayıs'ta ortaya çıkan cinsel istismarla ilgili haber için ‘’basın yoluyla hakaret ve iftira" suçundan dava açılmıştı. Davanın ikinci duruşması bugün Erciş 1. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

Gazeteci Erhan Akbaş, İdris Yılmaz ve ile avukat Savaş Avcı duruşmada hazır bulundu. İki gazeteci hakkında şikayetçi olan İlçe Milli Eğitim Müdürü Erol Şimşek ise duruşmaya katılmadı.

'YAPTIĞIMIZ HABERİN ARKASINDAYIZ'

Duruşmada ilk sözü alan İdris Yılmaz, şunları söyledi: “Bizler kamu yararına ve kamuyu ilgilendiren bir olaya dikkat çektiğimiz için buradayız. Yaptığımız haberin arkasındayız. Bu tip olayların ve karanlıkların aydınlatılması için gazetecilik mesleğimizi icra etmeye devam edeceğiz. Suçlu arıyorsanız yargılamanız gerekenler istismarcılar ve onları koruyan kişilerdir. Bu anlamda yargılanmanın basın özgürlüğü yasaları çerçevesinde yapılmasını talep ediyoruz.”

Birkaç gün önce yine Erciş’te bir kız yatılı okulunda çocukların istismar edildiği yönünde haberler çıktığını hatırlatan Yılmaz, "Bu olaylar kimin denetiminde kimin sorumluluğunda yapılmış, bunun araştırılması gerektiğini düşünmekteyiz.  Bizler gazeteciyiz suçlu değiliz hakkımızda yöneltilen suçlamaların hiç birini kabul etmiyoruz” dedi.

'SORUŞTURMA HABERİMİZ ÇIKTIKTAN SONRA BAŞLATILDI'

Daha sonra söz alan Erhan Akbaş, ilk duruşmada mahkeme tutanaklarına da geçen, bir başka okulda yaşanan cinsel istismar olayı ile ilgili Milli Eğitim Müdürü Şimşek’in anlattıklarının olayı inkar etmeye yönelik olduğunu söyledi. Akbaş, şöyle dedi:

“Şu ana kadar 3 farklı okulda yaşanan cinsel istismar olayını haberleştirdik. Bunlardan 2'sinde şüpheli tutuklanırken, 1 öğretmen ise maalesef hala görevi basında. Biz bu olayı haberleştirdikten sonra mağdur öğrencilerin Erciş İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde ifadelerine başvurularak soruşturma başlatılıyor. Sayın hakim, belirttiğim tarihlere baktığınız da sizde aylarca adli soruşturmanın başlatılmadığını, haberimizin ardından başlatıldığını göreceksiniz.”

'DURUM BÖYLE DEĞİL'

Akbaş savunmasının devamında, “Dosyadaki mahkeme tutanaklarını incelerseniz Şimşek’in belirttiği tarihte ‘hem adli hem idari soruşturma başlattık’ dediğini göreceksiniz. Durum böyle değil adli soruşturma haberimizin ardından başlatılmıştır. Soruşturma dosya tarihi ve yayınladığımız haberin tarihine bakarsanız sizde bu gerçeği göreceksiniz”  dedi.

Gazetecilerin ardından söz alan Savaş Avcı, yaşananlara vicdanen sessiz kalınamayacağı kanısına vardığı için gazetecilerin  vekaletlerini alarak savunmak istediğini belirtti. Avcı şunları söyledi:

“Sayın Erol Şimşek’in ilk duruşmada takip ettiğim kadarı ile ‘ben kamu görevlisiyim’ diyerek fazla bir egosu olduğunu gösteriğini düşünüyorum. Gazetecileri devlet düşmanı olarak yansıtmaya çalışması son derece kaygı verici bir durumdur. Gazeteciler burada sadece görevlerini yapmışlardır. Şimşek’i hedef gösteren bir ifade, ya da olayı çarpıtan bir haber yapmamışlardır. Yapılan habere dikkat edilirse köylülerin beyanı ve Erol Şimşek ile yaptıkları görüşmeye yer verilmiştir. Bu bağlamda gazeteci müvekkillerimin beraatını talep ediyorum” dedi.

DURUŞMA 6 MART'A ERTELENDİ

Yapılan savunmaların ardından mahkeme heyeti istismarla ilgili yürütülen soruşturma dosyalarının tekrar incelenmesine ve genel dosya durumunu değerlendirme kararı verilerek duruşma 6 Mart 2018 tarihine ertelendi.

Duruşmanın ardından Gazete Duvar'a açıklama yapan Gazeteci Erhan Akbaş şunları söyledi: "Gazeteci arkadaşım İdris Yılmaz ile birlikte ilçede okullarda yaşanan birçok istismar olayını açığa çıkarttık bu durum görüyoruz ki bir takım çevreleri rahatsız etmiş, bu çevrelere görev sorumluluklarını hatırlattığımız için hakkımızda soruşturma ve davalar açılıyor bizi yargı yoluyla terbiye etmeye çalışıyorlar. Ortada işlenmiş bir suç varsa o da bu olayı yapan, yapana göz yuman kişiler tarafından işlenmiştir bizim bugün burada yargılanmamızın hukuki hiç bir yanı yoktur.

Haberlerimiz tamamen kaynaklarımıza dayalıdır hakkımızda hazırlanan iddianame ve suçlamaları kesinlikle kabul etmiyoruz. Altında imzamızın bulunduğu tüm haberlerin sonuna kadar arkasındayız halkın ve haklının yanında olmaya devam edeceğiz gazetecilik suç değil gerçekleri yazmaya devam edeceğiz.’’

NE OLMUŞTU?

17 Mayıs 2017 tarihinde Erciş'teki istismar olaylarını haberleştiren gazetecileri yalan haber yapmakla suçlayan Erciş İlçe Milli Eğitim Müdürü Erol Şimşek gazeteciler Erhan Akbaş ve İdris Yılmaz hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Olayı haberleştiren gazeteciler, İdris Yılmaz ve Erhan Akbaş'a 'dosyaya konulan gizlilik kararını ihlal etmek' gerekçesiyle dava açılmıştı.

M.D. isimli öğretmenin öğrencileri cinsel istismara maruz bıraktığı iddiaları üzerine köy halkı, okul idaresi ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nü protesto ederek çocuklarını okula göndermeme kararı almıştı. Öğrenci velileri, okul yönetimini olaydan haberleri olmasına rağmen öğretmen M. D. hakkında işlem yapmamakla suçlamış, duruma tepki göstererek okul yönetiminin değişmesi için talepte bulunmuşlardı.

Erciş'te yaşanan istismar vakaları üzerine HDP Van Millet Vekili Lezgin Botan istismar mağduru aileyi arayıp durum hakkında bilgi aldığını ve 10 maddeden oluşan soru önergesini Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın cevaplaması üzere meclise sunmuştu.

Yine Van Millet Vekili Bedia Özgökçe Ertan tarafından Erciş'teki istismar olaylarının araştırılması için mecliste bir araştırma komisyonu kurulması için öneri sunulmuştu.