ABD'nin Kudüs açıklaması protesto edildi

Bir Beyaz Saray yetkilisinin, Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınacağını açıklaması, çok sayıda kentte protesto edildi. Açıklamaya tepki gösteren protestocular, ABD ve İsrail aleyhine sloganlar attı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağı açıklaması; Kocaeli, Gaziantep, Sivas, Kayseri, Eskişehir, Çanakkale, Yalova, Zonguldak ve Aydın'da protesto edildi.

Beyaz Saray yetkilisi tarafından yapılan açıklamada ABD Başkanı Donald Trump’ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağı belirtildi. Yetkili, Trump'ın ABD büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınması talimatı da vereceği söyledi.

'KUDÜS BİZİM ONURUMUZDUR'

Anadolu Gençlik Derneği Kocaeli Şubesi, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağı yönündeki haberlere tepki gösterdi. İzmit Sabri Yalım Parkı'nda toplanan yaklaşık 200 kişi, "Kahrolsun İsrail, işbirlikçi ABD" sloganı atarak, tekbir getirdi.

Basın açıklamasını yapan Anadolu Gençlik Derneği Kocaeli Şubesi Başkanı Kemal Halıcı, "Kudüs'le ilgili böyle hadsiz ve hukuksuz bir tasarruf, ABD'yi de İsrail'i de hiç ummadıkları bir neticeyle karşı karşıya bırakacaktır. ABD'nin siyonist işgali ilk günlerinden beri terör şebekesi İsrail'i kanatları altına aldığını herkes görüyor" dedi.

Anadolu Gençlik Derneği Kocaeli Şubesi, İzmit Sabri Yalım Parkı'nda açıklama yaptı.

Kudüs'ün, Müslümanların ilk kıblesi olduğunu belirten Halıcı, "Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak nitelendirmek ABD'nin bu coğrafyada ki tüm varlığını ve ilişkilerinin ciddi bir biçimde sorgulanacağı yeni bir süreci başlatacaktır. Biz bu coğrafyada Amerikan üssü görmek istemiyoruz, Amerikan askeri görmek istemiyoruz, Amerikan bayrağı görmek istemiyoruz. Kudüs bizim onurumuzdur, iffetimizdir" diye konuştu.

'Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacak''Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacak'

'SİYONİZMİN KULLANIŞLI PİYONU TRUMP'

Gaziantep'te, 33 sivil toplum kuruluşunun yer aldığı Gönüllü Kuruluşlar Sivil Toplum Örgütü, protesto düzenledi. Öğle namazı ardından Ulu Cami bahçesinde toplananlar adına ortak açıklamayı, Abdullah İnce yaptı.

"Kutsallarımız çiğnenip topraklarımıza el uzatılmaktadır" diyen İnce, "Hadsizliğin, saldırganlığın ve hukuksuzluğun geldiği son nokta olarak siyonizmin bu devirdeki kullanışlı piyonu Trump aracılığıyla ilk kıblemiz Kudüsümüzün işgalci İsraillilerin, siyonist emelleri doğrultusunda başkent ilan etme cüretinde bulunmuşlardır" dedi.

Filistin topraklarının 1948'de itibaren işgal edilmeye başlandığını belirten İnce, "Televizyonlarda naklen Müslüman semtleri bombalanırken, masum kadınları, erkekleri, çocukları dünyanın gözü önünde cami avlusunda katledilirken bunu yapan işgalci güruhu şımarıklıkla nitelendirip şirin göstermeyi alçaklık olarak nitelendiriyoruz" şeklinde konuştu.

Protestocular, bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.

Gaziantep'te, 33 sivil toplum kuruluşu, Ulu Cami bahçesinde açıklama yaptı.

'MÜSLÜMANLAR İÇİN NAMUS MESELESİ'

Sivas'ta ise 45 sivil toplum kuruluşu, ortak eylem düzenledi. Kent meydanında toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, ABD ve İsrail aleyhine sloganlar attı.

Grup adına açıklama yapan Türkiye Gençlik Vakfı Sivas İl Temsilcisi Erhak Çınar, "İslam'ın ilk kıblesinde dahi Ezan-ı Muhammedi'nin yasaklanması, son olarak da Kudüs'ün işgalci siyonistlerin başkenti olarak ilan edilmesi cüretinde bulunmuş bir eşkıya ordusuna karşı dik duruşun bir Müslüman için namus meselesi olduğunu tüm İslam alemine hatırlatıyoruz. Şu açıkça bilinmelidir ki New York'un bir gece aydınlanması için tüm gönül coğrafyamızı ateşe atanlara, Kudüsümüzün bir anlık karanlığa bürünmesinin sonuçları çok ağır olacaktır" dedi.

Grup daha sonra sloganlar atarak dağıldı.

Sivas'ta, 45 sivil toplum kuruluşu adına, Türkiye Gençlik Vakfı Sivas İl Temsilcisi Erhak Çınar açıklama yaptı.

'İSLAM COĞRAFYASI KAN GÖLÜNE ÇEVRİLİYOR'

Kayseri'de, 24 sivil toplum kuruluşu öğle namazı ardından Bürüngüz Camii önünde, ABD'yi protesto etti. Protestoya katılanlar, "Kudüs bizimdir, bizim kalacak", "Mescid-i Aksa onurumuzdur" pankartları taşıdı.

Basın açıklaması yapan Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Lise Koordinatörü Salih Kalkan, "Her geçen gün İslam coğrafyası küresel sömürü düzeninin kıskacında kan gölüne çevrilmektedir. Silahların menşei dünyanın kan emici vampirleri olan sömürgeci ülkeler arasında değişirken ölenlerin hep savunmasız Müslümanlar olduğu açık bir şekilde görülmektedir" diye konuştu.

Kayseri'de öğle namazının ardından Bürüngüz Camii önünde protesto düzenlendi.

'TÜRKİYE TÜM MAZLUMLARIN HAKKINI SAVUNMAYA DEVAM EDECEKTİR'

Eskişehir'de Kardeşlik Platformu ve TÜGVA, ortak eylem düzenledi. Öğle namazının ardından Reşadiye Camii bahçesinde toplananlar, "Kudüs Bizimdir" yazılı pankart açtı. AK Parti İl Başkanı Dündar Ünlü'nün de katıldığı ortak basın açıklamasını TÜGVA Eskişehir Temsilcisi Fatih Sert okudu.

Sert, "Türkiye, tarihin kendisine yüklediği kutsal misyonunu ifa edecek, okyanus ötesinden iftira, tiyatral operasyonlar ve karalama kampanyalarıyla engellenmek istense de din, dil ve ırk ayrımı gözetmeksizin tüm mazlumların hakkını savunmaya daha gür sesle devam edecektir. Kendilerini dünyanın efendisi, dünyanın diğer kalanını da kölesi olarak gören, kendisinden başkasına yaşam hakkı tanımayan bencil, vahşi ve saldırgan medeniyetin mensuplarını insanlığa davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

TÜGVA üyeleri Çanakkale, Adapazarı, Aydın, Zonguldak ve Yalova'da da protesto düzenledi. (DHA)

Çanakkale'de yapılan açıklamada, "Mescid-i Aksa onurumuzdur" yazılı dövizler taşındı.