Kartepe'den 15 Temmuz'a karşı dayanışma çağrısı

Kartepe Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde 15 Temmuz'un Dünya Siyasi Nizamı"nın ürettiği bir felaket olduğu söyleniyor. Deklarasyonda halkın darbeye direnişine sahip çıkılması gerektiği ifade ediliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, 26-28 Ekim 2017’de “15 Temmuz ve Darbeler”  başlığıyla düzenlenen zirvenin sonuç bildirisi etkinliğin internet sitesinde yayınlandı.  4 başlık, 33 tespit ve öneriden oluşan zirve deklarasyonu 7 dile çevrilerek dünya kamuoyuna ulaştırılacak.

deklarasyonda 15 Temmuz darbe girişiminin, mevcut "Dünya Siyasi Nizamı"nın ürettiği bir felaket olduğu söyleniyor.

Darbelerin insanlığı tehdit eden yakın bir tehlike olduğunu ifade eden Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu: “Darbeler; hak, adalet, barış, demokrasi, huzur gibi masum ve herkesin talep ettiği elbiseler giydirilen canavarlardır. Her birinin amacı aynıdır: Kan, gözyaşı, sömürgeleştirme… Bu canavarların durdurulması bir insanlık görevidir. 15 Temmuz’da canavarı gördük. Millet olarak bertaraf ettik. Tecrübemizi insanlığa aktarmak boynumuzun borcudur.” dedi.

HALKIN CEVABINA DESTEK VERİLMELİ 

Darbe girişimine karşı parlamento, medya, sivil toplum, siyasi partiler, akademi de dahil olmak üzere halk tarafından gösterilen direnişin milat sayıldığı deklarasyonda insanlığın daha iyi bir dünya için geliştirdiği uluslararası kurumlar başta olmak üzere, meşruiyet ve demokrasi kaygısı olan bütün yapıların, 15 Temmuz’da dünya darbe mekanizmasına karşı verilen bu cevaba sahip çıkması gerektiğine dair inanç  vurgulanarak, darbeciler ve işbirlikçilerini himaye etmeyi; savaşı, kaosu, darbeyi himaye etmek olarak kabul edildiği savunuluyor.

Ekonomik yaptırımlar, terör faaliyetleri, askeri darbe ve müdahalelerle başka ülkelerin meşru hükümetlerine yönelen saldırıları, insanlığa karşı işlenmiş suç olarak  değerlendiren Kartepe Deklarasyonu darbe düzeninin zemin bulduğu "Dünya Siyasal Sistemi"ni ve uluslararası hukukun etkisizliği ile yetersizliğini şiddetle kınadığını belirtiyor. (Haber Merkezi)