Kudüs protestoları devam ediyor

ABD'nin Kudüs kararı, protesto edildi. 5 şehirde, yürüyüşler ve basın açıklamaları yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını açıklamasının ardından başlayan gösteriler devam ediyor. ABD'nin kararı İstanbul, Ankara, Erzurum, Van ve Zonguldak'ta protesto edildi.

ERZURUM

Erzurum'da, sivil toplum kuruluşları Narmanlı Cami önünde, ABD'nin kararının protesto etti. Yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı yürüyüşe, Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu ve Erzurun Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de katıldı.

ABD ve İsrail aleyhine sloganların atıldığı bir kilometre sürdü. Basın açıklamasının ardından protesto sona erdi.

Erzurum'da yapılan yürüyüşe 20 bin kişi katıldı.

İSTANBUL

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) İstanbul İl Örgütü, ABD'nin Kudüs'ü kararının İsrail Başkonsolosluğu önünde protesto etti. Levent Metrosu önünde bir araya gelen ÖDP'liler, "Direnen Filistin kazanacak. İşgalciler yenilecek" yazılı pankart açarak İsrail Başkonsolosluğu önüne kadar yürüyüş yaptı.

Basın açıklamasını okuyan Neslihan Karataş, "Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağını deklare etmesi tek kelimeyle ateşle oynamak olarak nitelendirilebilir. Gün, ABD-İsrail saldırganlığına karşı mazlum Filistin halkıyla dayanışma günüdür" dedi.

ÖDP üyeleri, İsrail Başkonsolosluğu önünde açıklama yaptı.

ANKARA

Halkevleri üyeleri, Trump'un Kudüs'ü kararı ve Filistinlilere yönelik İsrail şiddetini, İsrail Büyükelçiliği önünde protesto etti. Çankaya'daki büyükelçilik binası önünde toplanan yaklaşık Halkevleri üyeleri, "Filistin halkı yalnız değildir", "Filistin'de taş atan çocuklara bin selam" sloganları attı.

Basın açıklamasında, "Kararın ardından Filistin'e on binlerce insan sokağa dökülmüş ve protesto gösterilerine katılmıştır. İsrail işgal güçleri gösterilere saldırmış, bu saldırı sonucu iki Filistinli hayatını kaybetmiştir. Tüm askeri gücüyle halka saldıran emperyalistler ve Siyonistler bilmelidir ki, tarih boyunca son sözü hep direnenler söylemiştir. Filistin'in kaderini de direnen Filistin halkı belirleyecektir" denildi.

Halkevleri üyeleri, İsrail Büyükelçiği önünde açıklama yaptı.

VAN

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdıklarını açıklaması, Van'da binlerce kişinin katıldığı yürüyüşle protesto edildi. 54 sivil toplum kuruluşunun yer aldığı Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi'nin çağrısıyla toplananlar, Maraş Caddesi'nden Beşyol Meydanı’na kadar yürüdü.

Basın açıklamasını yapan Memur-Sen Van Şube Başkanı Osman Ayşin, "Burada ABD ve işbirlikçilerine sesleniyorum. İşte Van, işte Türkiye, bugün tüm Müslümanlar meydanlarda. Demek ki bizi bir araya getiren ortak değerlerimizdir. Dili, dini, ırk, mezhebi ve partisi ne olursa olsun bizi, biz yapan değerlerimizdir. Dün böyleydi, bundan sonra da böyle olacak. Bizim ortak değerimiz İslam'dır" dedi. (DHA)