Binali Yıldırım: 8 Ocak 2003'te önümüze muhtıra koydular

Başbakan Binali Yıldırım, iktidara geldikten aylar sonra kendilerine muhtıra verildiğini söyledi. Yıldırım, Rusya'da düzenlenen Suriye toplantısında ise "önemli bir karar" açıklanacağını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başbakan Binali Yıldırım, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin akademik yıl açılışına katıldı. Açılışta bir konuşma yapan Yıldırım, "8 Ocak 2003'te önümüze muhtıra konuldu. O gün Diyarbakır'da uçak düşünce o muhtıra karambole gitti, gündemden düştü" dedi.

Açılış töreninde Binali Yıldırım'a fahri doktora verildi. Doktora cübbesini giyen Yıldırım, konuşmasına "Teknik Üniversiteden mezun olunca bir A4 kağıdında diploma verdiler. Bu daha fiyakalı oldu" diyerek başladı.

'YAŞLANDIK TABİ, O KADAR OLUR'

Rusya, Türkiye ve İran'ın ortak inisiyatif geliştirdiğini söyleyen Yıldırım, "Suriye'deki çözüm süreci bugün Astana'da yapılacak üçlü toplantıda, Sayın Cumhurbaşkanımızın, İran Cumhurbaşkanı ve Rusya Devlet Başkanının katılacağı toplantıda önemli kararlara varılmış olacak ve BM gözetimindeki Cenevre görüşmelerine ciddi bir hazırlığın tamamlanması da gerçekleştirilmiş olacak" dedi.

Başbakanın Soçi yerine yanlışlıkla Astana demesini danışmanları bir süre sonra düzeltti. Önüne konulan notu okuyan Başbakan Yıldırım, "Bir düzeltme geldi, Astana değil Soçi'deki görüşme... Astana mı dedim? Astana sürecinin Soçi'deki görüşmeleri, düzeltiyoruz. Yaşlandık tabi, o kadar da olur. Ara sıra hata da yapabiliriz" şeklinde konuştu.

'TÜRKİYE'NİN EDİLGEN OLMASINI İSTİYORLAR'

Türkiye'de yapılan yatırımların engellenmek istendiğini belirten Yıldırım, "Ayağımıza çelme takmak için her fırsatı değerlendiriyorlar. İstedikleri şey çok belli. Türkiye edilgen olsun, biz söyleyelim, üç dakika sonra Türkiye konuşsun. Hemen cevap vermesin. 'Türkiye kim oluyor da bölgede politika belirliyor'.' Karar veriyor'.'Türkiye bizi takip eder'. Bu dönemler geçti. Bu bölgenin kaderini, yine bu bölgede yaşayanlar belirler. Uzaktan gelenler değil" dedi.

İktidara geldikten sonra kendilerine muhtıra verildiğini söyleyen Binali Yıldırım, "İktidara geldiğimiz ilk aylarda hemen bir muhtarı verildi. 8 Ocak 2003'te önümüze muhtıra konuldu. O gün Diyarbakır uçağı düştü, 56 vatandaşımız hayatını kaybetti. Uçak kazasından sonra o muhtıra karambole gitti, gündemden düştü" şeklinde konuştu. (DHA)