Zarrab'ı tecavüzle suçlayan mahkum: Ajanlar FARC tuzağına düşürüp yakalamış

ABD'deki İran yaptırımları davasında tanıklık yapan Reza Zarrab'ın eski hücre arkadaşı tarafından tecavüzle suçlanması New York'taki mahkeme salonunda gündemi değiştirdi. Peki Zarrab'ı suçlayan kişi kim?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Reza Zarrab'ın tecavüzle suçlandığı haberini ilk yayımlayan New York Times gazetesi, suç duyurusunda bulunan mahkumun ismini yazmadı. Ancak dilekçenin basına açıklanmasıyla birçok basın kuruluşu ismi açıkça yazdı; yani, Zarrab'ı suçlayan kişinin kimliği belli oldu: Bugün 62 yaşında olan, Fildişi Sahili vatandaşı Faouzi Jaber.

Business Insider gazetesinin suçunu mahkemede kabul ettiği dönem yaptığı habere göre Jaber, Kolombiya Silahlı Devrimci Güçleri'ne (FARC) silah ve uyuşturucu temin etme suçlamasıyla yakalanmıştı.

Zarrab'a tecavüz suçlamasıZarrab'a tecavüz suçlaması

O dönem savcılıktan yapılan basın açıklamasında, Jaber'in FARC üyesi kılığına giren Amerikan Federal Uyuşturucu Dairesi (DEA) çalışanlarıyla birkaç defa buluştu. O dönem 'Ekselansları' kod adını kullanıyordu. İddiaya göre Jaber, bu kişileri uyuşturucu ve silah kaçakçılarıyla tanıştırdı; FARC'ın silah almasına, Afrika'da uyuşturucu kaçakçılığı yapmasına ve para aklamasına yardım etme sözü verdi.

Jaber, ABD'nin yakalanması ve sınırdışı edilmesi talebi üzerine Nisan 2014'te Çek Cumhuriyeti'nde yakalandı. 25 Temmuz 2017'de ise ABD'nin terör örgütü olarak gördüğü FARC'a yardım etme suçlamasını New York'taki bir mahkemede kabul etti.

Kolombiya'da toprak reformu için 52 yıldır silahlı mücadele veren FARC ile hükümet geçen yıl tarihi bir barış anlaşması imzalamış, FARC'a silah bırakması karşılığı siyaset yolu açılmıştı. (Dış Haberler)