Avukat ifade verecek savcı bulamadı!

Avukat Gökmen Yeşil hakkında 'örgüt propagandası' iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Yeşil, ifade vermek için emniyete gitti ancak savcılığa gitmesi söylendi. Savcılık da Yeşil'in savunmasını almadı ve katibini göndererek "SEGBİS'le ifade verebilirsin" dedi. Bunun üzerine Yeşil savcılığa "SEGBİS işlemini sizin yapmanız gerekiyor” diye başvuruda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - KHK ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube Başkanı avukat Gökmen Yeşil, hakkında açıldığı bir soruşturmada ifade verebilmek için emniyetten savcılığa, savcılıktan tekrar emniyete gitti. Ancak Gökmen'e tam olarak nerede ifade vereceği yönünde yaklaşık 1 haftadır bilgi verilmiyor. Yeşil son olarak, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe yazarak; “SEGBİS ile internet kafeden bağlanamayacağıma göre SEGBİS işlemini de talimat savcılığı olarak sizin yapmanız gerekmektedir” dedi. Ayrıca Yeşil, yazılı ve sözlü başvuru yapmasına rağmen bir sonuç alamadığını söylüyor.

KATİP ARACILIĞIYLA MESAJ: 'İFADENİZİ SEGBİS İLE VERİN'

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Yeşil hakkında 2016'da 'Örgüt propagandası' iddiasıyla soruşturma başlatıldı. İfadesine başvurulmak üzere 29 Kasım 2017’de İstanbul Avcılar Emniyet Müdürlüğü’ne davet edilen Yeşil, “İfadenizi almayacağız, ifade vermeniz gerektiği yönünde tebligat yapacağız, Çağlayan’da Talimat Savcısı’na gidip ifade vereceksiniz” cevabıyla karşılaştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’na giden Yeşil’in ifadesi burada da alınmayarak ifadesini emniyette vermesi söylendi. Son olarak savcılık Yeşil'e, katip aracılığıyla mesaj göndererek, 'Gerekirse ifadeniz SEGBİS ile verebilirsiniz' dedi.

'İNTERNET KAFEDEN BAĞLANAMAYACAĞIMA GÖRE...'

Yeşil'e hakkındaki suçlamalar ve dosya içeriği ile ilgili bir bilgi de henüz verilmedi. Avukatı aracılığıyla yaptığı girişimler de sonuçsuz kalınca Yeşil, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazdı. Yeşil, “Katibiniz aracılığı ile ilettiğiniz sözlü mesajda “gerekirse ifademi SEGBİS ile verebileceğimiz” ifade etmişsiniz ancak Diyarbakır Cumuriyet Başsavcılığı'na SEGBİS ile internet kafeden bağlanamayacağıma göre SEGBİS işlemini de talimat savcılığı olarak sizin yapmanız gerekmektedir. Ülkede yaşanmakta olan genel hukuksuzluk düzeninin bir devamı olarak soruşturma yürüttüğünüz dosyalarda şüpheli müdafileri ve yakınları ile görüşmemektesiniz bunu anladık, ancak son yaptığınız hamle ile adeta “level atlayarak” bizzat şüpheli ile de görüşmeyi ve ifadesini almayı reddediyorsunuz ki bunun ne hukukla ne de mantıkla açıklanabilir bir tarafı yoktur” dedi.

'SAVCI BENİMLE GÖRÜŞMÜYOR KATİBİ İLE MESAJ ALIP GÖNDERİYOR'

İstanbul Adliyesi'ndeki savcılık kalemi ile görüşmesine rağmen hakkındaki soruşturmanın neyle ilgili olduğunu ve neyle suçlandığını henüz öğrenemediğini belirten Yeşil, Diyarbakır'daki meslektaşlarının da savcılığa başvurduklarını fakat bir yanıt alamadıklarını söylüyor. Yeşil, “İstanbul'da ifademi almakla görevlendirilen savcının benimle hiç görüşmediğini, arada katibi ile mesaj alıp gönderdiğini belirtmem gerekiyor. Yazılı ve sözlü başvuruma rağmen suçlama hakkında bilgi alamıyor olmak bir parça ceberrut ve cezalandırıcı devlet anlayışının yansıması olsa da diğer taraftan görevli savcının da hukukla ilgisi olmayan bir memur olduğunu bizlere gösteriyor. Hukuku bilmeyen, bilse bile onu uygulamaktan korkan, karar alamayan ve siyasi suçlarda bir üst yetkilisine, amirine sormadan iş yapamayan bir memur tipi ile karşı karşıyayız. Memur kavramını özel olarak kullanıyorum zira kamu görevlisinden farklı olarak amirin emrine tabii bir çalışan modelini ifade etmek istiyorum” diye konuştu.