Aydınlardan Kavala için 'cezaevi sınırları dışında' açıklama: Tutuklu kaldığı her gün suç

Osman Kavala'nın kaldığı Silivri Cezaevi önünde açıklama yapmak isteyen aydınlara jandarma izin vermedi. Bunun üzerine açıklamalarını 'cezaevi kampüsü sınırları dışında' yapan aydınlar "Kavala'nın tutuklu kaldığı her gün ülkemiz adına utanç, iktidar adına suç, yargı adına hukuk ihlalidir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili İstanbul'da yürütülen soruşturma çerçevesinde geçen  1 Kasım'da tutuklanan Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala için 33 yazar, sanatçı ve aydın Silivri Cezaevi önünde bir araya geldi.

Ancak jandarma, grubun cezaevi kampüsü sınırları içerisinde açıklama yapmasına izin vermedi. Bunun üzerine grup, cezaevi sınırları dışına çıkarak açıklama yaptı.

'OSMAN'DAN SUÇLU YARATAMAZSINIZ'

T24'ten İnan Ketenciler'in haberine göre aralarında Hasan Cemal, Cihangir İslam, Oya Baydar, Ferhat Tunç, Lale Mansur, Nadire Mater ve Tuğrul Eryılmaz'ın da bulunduğu aydınların 'Osman'dan 'suçlu' yaratamazsınız' başlıklı açıklamasında "Osman’dan ne ahlaksız ihbarlar, ne sahte deliller, ne de karanlık merkezlerde kurulan komplolarla suçlu yaratabilirsiniz. Tutuklu kaldığı her gün ülkemiz adına utanç, iktidar adına suç, yargı adına hukuk ihlalidir" ifadesi yer aldı.

'TUTUKLU KALDIĞI HER GÜN HUKUK İHLALİDİR'

Açıklamada şöyle denildi: "Osman Kavala’nın gözaltına alınması, tutuklanması, hakkında iddianame bile hazırlanmaksızın tutuklu kalması ülkede hüküm süren rejimin, iktidarın ve yargının durumunun özeti ve aynasıdır. Gerek yurt içinden gerekse yurt dışından Kavala’yı tanıyanlar, çabalarını, faaliyetlerini, topluma katkılarını bilenler, sadece yakınları, arkadaşları değil desteğini almış binlerce insan onun terörle, şiddetle, darbe ile, komplolarla suçlanacak son kişi olduğunun tanıklarıdır. Osman Kavala’nın suçu; varını yoğunu halkların, kültürlerin, inançların yakınlaşması için, sivil toplumun güçlenmesi, çağdaş evrensel değerlere ulaşılması ve barış için harcamış olmasıdır. Hedef hâline getirilmesi ve tutuklanmasının nedeni de budur zaten. Osman’dan ne ahlaksız ihbarlar, ne sahte deliller, ne de karanlık merkezlerde kurulan komplolarla suçlu yaratabilirsiniz. Tutuklu kaldığı her gün ülkemiz adına utanç, iktidar adına suç, yargı adına hukuk ihlalidir.

Vakit geçirmeksizin tahliyesini ve uğratıldığı haksız muamele için kendisinden ve toplumdan özür dilenmesini talep ediyoruz."

KİMLER İMZALADI?

Açıklamaya imza atan isimler şöyle:

Ayşe Erzan, Ayşenur Aslan, Binnaz Toprak, Cihangir İslam, Çiğdem Mater, Derya Tolgay, Ferhat Tunç, Funda Oral, Füsun Ertuğ, Gençay Gürsoy, Gülseren Onanç, Gürhan Ertür, Hacer Ansal, Hasan Cemal, Hüsnü Okçuoğlu, Lale Mansur, Nadire Mater, Nesrin Nas, Nesteren Davutoğlu, Nurcan Baysal, Nurten Ertuğrul, Oya Baydar, Oya Berberoğlu, Ömer Madra, Serdal Kuyucuoğlu, Servet Demir, Şanar Yurdatapan, Tuğrul Eryılmaz, Viki Çiprut, Yasemin Bektaş, Zeynep Tanbay, Abdullah Demirbaş, Osman Baydemir, Nazar Büyüm, Hasip Kaplan, Mustafa Paçal, Turhan Önal, Nesim Ovadya İzrail, Hülya Karapınar.

CHP'Lİ KUYUCUOĞLU, AÇIKLAMAYI KAVALA'YA İLETTİ

Aydınların açıklamasını CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, cezaevinde görüştüğü Kavala'ya iletildiği bildirildi. Kavala'yı ziyareti sonrası açıklama yapan Kuyucuoğlu, şu bilgileri verdi:

"Morali, keyfi yerinde. Bunun cezalandırma için yapılan bir uygulama olduğunu biliyor. Bir telefonla aynı baz istasyonunu kullandığı için almışlar, yüzlerce örnekte olduğu gibi. Hepinize çok selamı var."