Şanlıurfa Barosu: Murat Araç'ın ölümü şüpheyle karşılanmıştır

Şanlıurfa Barosu'ndan açıklama: Emniyetteki intihar, şüpheyle karşılanmıştır.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Antalya Gazipaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgusu sırasında pencerede atlayarak intihar ettiği açıklanan Murat Araç'ın ölümüne ilişkin Şanlıurfa Barosu'ndan yazılı açıklama yapıldı. Baronun açıklamasında, "Emniyette şüpheli bir şekilde gözaltında olan birisinin intihar etmesi, hukuk camiasında ortada ağır bir insan hakkı ihlali olduğu yönünde ciddi şüphe ile karşılanmıştır" denildi.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu da, 2.5 yıldır kayıp olan Murat Araç’ın Antalya Emniyeti'nde intihar ettiği yönündeki haberleri gündeme getirmiş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan açıklama istemişti.

Yol denetimi sırasında gözaltına alınan ve Antalya Emniyet Müdürlüğü binasından atlayarak intihar ettiği ileri sürülen 19 yaşındaki Murat Araç’ın cenazesi, Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde toprağa verildi.

'DEVLET KORUMAKLA SORUMLUDUR'

Araç'ın ölümünün intihar olarak kayıtlara geçmesine karşın duruma şüpheyle yaklaşıldığı belirtilen Şanlıurfa Barosu'nun açıklamasında şöyle denildi; "Devlet, kontrolü altındaki, hukuken kendisine emanet edilen şüpheliyi, işlediği suç ne olursa olsun OHAL koşullarında bile olsa onun yaşamını ve vücut bütünlüğünü korumakla yükümlüdür. Emniyet tarafından hem hakkında 'terörist' iddiasında bulunulan, hem de böyle bir kişinin karakolda tek başına, gözetim unsuru olmaksızın bırakılmasının yarattığı çelişkili durumun aydınlatılmasıdır."

Antalya’dan Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesine getirilen Murat Araç için cenaze aracı ve taziye yeri verilmediği de kaydedilen açıklamada, "Emniyette ölen Murat Araç'ın cenazesinin getirilmesi ve defni için cenaze nakil aracının dahi verilmemiş olmasını da gayri insani, toplumumuzun gelenek ve görenekleri ile örtüşmeyen son derece kutuplaştırıcı, ayrıştırıcı ve tehlikeli bulduğumuzu herkesten ama istisnasız herkesten bu tür yaklaşımlardan ve söylemlerden uzak, toplumun tüm kesimlerini yapıcı, onarıcı ve birleştirici bir tasarrufa ve dile davet ettiğimizi kamuoyu ile paylaşırız" denildi.