Canlı blog | Mehmet Hakan Atilla: Suçlamaların hiçbirini kabul etmiyorum

Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, tek tutuklu sanık olarak yargılandığı İran yaptırımları davasında ifade verdi. Atilla, kendi avukatlarının sorularına yanıtında, hakkındaki tüm suçlamaları reddetti. Atilla'nın, 'çok sert geçeceği' yorumu yapılan savcılık sorgusu da başladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'deki İran yaptırımları davasında Reza Zarrab'ın itirafçı olması üzerine tek tutuklu sanık olarak yargılanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla ifade vermeyi sürdürüyor.

Atilla, avukatlarının sorularına yanıtında kendisini suçlayan Reza Zarrab'la birlikte çalışmadığını ve iddianamedeki suçlamaların hiçbirini kabul etmediğini söyledi. Eski Halkbank genel müdür yardımcısı, kendi avukatı Cathy Fleming'in ardından savcılığın sorularını yanıtlamaya başladı.

İşte bugün yaşananlar:

00.48: Bugünkü oturum sona erdi. Yarın savcılık sorgusu devam edecek.

00.32: Savcı Atilla'ya, ABD'nin yaptırım uyguladığı İran bankalarına yenilerinin eklendiğinden haberdar olup olmadığını soruyor.


'DAHA FAZLA KAZANMANIZI SAĞLADI'

00.13: Savcı, Atilla'ya Halkbank'taki işini sordu ve yaptırımların, daha fazla para kazanılması için delindiği tezini savundu.

Soru: Daha fazla para kazanmak istiyordunuz değil mi?

Yanıt: Banka olarak, evet.

Soru: Ve bunu yapmanızı sağlayan şeylerden biri de yaptırımlardı, değil mi?

Yanıt: Bununla yaptırımlar arasında bir bağlantı kuramıyorum. Daha yüksek komisyon almamızı mı kast ediyorsunuz?

Savcı, yaptırımların delinmesiyle daha yüksek komisyon alınması arasında bir bağlantı olduğunu savundu; Atilla ise fiyatlandırma ve riskli işlemler arasında bir bağlantı olduğunu, riskli işlemlerin daha fazla eleman çalıştırılmasına ve daha yüksek komisyon verilmesine yol açtığını söyledi.


00.02: Atilla'nın savcılık sorgusu başladı.

Eski Halkbank genel müdür yardımcısına, eski genel müdür Aslan'a gönderdiği bir e-mail soruluyor. Konu, "İran'daki dış ticaret operasyonları."


'SUÇLU DEĞİLİM'

23.44: Atilla'ya, "Yaptırımları delmek için Zarrab ya da bir başkasıyla çalıştınız mı?" sorusu soruldu.

Atilla, "Hayatımın hiçbir döneminde bu konuda hiç kimseyle çalışmadım" dedi.

"Yasaları delme niyetiniz var mıydı?" sorusuna, "Asla" yanıtını verdi.

Son olarak, "Bu iddianamedeki suçların herhangi birinden suçlu musunuz?" sorusu soruldu, Atilla "Kesinlikle hayır" yanıtını verdi.

Bu soruyla savunmanın sorgusu bitti. Sıra savcılıkta.

23.40: Atilla, "Zarrab'ın ABD'de tutuklanması Türkiye medyasında geniş yer buldu mu?" sorusuna, "Tabii ki, herkes biliyordu. Tabii ki" yanıtını verdi.

23.36: Soru: Zarrab'ın ABD'de tutuklandığını ne zaman duydunuz?

Yanıt: Sanırım hemen ya da ertesi gün. Halkbank'ın hisseleri çakıldığı için haber hızlı duyuldu.

23.13: Atilla, Zarrab'ın 17 Aralık'ta gözaltına alındığını önce eşiyle kahvaltı ederken duyduğunu söyledi. Ardından, gözaltıları sabah duyduğunu ve başta bir vergi meselesi olduğunu düşündüğünü söyledi.


'ZARRAB AİLESİNİ HAZIRLAMAYA ÇALIŞIYOR'

22.37: Duruşmayı salondan izleyen gazetecilerden Pete Brush, Zarrab'ın cezaevinde bir telefon konuşmasında 'yapmadığın bir şeyi itiraf etmelisin' dediği belirtilen ses kaydını yorumladı.

Atilla'nın avukatlarının kaydı jüriye dinletmek istediğini yazan Brush, "Ses kaydının dökümü bana, Reza Zarrab'ın ailesinin, Amerikan hükümeti ile işbirliği yapmayı düşündüğünden haberdar olmadığı hissi veriyor. Bana öyle geliyor ki, Reza burada, kendi suçunu kısmen hafifleterek ailesini alacakları haberler [itirafçı olacak olmasına] hazırlamaya çalışıyor" yorumunu yaptı.

'ZARRAB'LA HAYALİ GIDA TİCARETİNİ KONUŞMADIK'

22.28: Fleming müvekkiline, Barselona ziyaretini soruyor [Zarrab, Atilla ile Aslan'ın yaptırımların delinmesi hakkında konuştuğunu öne sürmüş, Atilla ise o tarihte Barselona uçağında olduğunu söylemişti.]

Fleming, bu ziyaretten döndükten sonra Zarrab'la hayali gıda ticareti hakkında konuşup konuşmadığını sordu. Atilla, "Zarrab'la ne döndükten sonra ne de herhangi bir zamanda böyle bir konuşmam olmadı" dedi.

BHARARA MAHKEME SALONUNDA

21.42: Bugünkü oturumda 'sürpriz' bir gelişme yaşandı. Davanın eski savcısı olan ve Reza Zarrab hakkındaki iddianameyi hazırlayan eski New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara, Atilla'nın ifade verdiği sırada duruşma salonuna girdi. Hürriyet'in New York muhabiri Razi Canikligil'in aktardığına göre, Bharara duruşmaya neden katıldığı konusunda açıklama yapmadı. Gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine 'duruşmayı izlemeye geldiğini' söylemekle yetinip beş dakika sonra salondan ayrıldı.

Duruşmaya öğle yemeği için ara verilirken Yargıç Richard Berman, salondaki herkesi dışarı çıkardı.Savcı yardımcılarının yanı giderek sohbet eden Bharara, salon boşaltıldıktan sonra, kapalı kapılar ardından Yargıç Berman ve savcılık ekibiyle birlikte gizli bir toplantı yaptı. Şu anda gizli oturum sürüyor.


20.57: Duruşmaya öğle arası verildi.


20.41: Atilla, Reza Zarrab'ın kendisine yönelttiği bir suçlamayı daha reddetti. Zarrab Atilla'nın yaptırım düzenlemelerinde bir boşluk tespt ettiğini ve bu boşluktan yararlandıklarını savunmuştu. Atilla ise "Bir boşluk bulmak özel bir çalışma yapmadım. Düzenlemelerin öngördüğü gibi hareket ettik" dedi.

20.09: Atilla, İran'a yönelik yaptırımların delinmemesi için izlenecek yöntemlere ilişkin teknik ayrıntılar verdi.

Ardından, avukatı Fleming Zarrab'ın ifadeleriyle sorular sormaya başladı.

19.50: Atilla, geçen hafta savcılık lehine ifade veren eski CIA başkan yardımcısı ve dönemin Hazine Bakanlığı Müsteşarı Cohen'le birçok defa görüştüğünü söyledi.

Atilla, OFAC'ın kendilerini 2010'da İranlı bazı bankalar konusunda uyardığını ve bu bankalarla çalışmayı kestiklerini de söyledi.

'KİMSE BENİ KENARA ÇEKMEDİ'

18.50: Mehmet Hakan Atilla, geçen hafta Amerikan hükümeti lehine tanıklık yapan David Cohen ve Adam Szubin'in ifadelerini yalanladı.

Atilla, kendisini kenara çekip yaptırımların ihlal edildiğini söylediğini, bu sırada Atilla'nın da 'gerginlikten terlediğini' iddia eden Szubib'in dedikleri hakkında, "Böyle bir şey olmadı" ifadelerini kullandı.


'ABD BENİ ZARRAB KONUSUNDA UYARMADI'

17.41: Fleming, ABD'de Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) veya bir başka kurumun kendisinden Zarrab'la iş yapılmamasını isteyip istemediğini sordu. Atilla "Hayır, böyle bir uyarı yapılmadı. Esasında altın ihracatının gerçekten arttığı 2012'de, Amerikan Hazine Bakanlığı bundan haberdardı" ifadelerini kullandı.

"Bu ismi yaptırımlar listesine ekleme kararı olmadığını söylediler" diyen Atilla, "Hangi ismi?" sorusuna da, "Reza Zarrab'ın ismini" yanıtını verdi.


ATİLLA CEPHESİNDEN YENİ KANIT: ZARRAB CEZAEVİNDE NE DEDİ?

18.16: Atilla'nın savunma ekibi, Reza Zarrab'ın cezaevinde kaydedilen telefon konuşmalarının tam metnini yargıca sundu. Buna göre, Zarrab 15 Eylül 2016'da amcasıyla konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Bak, burada hukuk yok. Burada, yapmadığın bir şeyi itiraf etmelisin. Burada işler böyle yürüyor. Bu ülke böyle. Bak, yapmadığın bir şeyi yaptığını söylemelisin. Suçunu itiraf ettiğinde seni serbest bırakıyorlar."

Atilla'nın avukatları, Zarrab'ın 7 Aralık'ta tanık kürsüsünde verdiği ifadede bu konuşmayı inkâr ettiğini, oysa savcılıkla daha iyi bir anlaşma yapmak için yalan söylemeye hazır olduğunu vurgulayan bir dilekçeyi yargıç Berman'a verdi.


18.14: Atilla, Süleyman Aslan'la 17 Aralık soruşturmasında tutuklanıp serbest bırakılması sonrası geçmiş olsun ziyareti için biraraya geldiğini, Aslan'ın kendisine Zarrab'dan aldığı paranın bir üniversite için bağış olduğunu söylediğini anlattı.

'ÇAĞLAYAN'LA İLGİM YOK, ASLAN'LA HAYAT GÖRÜŞÜMÜZ FARKLI'

18.11: Mehmet Hakan Atilla, eki ekonomi bakanı Zafer Çağlayan'la bir ilişkisi olmadığını, eski Halkbank genel müdürü Süleman Aslan ile de sadece bankanın etkinliklerinde biraraya geldiğini söyledi. Atilla, Aslan hakkında "Hayat görüşlerimiz farklıydı" dedi.


'ASLAN'LA ZARRAB'I HİÇ KONUŞMADIK'

18.08: Atilla'ya, "[Dönemin genel müdürü] Süleyman Aslan'la Zarrab'la olan ilişkisini hiç konuştunuz mu?" diye soruldu.

Atilla, "Bir bağlantıları olduğunu bile bilmiyordum" yanıtını verdi.

17.57: Fleming Atilla'ya, Zarrab'ın iş ortakları olan Abdullah Happani, Rüçhan Bayar, Muhammed Zarrab ve Kamelya Cemşidi ile tanışıp tanışmadığını sordu. Atilla "Hayır" yanıtını verdi.

ATİLLA ZARRAB HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYOR?

17:52: Avukatı Fleming, Atilla'ya Reza Zarrab hakkında ne düşündüğünü soruyor.

Atilla, "Kendisiyle ne bir yemek yedim, ne de çay kahve içtim. Onu sevdiğimi söyleyemem" dedi; ama bir banka müşterisi olduğu için Zarrab' abu şekilde yaklaşamayacağını söyledi.

Atilla, Zarrab'ın ünlü bir şarkıcıyla evli olduğunu, çok zengin olduğunun açıkça anlaşıldığını, İranlılarla yakın olduğunu söyledi.

Atilla, "O zaman, bugünkü gibi olmayan bir imajı vardı" dedi.

'BİRKAÇ MİLYON EURO HAKKINDA KONUŞMADIK'

17.48: Fleming, Zarrab'ın Halkbank'tan 'birkaç milyon euro çektiğine' dair ifadesini hatırlayıp hatırlamadığını sordu.

Atilla hatırladığını söyledi.

Fleming, Atilla'nın Zarran'la bu 'birkaç milyon euro' hakkında herhangi bir diyaloğu olup olmadığını sordu.

Atilla, "Bu konuda ne Reza Zarrab'la, ne bir başkasıyla konuştum" dedi.

17.46: Atilla, Zarrab'la Şubat 2013'te konuştuğunu hatırlamadığını söyledi.


'ZARRAB'LA HİÇ ŞİFRELİ KONUŞMADIK'

17.41: Flemin Atilla'ya, Zarrab'la hiç konuşup konuşmadığını, bu konuşmalarda şifreli sözcükler kullanıp kullanmadığını sordu.

Atilla konuştuklarını ama 'hiçbir zaman' şifreli sözcükler kullanmadığını söyledi.

17.39: Fleming Atilla'ya, Zarrab'ın Halkbank üzerinden hayali ticaret yaptığı şirketlerden Atlantis'i soruyor:

Soru: Atlantis şirketinin Reza Zarrab'la bağlantılı olduğunu biliyor muydunuz?

Yanıt: Hiçbir bilgim yoktu.

17.33: Duruşma, Atilla'nın avukatlarından Cathy Fleming'in bir ses kaydı dinletmesiyle başlıyor.


17.32: Jüri salona geldi.


17.29: Mehmet Hakan Atilla tanık koltuğuna oturdu. Gazeteci Adam Klasfeld, Atilla'nın rahat göründüğünü, cuma gününden daha renkli giyindiğini yazdı.

Canlı blog | Atilla'nın beraat talebi için yarına kadar süreCanlı blog | Atilla'nın beraat talebi için yarına kadar süre

Zarrab davasını canlı izleyen Amerikalı gazeteci Klasfeld: Türkiye sansürsüz bilgi istiyorZarrab davasını canlı izleyen Amerikalı gazeteci Klasfeld: Türkiye sansürsüz bilgi istiyor

Zarrab'a tecavüz suçlamasıZarrab'a tecavüz suçlaması

Zarrab'ı tecavüzle suçlayan mahkum: Ajanlar FARC tuzağına düşürüp yakalamışZarrab'ı tecavüzle suçlayan mahkum: Ajanlar FARC tuzağına düşürüp yakalamış

Canlı blog | Zarrab: Çağlayan'a verdiğim saat ve piyano rüşvettiCanlı blog | Zarrab: Çağlayan'a verdiğim saat ve piyano rüşvetti

Canlı blog | Zarrab: Mehmet Hakan Atilla'nın ofisinin kaçıncı katta olduğunu bilmemCanlı blog | Zarrab: Mehmet Hakan Atilla'nın ofisinin kaçıncı katta olduğunu bilmem

Canlı blog | Zarrab beşinci günde ne anlattı?Canlı blog | Zarrab beşinci günde ne anlattı?

Canlı blog | Reza Zarrab dördüncü günde ne anlattı?Canlı blog | Reza Zarrab dördüncü günde ne anlattı?

Zarrab: Süleyman Aslan'ı ne zaman arasam borçlu çıktımZarrab: Süleyman Aslan'ı ne zaman arasam borçlu çıktım

Reza Zarrab: Erdoğan ve Babacan Vakıfbank ve Ziraat Bankası için talimat verdiReza Zarrab: Erdoğan ve Babacan Vakıfbank ve Ziraat Bankası için talimat verdi

Reza Zarrab ifade verdi: Zafer Çağlayan'a 45-50 milyon euro verdimReza Zarrab ifade verdi: Zafer Çağlayan'a 45-50 milyon euro verdim