Gazeteci Nedim Türfent'e 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi

Gazeteci Nedim Türfent'e, "örgüt üyeliği" iddiasıyla 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Türfent'in tutukluk halinin de devamına karar verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Nedim Türfent'in yargılandığı davada karar açıklandı. Türfent'e "terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla 7 yıl hapis cezası verildi. Ceza arttırılarak, 8 yıl 9 aya çıkarıldı.

Evrensel gazetesinin haberine göre, 13 Mayıs 2016'da tutuklanan kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Nedim Türfent’in yargılandığı davanın 5’inci duruşması bugün görüldü. Hakkari 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Türfent, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Kimlik tespitinin ardından duruşmada SEGBİS’le bağlanan tanık, Nedim Türfent'i tanımadığını söyledi. Okunan emniyet ifadesinin kendisine ait olmadığını belirten tanık, “Emniyette bine yakın fotoğraf gösterdiler. Ben 9-10 kişi hakkında teşhis yaptım. Ekrandaki kişiyi tanımıyorum” dedi.

Türfent'in avukatı Harika Karataş, aleyhte ifade veren tek tanığın ifadelerinin gerçeği yansıtmadığı belirtti. Karataş “Dosyada aleyhte delil kalmamıştır” diyerek tahliye talep etti.

Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, Türfent’in kaçma şüphesinin bulunduğunu savundu ve tutukluluk halinin devam etmesini talep etti. Ayrıca savcı, Türfent'e ceza verilmesini istedi.

'SAVCI, TANIKLARI DİNLEMEMİŞ GİBİ'

Savcı mütalaasının ardından söz alan Nedim Türfent, Bütün tanıklar mahkeme huzurunda beni tanımadığını belirtti. Sayın savcının mütalaası art niyet içermektedir. Bu mütalaa hukuki bir mütalaa değildir. Savcı, sanki tanıkları mahkeme huzurunda hiç dinlememiş gibi" diye konuştu.

Bir kişi dışında tüm tanıkların, işkence altında ifade verdiklerini beyan ettiğini belirten Türfent, "Gizli tanık ifadesinde beni bir kampta gördüğünü söylüyor. Bu doğru olsaydı benim HTS kayıtlarım istenir ve bu ispatlanırdı. Ben hiçbir zaman bu kampa gitmedim. Gitmediğimi ispatlamam mümkün değildir. İddia makamı iddiasını ispatlamakla yükümlüdür" dedi.

'PAYLAŞIMLARIMIN HİÇBİRİ SUÇ DEĞİL'

Sosyal medya paylaşımlarında suç unsuru olmadığını savunan Türfent, "Sosyal medya paylaşımlarımın ve haberlerin içinden cümle cımbızlayarak suç oluşturulmaya çalışılmıştır. Oysa bu paylaşımlarımın hiçbiri suç değildir” ifadelerini kullandı.

'HABERİM YÜZÜNDEN HEDEF ALINDIM'

Bir polis memurunun "Türk'ün gücünü göreceksiniz" şeklinde bağırdığı haber nedeniyle yargılandığını söyleyen Türfent, "Bizler muhalif gazeteci olduğumuz için içerideyiz. İktidarın değirmenine hiçbir şekilde şu taşımayacağız. Gazetecilik yapmaya devam edeceğiz. Gazetecilik halkın vicdanıdır, bunun aksi bir şekilde haber yapmamız mümkün değildir. Gazetecilik iktidarın üstünde bir kontrol mekanizmasıdır. Ben 'Türk’ün gücünü göreceksiniz' haberi yüzünden hedef alındım ve bunun için içerdeyim" şeklinde konuştu.

'MAHKEMELERE OLAN İNANCIMIZ DEVAM EDİYOR'

Hakkında suçlamayı kabul etmediğini ifade eden Türfent, "Bizim mahkemelere olan inancımız devam etmektedir. Böyle bir inanç olmasaydı ölümle tehdit edilirken buralarda kalmazdım. Ben sadece gazetecilik yaptım. Terör örgütüne üyelik suçlamasını kabul etmiyorum, beraatimi talep ediyorum" dedi.

'ÖLÜMLE TEHDİT ETTİLER, KAÇMADIM'

Türfent’in savunması sonrası duruşmaya ara verildi. Aranın ardından savunma yapan avukat Harika Karataş, "Nedim Türfent, Metin Göktepe gibi bir son yaşamadıysa bu kamuoyu baskısı sayesindedir" diye konuştu. Somut bir delil olmadığını savunan Karataş, Türfent’in beraatini talep etti.

Karadan önce son sözü sorulan Türfent, "Beni ölümle alenen tehdit ettiler, gitmedim. İnsan için en büyük korku ölümdür, buna rağmen kaçmadım. Adalete güvenim hep vardı. Ne şekilde olursa olsun adaletin tecelli edeceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Nedim Türfent'i "örgüt üyeliği" suçlamasıyla 7 yıl hapse mahkum etti. Mahkeme cezanın artırılarak 8 yıl 9 aya çıkarılmasına hükmetti. Nedim Türfent'in tutukluluk hali de devam edecek. Mahkeme Nedim Türfent'e verilen cezayı "fiillerinin devamlılık arz ettiği" gerekçesiyle artırdı.